Του Γιάννη Κ. Τρουπή
«Έπραξε ό,τι θα έπραττε οποιοσδήποτε πολίτης. Ενημέρωσε το θεσμικά αρμόδιο που ενημέρωσε την εισαγγελία». Τάδε έφη Δημήτρης Τζανακόπουλος στον ΣΚΑΙ.
Με τον τρόπο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ουσιαστικά υπεραμύνθηκε των χειρισμών του Πάνου Καμμένου, με αφορμή το ζήτημα της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη.
Αυτή, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η γραμμή που θα ακολουθήσει το Μέγαρο Μαξίμου, επιχειρώντας να υψώσει τείχος προστασίας στον κ.Καμμένο.
Στο σημείο αυτό λοιπόν δημιουργούνται νέα μεγάλα ερωτήματα σε αυτή την υπόθεση που, όπως όλα δείχνουν, θα έχει και άλλα επεισόδια στην πολιτική σκηνή.
Ποια είναι άραγε τα όρια που χωρίζουν έναν υπουργό από έναν πολίτη;
Ο υπουργός έχει πάψει να είναι πολίτης; Μπορεί να επιλέγει το μέλος του υπουργικού συμβουλίου να κινείται πότε ως υπουργός και πότε ως απλός πολίτης; Και αν ναι, με ποια κριτήρια περνάει από τη μία όχθη στην άλλη;
Ομολογουμένως οι απαντήσεις δεν είναι ούτε εύκολες, ούτε μοναδικές.
Από όποια οπτική και αν το δει κάποιος, μία θα πρέπει να είναι η σταθερά.
Ένας υπουργός δεν μπορεί να χρησιμοποιεί την ιδιότητα του πολίτη a la carte. Δηλαδή το πρωί να αρχίζει τη μέρα λειτουργώντας ως υπουργός και το απόγευμα ο ίδιος άνθρωπος να ξεχνά το υπουργικό κοστούμι και να κινείται με την ευχέρεια που του δίνει η «χαλαρότητα» και η «ευκολία» ενός εκ των εκατομμυρίων πολιτών μίας χώρας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, λαμβάνοντας υπόψη το σκεπτικό της κυβέρνησης και του κ. Τζανακόπουλου θα πρέπει να αναρωτηθούμε, πόσοι πολίτες έχουν άραγε τη δυνατότητα να συνομιλήσουν απευθείας με τον «αρμόδιο υπουργό», έχοντας νωρίτερα συνομιλήσει με έναν ισοβίτη.
Υπάρχουν άραγε πολλοί πολίτες που διαθέτουν αυτήν την ικανότητα;
Μάλλον όχι. Άρα μία τέτοια επιχειρηματολογία, περισσότερα ζητήματα δημιουργεί παρά λύνει σε όσους τη διατυπώνουν. Η εξέλιξη που ξεχώρισε πάντως τα τελευταία 24ωρα είναι η εισαγγελική έρευνα που θα εστιάσει στο αν έχουν βάση ή όχι οι καταγγελίες Γιαννουσάκη.
Πρόκειται για την πρώτη κίνηση της δικαιοσύνης, η οποία προσδίδει αναμφίβολα μία καινούργια διάσταση στο όλο θέμα. Για τα κόμματα της αντιπολίτευσης οι επικοινωνίες Καμμένου με τον καταδικασμένο σε ισόβια Γιαννουσάκη αποτελούν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα κοινό μέτωπο εναντίον της κυβέρνησης. Ήδη το θέμα έχει πάει στη Βουλή με ερωτήσεις από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Σύμφωνα με πληροφορίες, με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας αναφορικά με την επικοινωνία του κ. Καμμένου με τον καταδικασθέντα σε ισόβια για εμπορία ναρκωτικών, κ. Γιαννουσάκη, κατά παράβαση της διάκρισης των εξουσιών και του θεσμικού του ρόλου, όπως τονίζεται χαρακτηριστικα.
Όπως αναφέρει το κείμενο της ερώτησης: «O κ. Καμμένος έχει παραδεχθεί την εμπλοκή του στην υπόθεση, άρα έχει ήδη συνομολογήσει την εξωθεσμική παρέμβασή του σε ποινική υπόθεση μεγάλης ηθικοκοινωνικής απαξίας».
Ο τομεάρχης ναυτιλίας της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης, με ερώτησή του προς τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, ζητά να ενημερωθεί η Βουλή για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ή θα προβεί, προκειμένου να ερευνηθεί η εμπλοκή αξιωματικού του Λιμενικού Σώματος στη συγκεκριμένη υπόθεση. Ο κ. Πλακιωτάκης τονίζει ότι η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης των διαλόγων του συγκεκριμένου αξιωματικού με τον ισοβίτη αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας για τη Δημοκρατία.
(φωτογραφία: SOOC)