Ανέφικτος ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για «καθήλωση» της ΝΔ στο 31%
Shutterstock
Shutterstock

Ανέφικτος ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για «καθήλωση» της ΝΔ στο 31%

Η ατζέντα με την οποία πορεύεται η αξιωματική αντιπολίτευση προς τις κάλπες είναι προφανές πως δεν αρκεί για την «ανατροπή» που ψάχνει. Το στατιστικό της διάγραμμα παραμένει ακίνητο παρά τα πάμπολλα ζητήματα μείζονος σημασίας που ενέσκηψαν εσχάτως στην δημόσια συζήτηση.

Όλες οι έρευνες με τις οποίες πέφτει η αυλαία του 2022 δίνουν ένα προβάδισμα της Ν.Δ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 6.5%-8.5% στην απλή πρόθεση ψήφου. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα αποδίδεται πολύ χαρακτηριστικά στην παράσταση νίκης όπου το 65% κατά μέσο όρο θεωρεί ότι νικητής στις εκλογές θα είναι η Ν.Δ.

Αν επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να έχει ελπίδες, πρέπει να κρατήσει τη ΝΔ σε χαμηλές πτήσεις, της τάξης του 31%-32% το πολύ, στην πρώτη κάλπη. Όχι για να βγει πρώτος, αλλά για να ανατρέψει το κλίμα, οδεύοντας προς τις δεύτερες εκλογές, με τον αέρα ότι «το παιχνίδι παίζεται» ακόμα και για την πρωτιά και ότι δημιουργούνται συνθήκες για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης.

Αυτή ακριβώς είναι η στόχευση της Κουμουνδούρου. Αν την αποτυπώσουμε με αριθμούς προκύπτει η εξής εικόνα: Ν.Δ 31%-32% και ΣΥΡΙΖΑ 27%-28% στην πρώτη κάλπη. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει, προκειμένου η αξιωματική αντιπολίτευση να μπορέσει να λανσάρει το αφήγημα ότι η ΝΔ δεν διαθέτει τη νομιμοποίηση να γίνει κυβέρνηση, επιχειρώντας να πλήξει τη ψυχολογία των ψηφοφόρων του Κέντρου ενόψει της δεύτερης κάλπης.

Κεντρικό ρόλο στο αφήγημα αυτό έχει η πεποίθησή του ότι θα κινητοποιήσει τον κόσμο της αποχής και τις νέες ηλικίες που ενημερώνονται μόνο από το διαδίκτυο. Είναι ρεαλιστικά όλα αυτά; Ας δούμε τα νούμερα των τελευταίων δημοσκοπικών ερευνών.

Ο μέσος όρος στην απλή πρόθεση ψήφου για τη ΝΔ κινείται στο 32%-32,5%, γεγονός που παραπέμπει σε μια πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων γύρω στο 33%-34%. Δεδομένου ότι θεωρείται αναμενόμενη και μια προσθήκη δύο – τριών μονάδων από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων, η οποία κινείται γύρω στο 10%-13%, αυτό παραπέμπει σε ένα 35%-37% στην πρώτη κάλπη.

Αν λοιπόν η εκλογική επίδοση της Ν.Δ κυμανθεί στα επίπεδα που σήμερα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, τότε στην δεύτερη κάλπη, με τη πόλωση που φυσιολογικά θα προκύψει, αυτό το 32%-32,5% της πρώτης κάλπης θα μετατραπεί λογικά σε 34%-35%, ποσοστό που επί των εγκύρων εκτιμάται ότι θα ανέβει στο 35%-36%.

Συνυπολογίζοντας και κάποιο μερίδιο από τους αναποφάσιστους ένα τελικό ποσοστό στο 36%-38% δεν είναι απίθανο. Αυτή η δυνατότητα, καταγράφεται και σε όσες έρευνες έχει τεθεί ερώτημα πρόθεσης ψήφου και για τις δεύτερες εκλογές (Έρευνες Δεκεμβρίου από τις Opinion Poll και την Interview).

Φαίνεται ότι η προσπάθεια «μείωσης των ποσοστών της Ν.Δ πάση θυσία» δεν φαντάζει ρεαλιστική με τα σημερινά δεδομένα των ερευνών. Όταν τα ποσοστά της κινούνται επί ένα και πλέον χρόνο, εν μέσω πολέμου, ενεργειακής κρίσης και υποκλοπών, σταθερά πέριξ του 32%, τι είναι αυτό που θα αλλάξει δραματικά μέσα στους τρεις – τέσσερις επόμενους μήνες;

Τα δημοσκοπικά ευρήματα δεν παύουν να είναι οι φωτογραφίες της στιγμής. Ακόμη κι ένα κυβερνών κομμα που προηγείται σταθερά τα τελευταία χρόνια του αντιπάλου του, εφόσον εφησυχάσει, υποτιμήσει τον αντίπαλο, κάνει λάθη στην πιο κρίσιμη περίοδο, τότε θα είναι η ίδια που θα συμβάλει σε σενάρια σαν τα παραπάνω.

Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Το «παιχνίδι» ξεκίνησε και η Ν.Δ είναι το απόλυτο φαβορί. Κανένας όμως αγώνας δεν κερδήθηκε ποτέ από τα αποδυτήρια...