Το θέμα της παροχής διευκολύνσεων στους πλήρως εμβολιασμένους, αλλά και σε αυτούς που έχουν περάσει τη νόσο COVID και έχουν αποκτήσει αντισώματα βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων η κυβέρνηση μετά τα χαμηλά ποσοστά που εμφανίζονται σε ορισμένες περιοχές της χώρας αλλά και σε διάφορες ηλικιακές ομάδες, όπου παρατηρούνται ακυρώσεις ή μεταθέσεις ραντεβού, πέραν αυτών που αρνούνται να μετάσχουν στην προσπάθεια να χτιστεί ένα τείχος ανοσίας.
Το παράδειγμα της Σάμου χαρακτηριστικό, προκαλεί δε εγρήγορση στην κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου για την αποτροπή εμφάνισης αναλόγων φαινομένων που δύναται να προκαλέσουν ρωγμές στο τείχος ασφαλείας που επιχειρείται να ορθωθεί έναντι του κορονοϊού.
Τείχος που μέσω των εμβολιασμών, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτρέπει τη διασπορά και καθιστά τον ιό ανενεργό
Τα στοιχεία που καταγράφονται δείχνουν ότι τα κρούσματα μειώνονται, όπως και ο αριθμός των διασωληνωμένων, προκαλώντας ανακούφιση όχι μόνο στην πολιτεία αλλά και στο σύστημα υγείας που επί 15 μήνες αντιμετωπίζει τον αόρατο εχθρό της πανδημίας. Η κυβέρνηση καθιστά πρώτη προτεραιότητα την ολοκλήρωση του προγράμματος «Ελευθερία» και θέτει σε λειτουργία το σχέδιο των τριών σταδίων:
- Ενημέρωση των πολιτών (με την προτροπή για εμβολιασμό μέσω της επικοινωνίας).
- Προνόμια εμβολιασμένων μέσω διευκολύνσεων.
- Υποχρεωτικότητα.
Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal είναι θέμα 24ωρων να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής λοιμοξιωλόγων με τη συμμετοχή και των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, όπου θα συζητηθεί για το ζήτημα των διευκολύνσεων σε όλους όσοι έχουν πλήρως εμβολιαστεί αλλά και σε όσους έχουν νοσήσει ξεπερνώντας την ασθένεια και δημιουργώντας αντισώματα.
Το συγκεκριμένο θέμα να ήταν προγραμματισμένο να τεθεί σε διάλογο στην επιτροπή προς το τέλος του καλοκαιριού και κυρίως αφού αποκτήσει το σύνολο του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστεί, πρόσβαση στα εμβόλια, όμως το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής σε ορισμένες περιοχές της χώρας, κάνει την κυβέρνηση να επιταχύνει τις εξελίξεις.
Το βέβαιο είναι ότι σε αυτή τη χρονική φάση όποια και αν είναι η συζήτηση , οριστικές αποφάσεις δε θα ληφθούν πριν δώσει το πράσινο φως ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Καθίσταται όμως απαραίτητο να υπάρξει ο σχεδιασμός και να ενεργοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός προκειμένου να υλοποιηθεί το πρώτο στάδιο που αφορά στην ενημέρωση και την προτροπή των διαφόρων ηλικιακών ομάδων να εμβολιαστούν, κυρίως δε να αποτραπούν φαινόμενα τύπου Σάμου.
Τι συζητείται για τις διευκολύνσεις
Σε αυτή τη χρονική φάση αυτό που ενδιαφέρει το Μέγαρο Μαξίμου είναι να δημιουργήσει το πλαίσιο ώστε όταν κριθεί απαραίτητο να γίνει το επόμενο βήμα. Πιο συγκεκριμένα στο τραπέζι υπάρχουν ορισμένα σενάρια και προτάσεις που θα μπορούσαν να μπουν ως βάση ανταλλαγής απόψεων:
- Οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν χωρίς περιορισμούς στους εσωτερικούς χώρους (όταν αυτοί ανοίξουν), στα καφέ, στα εστιατόρια, στα μπαρ και στους χώρους διασκέδασης. Αυτό πιθανόν να συμβεί εντός του καλοκαιριού ή το αργότερο στις αρχές του φθινοπώρου.
- Αν υπάρχει αριθμητικός περιορισμός καθήμενων σε ένα τραπέζι, αυτό δε θα ισχύει για τους πλήρως εμβολιασμένους.
- Όσοι θα έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου θα μπορούν να μπαίνουν χωρίς περιορισμούς σε γυμναστήρια , κινηματογράφους και θέατρα χωρίς μάσκες.
- Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εφόσον έχουν κάνει το εμβόλιο, δε θα έχουν την υποχρέωση να κάνουν τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο κάθε εβδομάδα προκειμένου να μπουν στο χώρο εργασίας τους.
Όλα αυτές είναι οι πρώτες κινήσεις που εξετάζονται από την κυβέρνηση προκειμένου οι πολίτες να έχουν παραπάνω παραπάνω κίνητρα και η επιχείρηση «Ελευθερία» να έχει τα προβλεπόμενα αποτελέσματα. Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα, όμως η εικόνα που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι απαιτείται ενίσχυση του εμβολιαστικού κινήματος.
Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέο σχέδιο διαφημιστικής καμπάνιας, όπως ήδη έχει αποκαλύψει το liberal (Τα μεγάλα κενά συμμετοχής στον εμβολιασμό χτυπούν το «καμπανάκι» στην κυβέρνηση) με βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση συγκεκριμένων ηλικιακών ομάδων.
Παράλληλα είναι ειλημμένη απόφαση το φθινόπωρο να γίνει πράξη ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως σε υγειονομικούς, εργαζόμενους σε κοινωνικές δομές, σε γηροκομεία κ.α.
Σε κάθε περίπτωση το θέμα των προνομίων αλλά και της υποχρεωτικότητα αναφορικά με τους εμβολιασμούς παρότι βρίσκει αντιδράσεις επί της ουσίας δεν αντιμετωπίζει προβλήματα νομικά ούτε όπως έχει αναδειχθεί μέσα από τοποθετήσεις συνταγματολόγων, συνταγματικά.
Η δημόσια υγεία προηγείται όλων ειδικά όταν τίθεται ζήτημα πανδημίας όπως αυτή του κορονοϊού, ενώ υπάρχει και το προηγούμενο των εμβολιασμών που καθίστανται υποχρεωτικοί προκειμένου τα παιδιά να εγγραφούν στις πρώτες τάξεις του σχολείου.
Ως προς τα προνόμια, όπως αποκαλούνται οι διευκολύνσεις που δύναται να δοθούν, στους εμβολιασμένους οι αναφορές σε πολίτες δύο ταχυτήτων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τη στιγμή κατά την οποία εμφανίζονται η ανάσχεση μια θανατηφόρας μεταδοτικής ασθένειες που μετρά ήδη εκατομμύρια νεκρούς ανά τον κόσμο υπερβαίνει ανάλογες τοποθετήσεις.
Πολύ δεν περισσότερο όταν οι κάθε είδους αρνητές μετατρέπονται αυτομάτως σε… ξενιστές, φορείς και μεταδότες δηλαδή της ασθένειας αυτής.