Πρωθυπουργός πρωταγωνιστής σε Θέατρο του Παραλόγου

Πρωθυπουργός πρωταγωνιστής σε Θέατρο του Παραλόγου

Του Γιάννη Σιδέρη

Το Θέατρο του Παραλόγου ξεφεύγει από συμβάσεις, ο τόπος, ο χρόνος, είναι ασαφή και ρευστά, ενώ οι διάλογοι χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθούν ονειρικές ή και εφιαλτικές καταστάσεις, μας μαθαίνουν οι επαΐοντες, και χθες ο πρωθυπουργός θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένας ιδανικός πρωταγωνιστής.

Τι να πρωτοθαυμάσει κάποιος; Την επίθεση στη ΓΣΕΕ, την οποία εγκάλεσε ότι σφύριζε αδιάφορα όταν ψήφιζε «Ναι» στο δημοψήφισμα; Ο άνθρωπος που πήρε το 62% του «Όχι» του λαού και έγινε διαπρύσιος κήρυκας του «Ναι», κατηγόρησε εκείνους που είχαν την ωριμότητα της πείρας να διαβλέψουν τι θα συμβεί στη χώρα. Τους κατηγορεί γιατί έλεγαν «Ναι» σε κάτι που τελικά είπε και ο ίδιος!

Τον Μητσοτάκη τον κατηγόρησε ότι είναι ο εκφραστής της βούλησης των δανειστών και του ΣΕΒ. Ποιος; Ο πρωθυπουργός που φέρνει το «50+1», που είναι η πλέον ευτυχής στιγμή για τον ΣΕΒ, καθότι ο νόμος απευθύνεται (δεσμεύει δηλαδή) τα πρωτοβάθμια Σωματεία. Και πρωτοβάθμια σωματεία βρίσκονται στον Ιδιωτικό Τομέα, εκεί όπου οι εργασιακές σχέσεις δοκιμάζονται ακραίως...

Ο κ. Τσίπρας, στα βήματα Τσακαλώτου, παρουσίασε το μέτρο για τη δυσχέρανση των απεργιών ως ενίσχυση του εργατικού κινήματος λέγοντας ότι «εμείς θέλουμε τα Σωματεία δυνατά και μαχητικά σε διαρκή δράση». Ο Τσακαλώτος είχε πει «κάθε εμπόδιο για καλό, να ενεργοποιηθούν οι εργαζόμενοι να δουν πώς θα το ξεπεράσουν - το κυβερνητικό νομοσχέδιο δηλαδή -  και να γίνουν πιο ενεργητικοί στο ρόλο τους».

Προσπάθησε να αποτινάξει την κατηγορία ότι υλοποιεί τις αποφάσεις των δανειστών. Ο Πρωθυπουργός, την ευπειθή συνεργασία του οποίου εκθείασε προσφάτως ο Dijsselbloem, λέγοντας ότι με Τσίπρα και Τσακαλώτο σχεδόν τα πάντα έγιναν πιο εύκολα. Προφανώς οι προηγούμενοι γερμανοτσολιάδες δεν ήταν τόσο εύκολοι, όσο τους είχε παρουσιάσει η Συριζαίικη εξοντωτική προπαγάνδα. Και τα λέει όταν ο απερχόμενος επικεφαλής του Eurogroup του ζήτησε και πήρε, ως νέα Σαλώμη, το κεφάλι του Γιάνη επί πιάτου. «Μετά την Ρίγα της Λετονίας τηλεφώνησα στον πρωθυπουργό και του ζήτησα αν μπορούσε να κοιτάξει αυτό το θέμα, και το κοίταξε»...

«Ρέστα» έδωσε και στο θέμα των επιδομάτων πολυτέκνων. Τη στιγμή που ψήφιζαν το πετσόκομμά τους (τι τα ''θελαν και αυτοί, ποιος κάνει παιδιά μέσα στη κρίση που είπε και η Θεανώ), την ίδια στιγμή δήλωσε πρόθυμος να εξετάσει λύσεις τους επόμενους μήνες σε όποιους υποστούν μειώσεις!

Εψεύσθη και στις συλλογικές συμβάσεις λέγοντας ότι η κυβέρνησή του τις επανέφερε, ενώ είναι προκαθορισμένο να επιστρέψουν το φθινόπωρο του ''18. Εκείνο ωστόσο που δημιουργεί εύλογες απορίες είναι η αντιστροφή καταστάσεων οι οποίες αποδεικνύονται αδιαμφισβήτητα. Υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε τη σχέση μεταξύ μερικής και πλήρους απασχόλησης στο 60-40% και η κυβέρνησή του την αντέστρεψε «με σκληρή δουλειά». Φευ για την κυβερνητική αξιοπιστία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης (μερική και εκ περιτροπής εργασία) το 2015 ήταν 53,05%, ενώ το 2016 ανέβηκαν στο 54,74% και τον Δεκέμβριο του 2017 στο 57,39%!

Πώς μπορεί να ισχυρίζεται τόσο οφθαλμοφανή ψέματα ο πρωθυπουργός για θέματα που ο καθείς θα μπορούσε να διαπιστώσει στους καιρούς του ίντερνετ; Απλούστατα ξέρει τι κάνει. Απευθύνεται στους πεπεισμένους (όχι αναγκαστικά Συριζαίους) ότι οι άλλοι κατέστρεψαν τη χώρα, άρα θα πιστεύουν Τσίπρα μέχρι να παγώσει ο ήλιος, στους λειτουργικά αναλφάβητους  και στους δικούς του αριστερούς που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι αυτά που πράττει η κυβέρνηση δεν είναι παρά μια τακτική υποχώρηση απέναντι στη δύναμη κρούσης και τον εκβιασμό των δανειστών, και όταν τον Αύγουστο θα έχουμε «καθαρή έξοδο» (το πιστεύουν, δεν έχουν προλάβει να αφομοιώσουν την λεκτική στροφή της κυβέρνησης και σε αυτό), η κυβέρνηση θα μπορέσει να υλοποιήσει επί τέλους το αριστερό πρόγραμμά της!

ΑΝΕΛ

Κάπως βαριά έπεσε η Κυριακή των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση. Ουσιαστικά η οργανωμένη βάση διαμαρτυρήθηκε για την πρόταση Καμμένου περί δημοψηφίσματος για τα Σκόπια (διεθνιστές άνθρωποι αυτοί) και δευτερευόντως για τον Ζουράρι. Η αντισυμβατικότητα του Ζουράρι δεν τους χαλάει και τόσο, ούτε βρίσκει κανείς στην οργανωμένη βάση του ΣΥΡΙΖΑ φανατικούς οπαδούς – ποδοσφαιρικών ΑΕ εννοούμε –ώστε να δυσαρεστηθούν εντόνως. Σαφώς όμως δυσαρεστήθηκε η κυβέρνηση γιατί χάνει ψήφους.

Ωστόσο η «εθνικόφρων» στροφή του Πάνου έθεσε σε δοκιμασία τις απόψεις τους. Γι'' αυτό και η κυβέρνηση φρόντισε εντέχνως να διοχετεύσει μια κάποια απορία για τη «δυσαρμονία» στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ, ουσιαστικά για να εκτονώσει την εσωτερική ένταση, παρά για να στείλει μήνυμα προς τους ΑΝΕΛ. Ούτως ή άλλως η συνεργασία  ακόμη δεν κινδυνεύει.

Τόσες κυβιστήσεις έκαναν μαζί για την καρέκλα, τώρα θα τα χαλάσουν;