Μπορεί για την κυβέρνηση η απόφαση ανοίγματος του εμπορίου να θεωρείται ειλημμένη όμως αυτές τις μέρες ένα είναι σίγουρο. Όλα τα σχέδια έχουν πάει πίσω τουλάχιστον κατά μία εβδομάδα.
Με άλλα λόγια οι αυστηροί περιορισμοί που βρίσκονται σε ισχύ μέχρι και την 22α Μαρτίου φαίνεται πως το πλέον πιθανό σενάριο είναι να παραταθούν για εφτά ακόμα μέρες, μέχρι και το τέλος του μήνα.
Παρότι μέχρι και την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, όμως όλα δείχνουν ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων δύσκολα θα πει το ναι σε άρση του lockdown πριν από το τέλος Μαρτίου. Μέχρι και σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων δεν έχει μειωθεί παρά τα ισχύοντα μέτρα, κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα κυβέρνηση και επιστήμονες.
Οι περισσότεροι από τους λοιμωξιολόγους εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου να φανεί η μείωση όμως οι “επιδημιολογικές βόμβες”-συγκεντρώσεις που διοργανώνονται σε διάφορες πόλεις της χώρας προφανώς και δεν βοηθούν.
Όπως επισημαίνει καλά ενημερωμένη πηγή όλα θα κριθούν την εβδομάδα που αρχίζει και κυρίως στο τέλος της, όταν και η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει αποφάσεις.
Εφόσον τα επόμενα 24ωρα τα δεδομένα βελτιωθούν τότε πιθανόν να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων. Τη δεδομένη στιγμή πάντως το συγκεκριμένο φαντάζει ως ένα μακρινό σενάριο γι' αυτό και οι περισσότεροι θεωρούν δεδομένη την νέα παράταση. Υπάρχουν μάλιστα επιστήμονες που προβλέπουν ότι μέσα στην εβδομάδα τα κρούσματα θα σκαρφαλώσουν ξανά στα 3.000 κρούσματα.
Το βέβαιο είναι ότι με την σημερινή εικόνα στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου δεν υπάρχει καμία συζήτηση περί ανοίγματος.
Η μελέτη του επιδημιολογικού χάρτη και η ιχνηλάτηση των νέων κρουσμάτων δείχνουν μονότονα ότι η διασπορά είναι μεγάλη και οφείλεται σε συγχρωτισμό, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πολιτών. Παράλληλα διαπιστώνεται διασπορά σε κοινωνικές συναθροίσεις σε σπίτια, στους εργασιακούς χώρους, ενώ σημαντικό ρόλο φαίνεται ακόμα να παίζει και η ενδοοικογενειακή μετάδοση.
Στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές λίγα είναι τα κρούσματα που συνδέονται με συρροές αφού ο ιός είναι παντού πια μέσα στην κοινότητα. Σημειώνεται ότι οι μεταλλάξεις άλλαξαν τις ισορροπίες κυρίως λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας σε ένα περιβάλλον με μεγάλη διασπορά του ιού.
Παρόλαυτα ο βασικός κυβερνητικός σχεδιασμός παραμένει ως έχει, αν και πλέον κάθε πρόβλεψη χαρακτηρίζεται επισφαλής. Εάν όλα πάνε καλά:
—Στο τέλος Μαρτίου να ανοίξει σταδιακά το λιανεμπόριο,
—Μέσα Απριλίου την σκυτάλη να πάρει η εστίαση με αυστηρούς περιορισμούς και μόνο σε εξωτερικούς χώρους.
—Ο Μάιος πάντως θεωρείται ως ο μήνας της σχεδόν πλήρους επιστροφής στην κανονικότητα.