«Βολές» προς τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξαπολύει το Ποτάμι αναφορικά με τα περισσότερα από 150 προαπαιτούμενα τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν έως τον Ιούνιο του 2018 πολλά εκ των οποίων προσκρούουν στις κυβερνητικές αγκυλώσεις.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «η χώρα δεσμεύεται για τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια ενώ για τα αντίμετρα στα οποία τόσα είχε επενδύσει η κυβερνητική προπαγάνδα, είναι "ευχολόγιο" αφού αναφέρεται σαφώς ότι πρώτα θα διασφαλιστεί η απόδοση των μέτρων».
Ακολουθεί η ανακοίνωση:
«Tο επικαιροποιημένο μνημόνιο που παρουσιάζει η Καθημερινή έρχεται να διακόψει βίαια το πανηγυρικό κλίμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και να καταρρίψει την κυβερνητική προπαγάνδα. Όπως έχουμε επισημάνει, το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα του ΄17 επιτεύχθηκε από την υπερφορολόγηση αλλά και τις μειωμένες δημόσιες επενδύσεις. Πάνω από 150 προαπαιτούμενα (75 που εκκρεμούν για την ολοκλήρωση της τρίτης και 82 που εκκρεμούν για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης) πρέπει να υλοποιηθούν έως τον Ιούνιο του 2018. Πολλά προσκρούουν στις κυβερνητικές αγκυλώσεις και άλλα δημιουργούν ερωτηματικά για την ορθότητά τους:
- Δέσμευση της χώρας για τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια. Το Μάιο του 2018 θα κατατεθεί νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής για τα έτη 2019 - 2022 με το οποίο μπαίνουν αυστηρά όρια δαπανών που θα το διασφαλίζουν.
- Γίνεται σαφές ότι τα περίφημα αντίμετρα, στα οποία τόσα είχε επενδύσει η κυβερνητική προπαγάνδα, είναι «ευχολόγιο» αφού αναφέρεται σαφώς ότι πρώτα θα διασφαλιστεί η απόδοση των μέτρων και μετά θα δουν οι θεσμοί αν και σε ποιο βαθμό θα εφαρμοσθούν τα αντίμετρα. Τον Μάιο του 2018 το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές αρχές, αν θεωρεί ότι «είναι απαραίτητο προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%» θα φέρει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2019 αντί του 2020 μαζί με την μείωση των συντάξεων.
- Μας ξαναθυμίζουν -σε αυστηρό τόνο- και αναλαμβάνουμε δεσμεύσεις για τις αποκρατικοποιήσεις του Ελληνικού, των ΕΛΠΕ, της ΔΕΠΑ, της Εγνατίας οδού, του ΟΛΘ, της ΔΕΗ, αλλά και του 5% του ΟΤΕ. Σαφείς αναφορές γίνονται (άραγε πόσες φορές το έχουμε διαβάσει αυτό τα χρόνια της κρίσης;) στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και των αγορών.
- Μπαίνει φρένο στη συμμετοχή του ΕΦΚΑ στη μετοχική σύνθεση της Τράπεζας Αττικής. Έτσι αναγνωρίζεται η παταγώδης επενδυτική αποτυχία με τα λεφτά των ασφαλισμένων που χάθηκαν για να φτιάξουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το περίφημο «παράλληλο τραπεζικό σύστημα» (ο ΕΦΚΑ κληρονόμησε από το ΤΣΜΕΔΕ το 50,6% της τράπεζας). Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «τον Μάιο του 2018 ο ΕΦΚΑ θα κάνει συγκεκριμένα βήματα για τη διαφοροποίηση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου του, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές, ώστε να διασφαλίσει ότι δεν κατέχει πλειοψηφικά πακέτα μετοχών σε καμία ιδιωτική εταιρεία».
Ξαναδεσμευόμαστε, ως χώρα, για πολλοστή φορά, για κάτι που -όπως έχουμε επισημάνει σε όλους τους τόνους- θα έπρεπε να το έχουμε κάνει από μόνοι μας εδώ και χρόνια: για την παρουσίαση τον Δεκέμβριο του 2017 ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου στο οποίο θα έχουμε την ιδιοκτησία και στο οποίο θα έχουν ληφθεί υπόψη οι ιδιαιτερότητες της χώρας. Αυτό θα πρέπει να στοχεύει «στη δημιουργία ενός ελκυστικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στη βελτίωση των υποδομών, στη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος, την ενίσχυση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και την ανάπτυξη της καινοτομίας». Όλα αυτά δηλαδή που πολεμάνε με πάθος όλα αυτά τα χρόνια οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».