Ζούμε σε μια περίοδο που στη χώρα μας, ο καθένας μπορεί να υπόσχεται ό,τι θέλει χωρίς να δίνει εξηγήσεις για το πού θα βρει τους αναγκαίους πόρους. Ανούσιες υποσχέσεις, «μεγάλα» λόγια με ένα και μόνο θύμα. Τον έλληνα πολίτη, ο οποίος μέσα στην εξαιρετική δύσκολη καθημερινότητα που βιώνει, θέλει από κάπου να πιαστεί, σε κάτι να πιστέψει.
Το περασμένο σαββατοκύριακο ο πρόεδρος της ΝΔ δημοσιοποίησε τη δική του πρόταση για την επόμενη μέρα της χώρας, δεσμευόμενος για μία σειρά μέτρων. Το αν αυτές οι δεσμεύσεις γίνουν κτήμα των πολιτών θα φανεί το επόμενο διάστημα. Αυτό όμως που φαίνεται η ΝΔ κυρίως να θέλει να πετύχει, είναι να καταδείξει πως το πλέγμα των προτάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί αποτέλεσμα τεκμηριωμένης εργασίας και δεν είναι μία απλή ευκαιριακή κίνηση με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες. Ενδιαφέρον έχει λοιπόν να δούμε με ποιόν τρόπο σκέφτεται να κάνει πράξη ο κ. Μητσοτάκης, τα όσα εξήγγειλε και με ποια χρονικά σειρά.
Σύμφωνα λοιπόν με στενό του συνεργάτη η αλλαγή του μείγματος πολιτικής που προτείνει η ΝΔ είναι απολύτως κοστολογημένη. Το συνολικό κόστος προσεγγίζει τα 6 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας, δηλαδή μεσοσταθμικά 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο.
Όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, ορισμένες από τις παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΝΔ θα εφαρμοστούν τα δύο πρώτα χρόνια (π.χ. μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30%) και κάποιες θα εφαρμοστούν σταδιακά στο βάθος τετραετίας (π.χ. μείωση ασφαλιστικών εισφορών για κύρια σύνταξη στο 15%, από 20% σήμερα).
Ερχόμαστε λοιπόν στο κρίσιμο σημείο. Πού θα βρεθούν τα λεφτά;
Τα απαραίτητα χρήματα θα εξοικονομηθούν από πολλές και διαφορετικές πηγές και χωρίς απολύσεις στο δημόσιο, όπως αναφέρει υψηλόβαθμη πηγή της ΝΔ. Πιο συγκεκριμένα θα προκύψουν από τον εξορθολογισμό των κρατικών δαπανών την πρώτη διετία περίπου 2 δισ. ευρώ.
Ο στόχος εξοικονόμησης 1 δισ. ευρώ το χρόνο είναι απολύτως εφικτός με το νοικοκύρεμα του κράτους και βέβαια με την αναλογία μια πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις που θα θεσπιστεί στο Δημόσιο. Παράλληλα χρήματα μπορούν να προκύψουν και από τη δραστική καταπολέμηση της εισιτηριοδιαφυγής στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και την περιστολή δαπανών από τη λήξη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Στο οικονομικό επιτελείο της ΝΔ θεωρούν ότι από εκεί και πέρα, μετά τα δύο πρώτα χρόνια δηλαδή, η πολιτική αυτή θα έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει. Η επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα διευρύνει τη φορολογική βάση και μαζί με τη μείωση των φόρων θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή επιμένει πηγή κοντά στον πρόεδρο της ΝΔ, η οποία επικαλείται μελέτη του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία αν η Ελλάδα φτάσει στο επίπεδο χρήσης πλαστικού χρήματος της Πορτογαλίας, τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 54%, δηλαδή 8,5 δισ. ευρώ το χρόνο.
Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θυμίζουν πως ο ΦΠΑ έφερε περισσότερα έσοδα το 2014, όταν μειώθηκε ο συντελεστής στην εστίαση, ενώ το ίδιο συνέβη και με τις παρεμβάσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης που είχε ως αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να γυρίσει σε θετικό πρόσημο.
«Με τέτοιες παρεμβάσεις θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα και θα δημιουργηθεί πραγματικός δημοσιονομικός χώρος. Όχι μέσω υπερφορολόγησης και ασφυξίας στην πραγματική οικονομία όπως κάνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει συνεργάτης του κ.Μητσοτάκη στο liberal.gr.
Με βάση λοιπόν τα παραπάνω σκεπτικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για:
- Σταδιακή μείωση των εισφορών για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, στο 15%, εντός τετραετίας
- Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα.
- Σταδιακή κατάργηση, μέχρι το 2021, του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες
- Μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση, στο 13% από 24%. Και τελικά στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.
- Μείωση στα επόμενα δύο χρόνια του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, με τρόπο δίκαιο ώστε να ωφεληθούν όλοι και κυρίως η μεσαία τάξη.
- Μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα, έτσι ώστε ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής που επιβαρύνει τα επιχειρηματικά κέρδη να μειωθεί στο 24%, από 40% που βρίσκεται σήμερα.
- Αναστολή του Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που καταβάλλεται για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση και συντήρηση των υφιστάμενων κατοικιών.
- Φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή 10%.