Την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα με αφορμή τον πτωχευτικό κώδικα ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Συγκεκριμένα, όπως είπε από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν αποσύρει το νομοσχέδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται στην κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του Υπουργού που εισηγείται το σχετικό νόμο.
«Σας ζητάω κύριε υπουργέ να αποσύρετε αυτό το νομοσχέδιο. Στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. όχι μόνο δεν επισπεύστηκαν αλλά λόγω της πανδημίας αναστάλθηκαν διαδικασίες ρευστοποίησης και πτώχευσης. Εσείς εδώ πράττετε το αντίθετο. Όχι μόνο δεν αναστέλλετε αλλά επισπεύδετε αλλάζοντας και το πτωχευτικό κώδικα για να χρεοκοπούν φυσικά πρόσωπα και νοικοκυριά. Σας ζητώ να το αποσύρετε έστω και τώρα. Ή μάλλον σας δίδω μια ευκαιρία να μην εγγράψετέ το όνομά σας με μαύρα γράμματα στην κοινωνική και οικονομική ιστορία αυτού του τόπου», είπε αρχικά ο Αλ. Τσίπρας και ανακοίνωσε την πρόταση δυσπιστίας.
«Στο βαθμό όμως που επιμένετε -και από ό,τι βλέπω επιμένετε- είμαι αναγκασμένος να αξιοποιήσω τα όπλα που μου δίνει ο κανονισμός της Βουλής, σε τέτοιας ύψιστης σημασίας ζητήματα. Ανακοινώνω λοιπόν στο σώμα», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «ότι με βάση το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής καταθέτουμε πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού που εισηγείται αυτόν το νόμο έκτρωμα. Τον νόμο της πτώχευσης, της χρεοκοπίας ακόμη και φυσικών προσώπων και νοικοκυριών. Τον νόμο της άμεσης ρευστοποίησης της περιουσίας τους. Τον νόμο που μετά από οκτώ χρόνια προστασίας εντός των μνημονίων, έρχεται να άρει της προστασία της πρώτης κατοικίας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας».
Τι σημαίνει η πρόταση δυσπιστίας
Βάσει του άρθρου 84,η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές)και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της. Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση μομφής προς τον Πρόεδρο της Βουλής τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος.
Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται, όπως προαναφέρθηκε, από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
Σε ό,τι αφορά τα χρονικά περιθώρια, ο Κανονισμός της Βουλής επισημαίνει πως η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία.
Σύμφωνα, πάντα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν.
Παράλληλα, μέχρι το τέλος της ομιλίας των δύο βουλευτών, συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.
Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).