Σημαντική παραμένει η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA, καθώς παρουσιάζει προβάδισμα 11,8 μονάδες από την αξιωματική αντιπολίτευση, με την πρόθεση ψήφου - με αναγωγή - για τη ΝΔ να ανέρχεται σε ποσοστό 36%, (που οδηγεί σε αυτοδυναμία).
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν καρπώνεται την όποια δυσαρέσκεια των πολιτών, εν μέσω πανδημίας και κύματος ακρίβειας στην αγορά, αλλά και φαίνεται να τον πλησιάζει απειλητικά το ΚΙΝΑΛ το οποίο ανεβαίνει στο 18,5% από 8,1% στις εκλογές.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση με αναγωγή της πρόθεσης ψήφου, η Νέα Δημοκρατία παίρνει ποσοστό 36%, παρότι εμφανίζεται με 9 μονάδες κάτω από το ποσοστό των τελευταίων εκλογών. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει ποσοστό 24,2%, από 31,5% στις εκλογές, μειωμένο κατά 7,3 μονάδες.
Στην πρόθεση ψήφου, χωρίς αναγωγή, η Νέα Δημοκρατία παίρνει ποσοστό 29,1%, ενισχυμένη κατά 1,6 μονάδες από τον Δεκέμβριο (27,5%). Δεύτερος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,6% από 18,1%, κερδίζει δηλαδή 1,5 μονάδα.
Ακολουθούν το ΚΚΕ με 4,4%, από 4,7%, η Ελληνική Λύση με 4,1% από 4,4% τον Δεκέμβριο, το Μέρα25 με 3,3% από 2,9% και τα υπόλοιπα κόμματα δεν ξεπερνούν το 2%.
Ωστόσο ενδιαφέρον έχει ότι ένα 49% λέει ότι θα μπορούσε να ψηφίσει ΚΙΝΑΛ, όταν για τη ΝΔ είναι 46% και για τον ΣΥΡΙΖΑ 35%. Η διαφορά ΚΙΝΑΛ - ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον μόλις στις 5,7 ποσοστιαίες μονάδες. Στο πλαίσιο αυτό, ανεβασμένο εμφανίζεται το ΚΙΝΑΛ το οποίο λαμβάνει ποσοστό 15% από 14,6% τον Δεκέμβριο.
Παρατηρώντας την πρόθεση ψήφου όσων δηλώνουν υπέρ του ΚΙΝΑΛ το 27,8% προέρχεται από το χώρο της Κεντροαριστεράς ενώ το 29,5% από (από 26,9%) προέρχεται από το χώρο του κέντρου.
Στη συνολική αξιολόγηση για την κυβέρνηση θετική άποψη έχει το 40%, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση μετρά μόλις 16%.
Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 35% και ακολουθεί με διαφορά ο Αλέξης Τσίπρας με μόλις 16% και τρίτος έρχεται ο Νίκος Ανδρουλάκης με ποσοστό 8%.
Ως προς την αξιολόγηση του έργου του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα το θετικό ποσοστό για τον πρωθυπουργό αυξάνεται στο 44%, ενώ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης φτάνει στο 21%.
Αντιστρόφως ανάλογη είναι η εικόνα στις αρνητικές αξιολογήσεις, στις οποίες πρώτος έρχεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 72% και ακολουθεί ο πρωθυπουργός με ποσοστό 52%
Προβλήματα και πανδημία
Ακόμη, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν ποιο πρόβλημα μπαίνει ξανά στην καθημερινότητά τους εκτός από την πανδημία, βρίσκεται η οικονομία/ακρίβεια με 32%, ο κορονοϊός που βρίσκεται στο 34%.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το στοιχείο της έρευνας για τη νόσηση από κορονοϊό: 1,9 εκατ. άτομα δηλώνουν ότι έχουν νοσήσει και αυτό είναι ποσοστό 21%. Το 78% λέει ότι δεν έχει περάσει κορονοϊό. Το 82% των ερωτηθέντων απαντά ότι έχει κάνει εμβόλιο ενώ το 17% δεν έχει κάνει.
Από όσους δεν έχουν νοσήσει, το 81% έχει κάνει εμβόλιο ενώ όσοι έχουν νοσήσει λένε σε ποσοστό 19% ότι έχουν εμβολιαστεί.
Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην προσωπική ζωή είναι ένα κεφάλαιο της έρευνας που δείχνει πώς αισθάνονται οι πολίτες. Ένα 81% λέει ότι έχει επηρεαστεί πολύ (37%) ή αρκετά (44%) ενώ ένα 15% ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν είναι σημαντικές και ένα 4% ότι δεν έχει επηρεαστεί καθόλου.
Ως προς την ψυχολογική διάσταση της πανδημίας, το 76% δηλώνει ότι έχει κουραστεί αλλά αντέχει και το 22% ότι έχει κουραστεί πολύ και δεν αντέχει άλλο. Από αυτούς που έχουν κουραστεί αλλά αντέχουν το 83% είναι υπέρ των εμβολίων.
Τα στοιχεία προέκυψαν από ένα δείγμα 1.306 ατόμων, συγκεντρώθηκαν την περίοδο 12-18 Ιανουαρίου, ενώ ήταν τηλεφωνική στο μεγάλο μέρος της και ένα μικρό δείγμα διαδικτυακή.