Η δεύτερη εβδομάδα του καινούργιου χρόνου προσδιορίζεται, από καλά πληροφορημένη πηγή, ως η πλέον ενδεδειγμένη περίοδος για τη λήψη ή όχι νέων περιοριστικών μέτρων στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα από τις 8-15 Ιανουαρίου τόσο η αρμόδια επιτροπή των επιστημόνων όσο προφανώς και το Μέγαρο Μαξίμου θα έχουν μια καθαρή εικόνα από το μέγεθος της διασποράς του κορονοϊού τις γιορτινές μέρες και αναλόγως θα προσαρμόσουν, εφόσον χρειαστεί, τη στρατηγική απέναντι στον ιό.
Ήδη το πρωθυπουργικό γραφείο έχει ενημερωθεί από τους αρμόδιους επιστήμονες ότι το λεγόμενο πέμπτο κύμα της πανδημίας, το οποίο πιθανότατα θα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό, την επικράτηση της «Όμικρον», θα φτάσει στην Ελλάδα μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Με αυτό το δεδομένο στην κυβέρνηση παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων που πάντως θα έχουν ως αποδέκτες τους ανεμβολίαστους. Σύμφωνα με πληροφορίες παρά τα όσα σχεδιάζονται σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, στο Μαξίμου δεν υπάρχει καμία σκέψη για νέο γενικευμένο lockdown στα πρότυπα π.χ. της Ολλανδίας.
Αντιθέτως, τρεις παράγοντες θα κρίνουν την αναγκαιότητα ή μη της αυστηροποίησης του ισχύοντος πλαισίου, μετά και τις νέες εξελίξεις με την «Όμικρον»:
- Η ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης σε ολόκληρη τη χώρα. Ήδη αρχίζουν και εμφανίζονται τα πρώτα χαμόγελα για την αύξηση της συμμετοχής στο πρόγραμμα «Ελευθερία». Αποτελέσματα που έχουν να κάνουν και με την πρώτη και με την τρίτη δόση του εμβολίου.
- Ο ρυθμός εμβολιασμού της «ευαίσθητης» ομάδας των 60+. Μέχρι στιγμής ο ρυθμός μπορεί να ικανοποιεί τα κυβερνητικά στελέχη όμως ακόμα έχει αρκετό δρόμο να διανύσει, μέχρι να φτάσει στον επιθυμητό στόχο.
- Τα στοιχεία για τη μεταδοτικότητα ή μη της «Ο» και κυρίως το κατά πόσο προκαλεί σοβαρές επιπλοκές.
Πρόκειται για τρεις παραμέτρους η εξέλιξη των οποίων θα ορίσει το τι μέλλει γενέσθαι. Εάν τα πράγματα δεν προχωρήσουν όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, τόσο σε επίπεδο εμβολιασμών όσο και στον τομέα της πίεσης του εθνικού συστήματος υγείας, τότε είναι βέβαιο ότι θα ενεργοποιηθούν τα εναλλακτικά σχέδια που βρίσκονται στο συρτάρι του πρωθυπουργικού γραφείου.
Πιο συγκεκριμένα εξετάζεται:
- Η απαγόρευση εισόδου στους ανεμβολίαστους και από εξωτερικούς χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας ακόμη και αν έχουν rapid test.
- Η αύξηση των rapid tests για τους ανεμβολίαστους από 2 σε 3 την εβδομάδα και απαίτηση να είναι ημερήσια και όχι 48ωρου.
- Η υποχρέωση για χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.
Η αλήθεια είναι ότι όσο περνούν οι μέρες και το πέμπτο κύμα έρχεται όλο και πιο κοντά στη χώρα, αυξάνονται οι φωνές περί επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμούς και για όλους όσοι είναι μεταξύ των 50-60 ετών. Μια σκέψη που έχει συμπεριληφθεί στις προτάσεις των ειδικών αλλά που μέχρι σήμερα δε δείχνει να κερδίζει έδαφος στη σκέψη της κυβέρνησης.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι στις αρχές Ιανουαρίου, όταν και θα γίνει η αξιολόγηση της μετά Χριστουγέννων κατάστασης, οι αποφάσεις να αλλάξουν και τελικά να προκριθεί και αυτό το μέτρο. Μέχρι τότε ο σχεδιασμός έχει ως βασικό άξονα τον αυτοέλεγχο και κυρίως την ελεγχόμενη συνάθροιση. Αυτά τα δύο στοιχεία θα κρίνουν ουσιαστικά και το κατά πόσο η καθημερινότητα μας στις αρχές της νέας χρονιάς θα αλλάξει....