Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Θέμα ημερών είναι να μπούμε και επισήμως σε εκλογική χρονιά, μια και το 2019 θα φέρει εκ των πραγμάτων μαζί του, την προκήρυξη των εκλογών.
Την ώρα λοιπόν που περιμένουμε την είσοδο του νέου εκλογικού έτους, δημοσκοπήσεις επί δημοσκοπήσεων διενεργούνται με τα ευρήματα να είναι διαφορετικά, έχοντας όμως ένα ξεκάθαρο κοινό χαρακτηριστικό. Την πρωτιά της ΝΔ και μάλιστα με «ευδιάκριτη» διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί οι έρευνες λοιπόν να δίνουν ένα εύρος διαφοράς μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ από 5-11 μονάδες, όμως τελικά το βράδυ των εκλογών εκείνο το οποίο πιθανότατα θα έχει την μικρότερη σημασία θα είναι η απόσταση που θα χωρίζει τα δύο κόμματα. Γιατί αυτό;
Για έναν πολύ απλό λόγο. Ο εκλογικός νόμος δίνει την δυνατότητα στο πρώτο κόμμα να «πανηγυρίσει» την επίτευξη της αυτοδυναμίας, ο οποίος άλλωστε είναι και ο μεγάλος στόχος κάθε πολιτικού σχηματισμού που συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία, ανεξαρτήτως διαφοράς από το δεύτερο, με μία προϋπόθεση. Αθροιστικά το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνει εκτός βουλής να είναι συγκεκριμένο και σχετικά υψηλό. Το ποσοστό αυτό θα καθορίσει τον λεγόμενο πήχη της αυτοδυναμίας, ο οποίος θα δώσει στο πρώτο κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία.
Ο κανόνας είναι απλός: Για κάθε μία μονάδα ποσοστού του αθροίσματος των κομμάτων που μένει εκτός βουλής, ο πήχης της αυτοδυναμίας πέφτει κάτω 0,4%.
Για παράδειγμα, αν όλο μαζί το ποσοστό των κομμάτων εκτός βουλής:
- Είναι 6%, τότε ο πήχης αυτοδυναμίας τοποθετείται στο 38%
- Είναι 7%, τότε ο πήχης πέφτει στο 37,6%,
- Είναι 8% τότε 37,2%
- Είναι 9%, τότε 36,8%
- Είναι 10%, τότε 36,4%
- Είναι 11%,τότε 36%
- Είναι 12% τότε 35,6%
- Είναι 13%,τότε 35,2%
- Είναι 14%,τότε 34,8%
- Είναι 15%,τότε 34,4%
---Είναι 16%,τότε 34%.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει να δούμε στις πρόσφατες εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις που κυμάνθηκε το άθροισμα των ποσοστών που συγκέντρωσαν τα κόμματα που έμειναν εκτός κοινοβουλίου:
- Τον Σεπτέμβριο του 2015 τα κόμματα εκτός βουλής έφτασαν το 8,62%
- Τον Ιανουάριο του 2015 το άθροισμα ήταν μόνο 6,40%.
- Τον Μάιο του 2012 το τεράστιο ποσοστό πολιτών (19%) που ψήφισαν κόμματα τα οποία δεν μπήκαν στη Βουλή, έριξε τον πήχη της αυτοδυναμίας στο 32,8%.
- Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου το ποσοστό των κομμάτων που δεν κατάφεραν να εισέλθουν στο κοινοβούλιο ήταν 6% και άρα ο πήχης της αυτοδυναμίας ήταν στο 38%.
Πάμε τώρα να δούμε τώρα πως τα παραπάνω δεδομένα προσαρμόζονται στην εικόνα που δείχνει να διαμορφώνεται σήμερα, τουλάχιστον σε δημοσκοπικό επίπεδο, στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Μάχη για να μπουν στη Βουλή, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δίνουν μία σειρά κομμάτων. Πρόκειται για τους Ανεξάρτητους Έλληνες, το Ποτάμι, την Ένωση Κεντρώων, την Λαϊκή Ενότητα, την Πλεύση Ελευθερίας και η Ελληνική Λύση, χωρίς ασφαλώς κανείς να αποκλείει και οποιοδήποτε άλλο κόμμα να κάνει την έκπληξη.
Οι παραπάνω πολιτικοί σχηματισμοί μετριούνται όλοι μεταξύ 1,5%%-2,5%. Φαίνεται λοιπόν ότι αυτή την στιγμή κανένα από τα κόμματα αυτά δεν εξασφαλίζει την είσοδό του στη Βουλή, φτάνοντας το απαιτούμενο 3%.
Όλα μαζί όμως συγκεντρώνουν ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό.
Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι το άθροισμά τους θα έχει ως κάτω όριο το 6% και μπορεί να αγγίξει μέχρι και το 11%, τότε ο πήχης της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα τοποθετείται μεταξύ του 36%-38%. Στην περίπτωση όμως που τα κόμματα εκτός βουλής αγγίξουν συνολικά το 16%, τότε μπορεί να δούμε αυτοδυναμία ακόμα και με ποσοστό....34%!.