Το Ποτάμι σημειώνει σε ανακοίνωση ότι από το Φθινόπωρο έχει προτείνει μέτρα στήριξης των νησιών που έχουν υποστεί μεγάλες οικονομικές ζημιές λόγω των μεταναστευτικών και προσφυγικών κυμάτων, ενώ επισημαίνει ότι αντίστοιχες αρνητικές επιπτώσεις έχουν υπάρξει και στις οικονομίες παραμεθόριων περιοχών (Ειδομένη, Διδυμότειχο κ.α).
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση «είχαμε τονίσει λοιπόν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών που έχουν πληγεί περισσότερο».
Οι 7 κοστολογημένες προτάσεις του Ποταμιού προέβλεπαν:
«1. Διατήρηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά
2. Αναστολή επιβολής τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια
3. Επαναφορά της ρύθμισης των 100 δόσεων για χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία
4. Θεσμοθέτηση ρυθμίσεων οφειλών επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς τη ΔΕΗ και τους Δήμους
5. Μείωση 50% του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα με επαγγελματική χρήση
6. Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 50% για την τουριστική περίοδο με ταυτόχρονη δέσμευση των επιχειρηματιών για τη διατήρηση των ίδιων θέσεων εργασίας,συγκριτικά με την προηγούμενη τουριστική περίοδο
7. Μείωση του ορίου για τη λήψη του επιδόματος ανεργίας στα 80 ημερομίσθια (από 100)
Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των παραπάνω μέτρων έχει υπολογιστεί περίπου σε 100 εκατομμύρια».
Όπως τονίζει το Ποτάμι, «με μεγάλη καθυστέρηση η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε κάποια μόνο απ' τα νησιά των συνόρων και μόνο για το 2017. Καλοδεχούμενο. Το κόστος υπολογίζεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ κι όπως αναφέρεται στην τροπολογία "η ανωτέρω απώλεια εσόδων θα αναπληρωθεί από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού"».
Σύμφωνα τέλος με την ανακοίνωση, «αν η κυβέρνηση δεν δημιουργούσε νέες Γραμματείες, δεν προσλάμβανε νέους μετακλητούς, δεν εγκαινίαζε νέα γραφεία, θα μπορούσε να υλοποιήσει το σύνολο των προτάσεων μας. Αλλά βέβαια ο περιορισμός της σπατάλης του κομματικού κράτους είναι έξω από την λογική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».