Οι μισές αλήθειες είναι χειρότερες από τα μεγαλύτερα ψέματα, αφού βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα τα οποία όμως διαστρεβλώνονται με τρόπο που να καθίστανται εύπεπτα και εύηχα για τους πολίτες. Η περίπτωση της ενοικίασης κατοικίας στην περιοχή των Λεγραινών από τον Αλέξη Τσίπρα και οι ανακοινώσεις που ακολούθησαν είναι χαρακτηριστικές μιας νοοτροπίας που μετατράπηκε σε πολιτική τακτική χρησιμοποιώντας και τη ανάλογη δόση διχαστικής ρητορικής.
«Εδώ και έξι χρόνια, είναι δημόσια γνωστό ότι νοικιάζει μια εξοχική κατοικία στη Λαυρεωτική, κοντά στη περιοχή του Σουνίου», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι εν μέρει αλήθεια. Όμως πουθενά δεν αναφέρονταν πως άλλαξε κατοικία και ότι τα όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν αφορούν σε άλλο σπίτι, ούτε και ότι δεν είναι για τρεις μήνες αλλά για έναν χρόνο.
Το αν νοικιάζει και πως και αν το τίμημα είναι μικρό η μεγάλο αποτελεί μια άλλη συζήτηση. Η ανακοίνωση όμως του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει τον τρόπο που σκέφτονται και λειτουργούν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Γράφεται κάτι που όλοι γνωρίζουν ως προς το γεγονός πως ο Αλ. Τσίπρας πήγαινε το καλοκαίρι σε μια εξοχική κατοικία και σταματούν εκεί. Καμία περαιτέρω αναφορά. Η υπόλοιπη ανακοίνωση περιλαμβάνει χαρακτηρισμούς για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός εκ των υστέρων επιχείρησε να αναδείξει το αριστερό προφίλ του προτάσσοντας το γεγονός ότι ενοικίασε φθηνότερο σπίτι 71 τετραγωνικών (και άλλων τόσων όμως υπογείου χώρου).
Ενδεικτική του τρόπου που σκέφτονται και λειτουργούν στην αξιωματική αντιπολίτευση και η ανάρτηση της Ζανέτ Τσίπρα, αδελφής του πρώην πρωθυπουργού, που επιβεβαίωσε τη διχαστική λογική του κόμματός της μιλώντας για την «δεύτερη φορά αριστερά που έρχεται και την τρέμετε».
Τα «εναλλακτικά» κατά Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ «γεγονότα»
Η πραγματικότητα είναι πως από το 2011 και μετά ο Αλέξης Τσίπρας εκπαιδεύει τους πολίτες στις μισές αλήθειες και στη δημιουργία μιας νοοτροπίας που διχάζει ειδικά σε κρίσιμες φάσεις της πορείας του τόπου. Με μισές αλήθειες και ψέματα ανέβηκε στο άρμα της εξουσίας. Με τον ίδιο τρόπο κυβέρνησε και με τη λογική ότι αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί του τόσο το χειρότερο για αυτή. Μισές αλήθειες χρησιμοποίησε άλλωστε και τον Αύγουστο του 2015 προκειμένου να λάβει τη στήριξη της Ν.Δ. και να μη συρθεί η χώρα στην έξοδο από το ευρώ ψηφίζοντας έτσι ένα τρίτο μνημόνιο.
Ένα μνημόνιο που δεν πίστευε όπως έλεγε αλλά εφάρμοζε. Από ανάγκη. Και την ώρα που έκοβε μισθούς και συντάξεις διαλύοντας και τη μεσαία τάξη χρησιμοποιούσε τις μισές αλήθειες για να πείσει τους ψηφοφόρους του δημιουργώντας συνθήκες διχασμού.
Αυτό έπραξε και από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Όχι δεν αμφισβήτησε τις εκλογές όπως ο Ντόναλντ Τράμπ αλλά επέρριψε τις ευθύνες στους πολίτες που δεν κατάλαβαν τι έκαναν τον Ιούλιο του 2019
Και από την πρώτη στιγμή έσπευσε να δείξει πως στις προθέσεις του είναι να διχάσει εκ νέου τους πολίτες όπως έπραξε την περίοδο πριν ανέλθει στην εξουσία αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής με ένα δημοψήφισμα που κόντεψε να δημιουργήσει εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις.
Δεν υπάρχει τομέας πολιτικής που να μην αξιοποιηθούν τα «εναλλακτικά» κατά Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ «γεγονότα». Η παρουσίαση δηλαδή ενός θέματος, πραγματικού, με έναν εναλλακτικό τρόπο. Από την κατάσταση στα Πανεπιστήμια και την Παιδεία, μέχρι την ασφάλεια, τα ελληνοτουρκικά, την οικονομία και την πανδημία.
Και έχοντας καταφέρει επί της θητείας του να πλήξει το σύνολο των θεσμών με στόχο να τις υποβαθμίσει (με στόχο κάποια στιγμή να αναλάβει το κόμμα του τους αρμούς της εξουσίας) συνεχίζει την ίδια τακτική ανάγοντας τον καιροσκοπισμό σε πολιτικό προγραμματικό λόγο.
Οι πολίτες εν μέσω συνεχόμενων κρίσεων και αναζητώντας μια ελπίδα όχι σωτηρίας αλλά επαναφοράς στο «ένδοξο» παρελθόν προηγούμενων δεκαετιών, έδειξαν να αποδέχονται τις μισές αλήθειες, τα ψέματα και τις αυταπάτες του Αλέξη Τσίπρα το 2015. Και είναι αλήθεια πως υπάρχει ακόμη μια σημαντική μερίδα που τείνει ευήκοα ώτα στις υποσχέσεις για άκοπες καλύτερες ημέρες ακόμη και σήμερα.
Σε αυτό ακριβώς πατάει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και σε αυτούς επενδύει για να επαναφέρει στο προσκήνιο το δίλημμα αριστερά - δεξιά, με την δεξιά ως τον εκφραστή της Ελίτ. Αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιεί τον όρο «νεοφιλελευθερισμός» αν και ουσιαστικά δεν υφίσταται και δεν εκπροσωπεί κανέναν πολιτικό σχηματισμό. Σε παγκόσμιο μάλιστα επίπεδο.
Με μισές αλήθειες λειτουργεί σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση και ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας. Επιχειρώντας να βάλει τους πολίτες ενάντια στην επιστημονική κοινότητα και την κυβέρνηση. Οι καταγγελίες για «διπλά βιβλία» του ΕΟΔΥ ενδεικτικές της φιλοσοφίας που διέπει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου το σύστημα καταγραφής δεδομένων χαρακτηρίστηκε ως ένα παράλληλο κρυφό σύστημα που τίναξε τη χώρα στην Ελλάδα και ευθύνεται για την καθυστέρηση στη λήψη μέτρων.
Σε κάθε περίπτωση επί 9 χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ εκπαιδεύουν τους πολίτες στη λογική της αυταπάτης και τους διχασμού παρουσιάζοντας τα γεγονότα με τον δικό τους τρόπο, θυμίζοντας την υπεύθυνο επικοινωνίας του Ντόναλντ Τράμπ το 2017 όταν ο παρουσιαστής του NBC κατηγόρησε την ομάδα του απερχόμενου προέδρου για ψέματα σχετικά με την αναφορά πως στην ορκωμοσία του είχε μαζευτεί το μεγαλύτερο πλήθος στα χρονικά της αμερικανικής ιστορίας.
YΓ. Η παρακάτω ρήση ανήκει στον Αλέξη Τσίπρα: «Αν βγεις έξω στον δρόμο και ρωτήσεις γι' αυτή την κυβέρνηση, πολλοί μπορεί να μας πουν ψεύτες, αλλά κανείς δεν θα πει ότι είμαστε διεφθαρμένοι ή ανήθικοι ή ότι βάλαμε το δάχτυλο στο βάζο με το μέλι»…