Του Τάσου Ευαγγελίου
Μια ακόμη ανώμαλη προσγείωση στο ρεαλισμό και ένα τέλος σε μια ακόμη αυταπάτη, αποτελεί για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία για το προσφυγικό που οδηγεί στην επιστροφή μεταναστών από τη Γερμανία προβλέποντας, έστω και... εθελοντικά τη δημιουργία «ελεγχόμενων κέντρων φιλοξενίας στα νησιά». Ό,τι ξόρκιζαν ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του, ακόμα και την πρόταση της ΝΔ για αναστολή του μειωμένου ΦΠΑ αναγκάστηκαν να το αποδεχτούν μετ'' επαίνων. Καλούνται τώρα να εφαρμόσουν ένα σχέδιο το οποίο προβλέπει όλα όσα κατήγγειλαν και για τα οποία κατηγορούσαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Ο πρωθυπουργός έσπευσε να θριαμβολογήσει για το... αντάλλαγμα που έλαβε σχετικά με την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα 5 νησιά, τα οποία υφίστανται το μεγαλύτερο βάρος από την προσφυγική κρίση.
«Ήταν μια δίκαιη επιλογή, η οποία έγινε πράξη» ήταν η πρώτη του αναφορά και επικέντρωσε, επιχειρώντας να αποκομίσει επικοινωνιακά οφέλη, το βάρος της συμφωνίας με τη Γερμανία σε αυτό το σημείο. Μάλιστα, μίλησε τηλεφωνικά και με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για να της ανακοινώσει τα «χαρμόσυνα νέα». Νέα χαρμόσυνα πράγματι για τους κατοίκους των νησιών, η επιβάρυνση των οποίων θα ήταν μεγάλη αν από αύριο Κυριακή 1η Ιουλίου ετίθετο σε ισχύ η αύξηση του ΦΠΑ στο 24%
Η συμφωνία δείχνει να έχει θετικά στοιχεία όπως και το τελικό ανακοινωθέν του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό. Η ορθολογική της διαχείριση δύναται να θέσει μια βάση ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων, το ζήτημα όμως είναι αν και κατά πόσο αυτή η κυβέρνηση, η οποία ασχολείται σήμερα με την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ, μπορεί να τη διαχειριστεί.
Μια αναστολή την οποία η ίδια ξόρκιζε με κάθε τρόπο τους τελευταίους μήνες εξαπολύοντας σκληρή κριτική στη Ν.Δ., η οποία έχει καταθέσει τρείς τροπολογίες στη Βουλή ζητώντας την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ, τουλάχιστον για τα 5 νησιά που υφίστανται το βάρος του προσφυγικού.
Και οι τρείς απορρίφθηκαν με υψηλούς τόνους και με καταγγελίες από την πλευρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη Ν.Δ. και των βουλευτών της ότι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το γεγονός.
Οι υπουργοί και οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν πως η μείωση του ΦΠΑ δεν πρέπει να συνδυαστεί με τον ΦΠΑ.
«Έρχεται μία διαδικασία, μία τροπολογία, η οποία έχει ένα δημοσιονομικό ενδιαφέρον. Μπορεί να έρθει. Και καλώς ήρθε. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα» έλεγε ο αρμόδιος υπουργός Δ. Βίτσας στη Βουλή μετά την κατάθεση μιας εκ των τριών σχετικών τροπολογιών από τη Ν.Δ. Προσθέτοντας ότι «κατά τη γνώμη μου, σε αυτό που δεν πρέπει να πέσουμε, είναι να βάλουμε από τη μια μεριά ως αιτιολογική βάση του ΦΠΑ το μεταναστευτικό. Νομίζω ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε».
Ο δέ βουλευτής Λέσβου, Γ. Πάλλης του ΣΥΡΙΖΑ που πλέον θα πανηγυρίζει τόνιζε από το βήμα της Βουλής ότι «είναι επικίνδυνο να συνδέεται ένα θέμα, που αφορά τη φορολογική πολιτική, με το προσφυγικό».
Και στις άλλες τροπολογίες, που απορρίφθηκαν συνολικά από την κυβερνητική πλειοψηφία οι συζητήσεις στη Βουλή ήταν ανάλογες. Από τον Θοδωρή Δρίτσα που χαρακτήριζε «φτήνια» και «τακτικίστικο αντιπερισπασμό» της προτάσεις για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ μέχρι την Χαρά Καφαντάρη που υπεραμυνόταν των εσόδων από την αύξηση αυτή στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου.
Όσο για τον υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Σαντορινιό δήλωνε μέσα στη Βουλή «σίγουρα θα κρίνουν οι νησιώτες ποιοι πραγματικά έφεραν πολιτικές για τα νησιά και ποιοι το μόνο που ήξεραν ήταν να έχουν το ΦΠΑ μειωμένο»
Οι παραπάνω συζητήσεις είναι πρόσφατες. Πιθανότατα ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε ενημερώσει του βουλευτές του διότι ο ίδιος δήλωσε πως είχε θέσει το θέμα τον Ζαν Κλώντ Γιουνκέρ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, δηλαδή στις 26 Απριλίου.
Τα hot spots
Αυτό που μπορεί να μετατραπεί σε ένα μείζον πρόβλημα είναι το θέμα της δημιουργίας «ελεγχόμενων κέντρων φιλοξενίας στα νησιά» που προβλέπεται στη συμφωνία, ως... εθελοντική πράξη.
Διότι, με δεδομένη την κατάσταση στα υφιστάμενα hot spots το που θα φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες, οι οποίοι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα εγείρει ερωτήματα.
Η ελληνική πλευρά είναι υποχρεωμένη να δημιουργήσει αυτά τα κέντρα που όμως δεν θα είναι ανοιχτά. Θα είναι ελεγχόμενα. Θα είναι οι, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ της αντιπολίτευσης, οι «νέες Αμυγδαλέζες»
Τα κέντρα που οι «ακροδεξιοί», οι «ανάλγητοι» οι «καταπατητές των δικαιωμάτων» κλπ κυβερνώντες έφτιαχναν για να «στοιβάξουν ανθρώπινες ψυχές».
Στις ευρωεκλογές του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε μια Ευρώπη «χωρίς τρομονόμους, Σένγκεν, FRONTEX, στρατόπεδα κράτησης μεταναστών, πολιτικές αποτροπής που μεταβάλλουν την Μεσόγειο σε ένα μεγάλο νεκροταφείο» καθώς και κατάργηση «των συμφωνιών «Δουβλίνο ΙΙ» και «Δουβλίνο ΙΙΙ», καθώς και του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση, ώστε να απεγκλωβιστούν από τη χώρα μας οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν ως τελικό προορισμό άλλα κράτη μέλη».
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο 2014: «Η πολιτική των κλειστών συνόρων, η πολιτική της καταστολής, είναι μια πολιτική αδιέξοδη, μη αποτελεσματική και οδηγεί την Ευρώπη σε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση», ενώ σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε την Αμυγδαλέζα «Νταχάου».
Η λίστα μακροσκελής. Ακόμη και ως κυβέρνηση, εκείνο το δραματικό πρώτο εξάμηνο του 2015 προκάλεσε την αθρόα προσέλευση μεταναστών μέσα από δηλώσεις ακόμη και αρμοδίων υπουργών που γινόντουσαν «φέιγ βολάν» στα χέρια Τούρκων διακινητών.
«Περσινά ξινά σταφύλια» που λένε και οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, όμως οι κυβιστήσεις αυτής της πρώτης φοράς Αριστερά Κυβέρνησης έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο υποτιμώντας διαρκώς και με κάθε ευκαιρία τον Ελληνικό Λαό.
Φωτογραφία: Stephanie Lecocq, Pool Photo via AP