«Πριν από ένα χρόνο ο κύριος Κατρούγκαλος με το γνωστό αλαζονικό του ύφος θεωρούσε ότι λύνει το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας. Πέραν της θνησιγενούς αρχιτεκτονικής του νέου συστήματος που οδήγησε σε αύξηση των εισφορών, σε διαγενεακή ανισότητα εις βάρος των νέων και σε μαζικό κλείσιμο βιβλίων των ελεύθερων επαγγελματιών, είχαμε και πρωτοφανή προχειρότητα σε ό,τι αφορά στη δυνατότητα υλοποίησής του». Αυτό αναφέρει το Ποτάμι σε ανακοίνωση του σχετικά με το ασφαλιστικό και τις εισφορές στα ταμεία.
«Προχειρότητα που επιχειρεί να διορθώσει τώρα η κυρία Αχτσιόγλου, ξηλώνοντας αυτά που θεσμοθέτησε πριν από λίγους μήνες ο προκάτοχός της», σημειώνει η ανακοίνωση.
Όπως υπογραμμίζεται, «το Ποτάμι έχει επισημάνει από την πρώτη στιγμή το αδιέξοδο, το οποίο επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η Καθημερινή σύμφωνα με τα οποία, όπως διαμορφώνονται πλέον οι μέσοι μισθοί, απαιτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές 10 εργαζομένων για να πληρωθεί μία σύνταξη, ενώ πριν από την κρίση χρειάζονταν οι εισφορές 4 εργαζομένων. Ακόμη και τότε όμως είχαμε μόνο 2 και -επειδή δεν κάναμε τίποτα- ήταν ένας από τους λόγους που οδηγηθήκαμε στη χρεοκοπία».
Σύμφωνα με το Ποτάμι, «οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όχι μόνο ακολουθούν λάθος δρόμο, αλλά δεν μπορούν να εφαρμόσουν ούτε καν αυτό που ψήφισαν. Η λειτουργική ενοποίηση του ΕΦΚΑ ουσιαστικά δεν έχει ξεκινήσει αφού ούτε καν έχουν παυθεί οι διοικήσεις των πρώην ασφαλιστικών ταμείων. Ο επανυπολογισμός των υφιστάμενων συντάξεων και η έκδοση νέων δεν μπορεί να γίνει εξαιτίας τόσο της έλλειψης μηχανοργάνωσης όσο και της μη δυνατότητας υπολογισμού με τον δείκτη μεταβολής μισθών, όπως δήλωσε η ΕΛΣΤΑΤ».
«Ο υπολογισμός των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με το νέο σύστημα είναι προβληματικός και γίνεται σε εισοδήματα δύο ετών πίσω», συνεχίζει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «η εισπραξιμότητα είναι αμφίβολη όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία ενώ τα μπλοκάκια με έναν ή δύο εργοδότες καλούνται να έρθουν σε σύγκρουση με τους εργοδότες τους για το ποιος θα πληρώνει τις εισφορές. Επειδή κόβονται συνέχεια οι συντάξεις, χάνεται η έννοια της αλληλεγγύης στις εισφορές των εργαζομένων. Και χωρίς ανταποδοτικότητα, οι αυξημένες εισφορές γίνονται βαρύς φόρος στην εργασία. Κι αυτό οδηγεί σε αύξηση της "μαύρης" εργασίας».
Το Ποτάμι καταλήγει επισημαίνοντας ότι «η κυρία Αχτσιόγλου -μέλος της ομάδας Κατρούγκαλου, θυμίζουμε- καλείται να θέσει σε εφαρμογή ένα κακοσχεδιασμένο, μη βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Δεν το λέμε εμείς. Το λένε καθημερινά τα στοιχεία», ενώ τονίζει ότι η πραγματικότητα όμως «δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση. Ασχολείται μόνο με την προπαγάνδα και την εξασφάλιση εκλογικής πελατείας».