Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Το επικείμενο 10ο συνέδριο της ΝΔ, από 22 έως 24 Απριλίου, δεν αποτελεί μόνο ορόσημο για την οργανωτική της ανασυγκρότηση, αλλά και πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διατηρεί σε εγρήγορση τις κομματικές δυνάμεις και κυρίως για να επιχειρεί να κάνει πράξη το άνοιγμα στην κοινωνία που βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής που έχει χαραχθεί από τη νέα ηγεσία. Δίνει επίσης την ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκινήσει και ο ίδιος σειρά περιοδειών σε ολόκληρη τη χώρα, αρχής γενομένης από τη σημερινή σε Βοιωτία και Φθιώτιδα, και με πρόθεση να επισκεφθεί στη διάρκεια αυτών των πέντε εβδομάδων που απομένουν μέχρι το Συνέδριο όσο το δυνατόν περισσότερες περιφέρειες.
Αξιολόγηση
Οι περιοδείες εντάσσονται βέβαια στο πλαίσιο των προσυνεδριακών διαδικασιών και σχεδιάζονται ανεξαρτήτως ενδεχόμενων πολιτικών εξελίξεων. Τις οποίες όμως στη ΝΔ δεν αποκλείουν. Και θεωρούν κρίσιμη και ως προς αυτό, την έκβαση της τρέχουσας αξιολόγησης, η οποία ανεβάζει ούτως ή άλλως το πολιτικό θερμόμετρο και τους αντιπολιτευτικοί τόνους, με αιχμή το "ασφαλιστικό έκτρωμα" για το οποίο μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν κρύβουν ότι ανησυχούν ότι εξελίσσεται σκηνικό "όπου ξαναζούμε την διαπραγμάτευση του Βαρουφάκη χωρίς τον Βαρουφάκη", όπως έχει πει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, που κάνει επίσης λόγο για "θέατρο δήθεν διαπραγμάτευσης", με συνέπεια μεγάλη καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης και επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.
Η εκτίμηση αρκετών κομματικών παραγόντων της ΝΔ φαίνεται να είναι πάντως πως εάν καταφέρει ο Πρωθυπουργός να κλείσει την αξιολόγηση, το πιθανότερο είναι πως θα καταφέρει και να την περάσει από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Με δεδομένο ωστόσο ότι θα περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα θεωρούν ότι θα συσσωρευθεί επιπλέον πολιτικό κόστος στην κοινωνία για μία κυβέρνηση που παρουσιάζει πρωτόγνωρη, όπως την χαρακτηρίζουν, δημοσκοπική φθορά όχι μόνο στην πρόθεση ψήφου, αλλά και σε χαρακτηριστικά που αγγίζουν και το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό αξιολογούν ως ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι θεωρούν πως σε αντίθεση με τη ΝΔ, όπου ανεξαρτήτως ηγεσίας υπάρχει ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας που στηρίζει την κεντροδεξιά παράταξη, στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο πυρήνας του οποίου βρίσκεται σε ένα κόμμα του 4%, η αύξηση της εκλογικής του δύναμης είναι σε απόλυτο σχεδόν βαθμό ταυτισμένη με το πρόσωπο του σημερινού Πρωθυπουργού.
Μεταναστευτικό
Το κλίμα αντιπαράθεσης μέσα στο οποίο ξεκινούν οι περιοδείες του Προέδρου της ΝΔ είναι εφ' όλης της ύλης, μηδέ εξαιρουμένου και του προσφυγικού- μεταναστευτικού που θεωρητικά θα παρέμενε εκτός τρέχουσας πολιτικής αντιπαράθεσης, τουλάχιστον μέχρι να ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις από την ΕΕ και να κριθεί εάν ο Πρωθυπουργός κατάφερε να υπηρετήσει με επιτυχία το ελάχιστο της εθνικής στρατηγικής που συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.
Η ΝΔ δηλώνει ευθέως μετά τη δήλωση Τουσκ, πως η αξιοπιστία του Πρωθυπουργού "είναι μηδενική" και εκφράζει δημοσίως την "μεγάλη ανησυχία" της για το τι θα κάνει στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Μαρτίου". Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη μέχρι στιγμής ο κ. Τσίπρας έχει περάσει κάτω από τον "χαμηλό πήχη" που ετέθη στο Συμβούλιο, ενώ τονίζεται αφενός ότι δεν έχει καταφέρει να επιτύχει αναφορά σε δεσμευτικούς στόχους μετεγκατάστασης προσφύγων στην Ευρώπη, όπως είναι ο βασικός στόχος της διαπραγμάτευσης και αφετέρου επισημαίνεται η πραγματικότητα των κλειστών βορείων συνόρων και του βαλκανικού διαδρόμου».
"Είτε δεν ξέρει τι υπογράφει, είτε συνεχίζει να εξαπατά τον ελληνικό λαό", υποστήριξε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, ενώ η συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας, Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε ενημέρωση για το τι πραγματικά συμφωνήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. "Φοβάμαι ότι δόθηκε μια συμφωνία στην δημοσιότητα η οποία δεν ανταποκρίνεται στην ουσία της συζήτησης που έγινε μέσα στο συμβούλιο. Δηλαδή απέφυγαν στο κείμενο να πουν την ουσία και έτσι άφησαν πολλά θέματα ανοικτά και μετά προχώρησαν στην ουσιαστική άσκηση της πολιτικής, η οποία ήταν το κλείσιμο των συνόρων", τόνισε χαρακτηριστικά.
Το πολιτικό κλίμα φορτίζει και η εικόνα στην Ειδομένη, που βρίσκεται στο επίκεντρο της σκληρής απάντησης που δίνει η ΝΔ στο δίλημμα περί "ανθρωπισμού" ή "ακροδεξιάς" που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. "Η αλήθεια είναι μία: κάθε μέρα που περνά, η αξιοπιστία της Κυβέρνησης και ο δήθεν ανθρωπισμός του κ. Τσίπρα βουλιάζουν στη λάσπη της Ειδομένης", υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ο Γ. Κουμουτσάκος σχολίασε ότι "αρχίζει να μοιάζει με κολαστήριο". "Κι αυτό, την ώρα που επαναλαμβάνονται ρητορείες περί ανθρωπισμού, οι οποίες φτάνουν ακόμα και στο επίπεδο των «μαθημάτων στους πολιτικούς αντιπάλους», πρόσθεσε.
"Διευκρινίσεις για κείμενο κατανόησης"
Νέα θέματα στην ατζέντα της αντιπαράθεσης βάζει όμως και η επίσκεψη στην Σμύρνη, καθώς η ΝΔ ζητά διευκρινίσεις για παράγραφο του κειμένου κατανόησης για την παράνομη μετανάστευση, που συμφωνήθηκε μεταξύ του κ. Τόσκα και του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, από το οποίο προκύπτει, όπως λέει, ότι "υπάρχει ή έχει διατυπωθεί κάποιας μορφής αίτημα της ελληνικής πλευράς να έρθουν στην Ελλάδα και στα συγκεκριμένα νησιά, στελέχη της τουρκικής δημόσιας διοίκησης, προκειμένου να συνδράμουν στην ταυτοποίηση και εν πάση περιπτώσει στη διαδικασία προσδιορισμού των μεταναστών ή προσφύγων, που καταλήγουν στα πέντε ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου".
Προ ημερησίας
Το πολιτικό θερμόμετρο αναμένεται τέλος να χτυπήσει "κόκκινο", στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την κατάσταση στη Δικαιοσύνη, την οποία έχει αναδείξει με ιδιαίτερη έμφαση η ΝΔ, επικρίνοντας σφόδρα την κυβερνητική πολιτική και ζητώντας μεταξύ άλλων, και την σύγκλιση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Στη ΝΔ επιμένουν μάλιστα πως η προ ημερησίας δεν υποκαθιστά την αναγκαία θεσμική αντίδραση να συζητηθούν αυτά τα θέματα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ενώ καταλογίζουν στην κυβέρνηση μία λογική "πυροτεχνηματικής επικοινωνίας", κατά την έκφραση του Γιώργου Κουμουτσάκου.