Γράφει ο Left Insider
Οι σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον πρώτο τη τάξει υπουργό του είναι πλέον ανύπαρκτες. Οι πληροφορίες λένε πως ο Πρωθυπουργός έχει φτάσει να επικοινωνεί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αποκλειστικά μέσω αντιπροσώπων και δεν υπάρχει απευθείας επικοινωνία για τα τεκταινόμενα της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες ούτε για τα βασικά.
Ο υπουργός Οικονομικών έχει αποστασιοποιηθεί πλέον και από τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας –εργασιακά, συνταξιοδοτικά, ενέργεια κλπ- και πλην των αυστηρά δημοσιονομικών δεν παίρνει θέση για οτιδήποτε άλλο, έχοντας διαμηνύσει στο Μαξίμου πως ό,τι γίνει από εδώ και πέρα την ευθύνη την φέρουν όλοι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί και συνολικά η κυβέρνηση.
Προφανώς μιλάμε για μια κατάσταση που δεν μπορεί να τραβήξει πολύ μακριά και να μην έχει σοβαρές συνέπειες για την διαπραγμάτευση και σε δεύτερο χρόνο για την κυβέρνηση. Οι δανειστές έχουν ήδη αντιληφθεί ότι συνδιαλέγονται με διασπασμένη διαπραγματευτική ομάδα που δεν έχει σαφείς εντολές και σχέδιο, και συνομιλούν με κάποιον που βρίσκεται σε ρήξη με τον πρωθυπουργό. Οι «καλοθελητές» του Μαξίμου εξακολουθούν όλο αυτό το διάστημα να προσάπτουν στον Τσακαλώτο ότι «δεν μεταφέρει όλη την εικόνα» και ότι εκείνος έχει την ευθύνη για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης ως τώρα.
Είναι αλήθεια το «θάψιμο» για τη διαπραγματευτική ικανότητα του υπουργού Οικονομικών και τις προσωπικές του φιλοδοξίες, πάει σύννεφο στην Ηρώδου Αττικού και τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για τον Ευκλείδη αν η χώρα δεν βρίσκονταν σε κρίσιμη διαπραγματευτική καμπή και ο υπουργός Οικονομικών δεν είχε τόσο μεγάλο ρεύμα αποδοχής στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ρήγμα, όμως, είναι πλέον πολύ βαθύ για να κρυφτεί και μεγεθύνεται διαρκώς από τον Δεκέμβριο που ο Πρωθυπουργός εξέθεσε ανοιχτά τον υπουργό του κάνοντας δεκτή την εισήγηση Κουνεντάκη για το επίδομα στους συνταξιούχους, μέχρι και σήμερα που οι δύο πλευρές συγκρούονται για το αν η συμφωνία θα είναι η συνέχεια ή το τέλος της λιτότητας.
Η ρήξη των δύο πλευρών δεν είναι απότοκος μόνο των εσφαλμένων πολιτικών και επικοινωνιακών χειρισμών που χρεώνει η μια πλευρά στην άλλη. Εδράζεται κυρίως στη διαφορετική στρατηγική που έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσπαθεί να χωρέσει δύο καρπούζια κάτω από την μασχάλη ως υπουργός Οικονομικών που γνωρίζει τις συνέπειες της καθυστέρησης, αλλά και ως επικεφαλής της ομάδας των +53 που επιδιώκει με κάθε τίμημα να ικανοποιήσει τα «αριστερά» αντανακλαστικά του κόμματος φέρνοντάς μια συμφωνία η οποία δεν θα ζημιώσει το πολιτικό του μέλλον.
Ο Πρωθυπουργός μοιάζει χαμένος και άβουλος ανάμεσα σε διαφορετικές εισηγήσεις που δέχεται από τις ομάδες επιρροής του Μαξίμου (Δραγασάκης, Χουλιαράκης κλπ) οι οποίες τον καλούν είτε να κλείσει όπως-όπως την αξιολόγηση και να συνθηκολογήσει για να έχει χρόνο να ανακάμψει πριν διαλυθούν οι τράπεζες και η οικονομία, είτε να το τραβήξει στα άκρα μέχρι τις γερμανικές εκλογές το Φθινόπωρο ποντάροντας πως -αν δεν χρειαστεί να φτάσει σε ρήξη και εκλογές- το Βερολίνο και το ΔΝΤ θα υποχωρήσουν και θα κερδίσει το μέγιστο δυνατό στα εργασιακά, το χρέος και τα πλεονάσματα. Το πώς θα τελειώσει αυτό το σίριαλ και με τι επιπτώσεις, είναι θέμα χρόνου να φανεί, αλλά πολύ δύσκολα θα έχει ευτυχές τέλος.
Στο τραπέζι βρίσκονται πολλά σενάρια και κανένα δεν προβλέπει την παραμονή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο υπουργείο Οικονομικών για πολύ καιρό ακόμη.
Η πρωτοβουλία της παραίτησης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανήκει αποκλειστικά στον ίδιο τον υπουργό, πλην όμως δεν έχει σοβαρές πιθανότητες γιατί ισοδυναμεί με παραδοχή ήττας και απευθείας ρήξης και θα προκαλούσε σεισμικές αναταράξεις στην κυβέρνηση. Η καρατόμηση από τον Πρωθυπουργό επίσης δεν μπορεί να θεωρηθεί αποδεκτό σενάριο στον ΣΥΡΙΖΑ για τους ίδιους λόγους και πολύ περισσότερο επειδή θα ισοδυναμούσε με μια προσπάθεια να χρεωθεί εξ ολοκλήρου τα δεινά της συμφωνίας ο υπουργός Οικονομικών.
Οπότε στο τραπέζι βρίσκονται κυρίως ιδέες «τιμητικής αποστράτευσης» του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω ενός μίνι ανασχηματισμού ώστε να ανοίξει ο δρόμος της αναβάθμισης στον Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο που φέρονται να είναι επικρατέστεροι για τη θέση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, είτε όπως μέσω της μετακίνησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου σε μια θέση υψηλού κύρους αλλά περιορισμένης ευθύνης στην κυβέρνηση, όπως είναι αυτή του Αντιπροέδρου…
(Φωτογραφία: SOOC)