Το παρασκήνιο της πρώτης κοινοβουλευτικής μάχης, που διαδραματίστηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες της Διάσκεψης των Προέδρων, προδίδει, σύμφωνα με την πλειοψηφία, την κίνηση Χαρίλαου Τρικούπη και Κουμουνδούρου πάνω στις ίδιες ράγες στο θέμα των παρακολουθήσεων.
Η «απόλυτη συμπόρευση», εξάγεται ως συμπέρασμα σύμφωνα με τους γαλάζιους επιτελείς από την κοινή στάση των εκπροσώπων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στην εξίσου μείζονα διάσταση της υπόθεσης, που αφορά στη διερεύνηση περιπτώσεων, οι οποίες ανάγονται σε χρονική περίοδο που είναι κατά πολύ προγενέστερη από αυτήν την οποία προσδιορίζει με την πρόταση της η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Αυτή η επιλογή του κόμματος του Νίκου Ανδρουλάκη, προκάλεσε τη δυσθυμία των κυβερνητικών βουλευτών. Στις συζητήσεις που πυροδότησε η δημοσιοποίηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ και στα ερωτήματα που τους απευθύνονταν, χρησιμοποιούσαν δηκτικές αναφορές για τη μετατόπιση από την αρχική θέση υπέρ της, σε βάθους, διερεύνησης, την οποία δημόσια λάμβαναν τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη όλο το προηγούμενο διάστημα.
Από τη Νέα Δημοκρατία, στέκονταν και στο γεγονός ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, εναντιώθηκαν και στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία δια των εκπροσώπων τους στη συζήτηση, δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τη επέκταση του χρονικού αντικειμένου που θα κληθεί να ερευνήσει η εξεταστική επιτροπή. Υψηλόβαθμος παράγοντας από την γαλάζια παράταξη, εξέφραζε προς το Liberal.gr, την εκτίμηση ότι με τα παρόντα δεδομένα, «όσο κι αν πιεστεί το ΠΑΣΟΚ δεν θα αλλάξει το περιεχόμενο της πρότασης».
Σημείωνε ωστόσο ότι με βάση την κοινοβουλευτική αριθμητική, είναι απαραίτητη η στήριξη των βουλευτών του ΚΚΕ για να συγκεντρωθούν οι 120 ψήφοι. Ο ίδιος παράγοντας πρόσθετε τον αστερίσκο που έχει μπει από την πλευρά του Περισσού, ο οποίος δια του αντιπροσώπου του, έχει ξεκαθαρίσει ότι ανάλογα με την διαμόρφωση των πολιτικών δεδομένων, το ΚΚΕ ενδέχεται να καταθέσει ξεχωριστή πρόταση.
Η ταύτιση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, κατά τους γαλάζιους επιτελείς, προκύπτει και από την υποστήριξη της Κουμουνδούρου, στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, να προηγηθεί η διευρυμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από τη συζητήση των πολιτικών αρχηγών. Όπως υπογράμμιζε στο Liberal.gr ανώτερος αξιωματούχος από τη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα, «Ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να έχει κανένα λόγο στήριξε το αίτημα για να γίνει διεξοδική συζήτηση την Τετάρτη στη Θεσμών και Διαφάνειας».
Ο ίδιος αξιωματούχος υποστηρίζει τα δυο κόμματα λειτούργησαν σε πνεύμα απόλυτης συνεργασίας και στο συγκεκριμένο πεδίο, παρότι ήταν προφανές ότι εάν καθοριζόταν με βάση αυτή την πρόταση η χρονοσειρά των κοινοβουλευτικών μαχών, η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, θα επισκίαζε τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών που θα διεξαγόταν δυο εικοσιτετράωρα αργότερα.
Εάν δεν υπάρξει μεταβολή στη στάση του ΠΑΣΟΚ, είναι ξεκάθαρο ότι η πλειοψηφία θα ψηφίσει παρών στην πρόταση του, η οποία θα συζητηθεί από την Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα 29 Αυγούστου.
Σε αυτό το φόντο η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να καταθέσει αυτοτελή πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροοής. Από την άλλη θεωρείται ότι μετά την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, η εξεταστική επιτροπή θα επιστρέψει στην Ολομέλεια για να λάβει την έγκριση ώστε να διευρύνει το χρονικό αντικείμενο της έρευνας για την ΕΥΠ. «Δεν σκοπεύουμε να μετατρέψουμε τη διαδικασία σε θεσμικό τσίρκο», έλεγε γαλάζιο στέλεχος, στο Liberal.gr
Περαιτέρω η κυβερνητική πλειοψηφία προετοιμάζει μια ρελάνς στο πεδίο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, και αναμένεται εντός των προσεχών ωρών να καταρτίσει πρόταση, η οποία αφού λάβει το πράσινο φως του Μεγάρου Μαξίμου, θα ζητά την διεξαγωγή ακόμη μιας συνεδρίασης. Σε αυτήν η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να παραστούν όσοι χρημάτισαν σε θέση ευθύνης στην ΕΥΠ, και δη στην υψηλότερη βαθμίδα της ιεραρχίας της.