Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Η κυβέρνηση πλέει σε πελάγη ευτυχίας μετά την απόφαση του Eurogroup της Μάλτας, καθώς εκτιμά ότι οι ελληνικές θέσεις πέρασαν με απόλυτο τρόπο. Εάν κάποιος εξετάσει προσεχτικά τον οδικό χάρτη που βγήκε από τη συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών τότε θα εντοπίσει ένα χρονικό περιθώριο μηνών που μπορεί να επιφυλάσσει εκπλήξεις μέχρι και... εκλογές.
Το «περίεργο» λοιπόν αυτό χρονικό σημείο είναι το στάδιο, το οποίο περιλαμβάνει την περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, μετά την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας.
Ένα βήμα που μπορεί να κρατήσει ακόμα και έξι μήνες, μέχρι δηλαδή τον Νοέμβριο του 2017, μετά τις γερμανικές εκλογές. Η θέση της κυβέρνησης, η οποία έχει εκφραστεί ήδη από τον πρωθυπουργό σε δήλωσή του στο ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, είναι πως εάν δεν υπάρξουν ξεκάθαρες ρυθμίσεις στον τομέα του χρέους δε θα ψηφιστεί κανένα μέτρο από την ελληνική πλευρά.
Σε περίπτωση που η δέσμευση αυτή τηρηθεί τότε μπαίνουμε αυτόματα σε έναν δρόμο που δυνητικά μπορεί να καταλήξει σε εθνικές εκλογές ακόμα και μέσα στο 2017.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Τσακαλώτος στην Μάλτα μετά την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, θα αρχίσουν οι συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Οι συνομιλίες αυτές συμπίπτουν με μαθηματική ακρίβεια, με την περίοδο που η Ευρώπη θα βρίσκεται στο μέσο του εκλογικού της κύκλου. Στις 23 Απριλίου για παράδειγμα διεξάγονται οι Γαλλικές εκλογές, ενώ παράλληλα θα μπαίνουμε στην τελική ευθεία των γερμανικών εκλογών. Ποιός διασφαλίζει στην κυβέρνηση ότι οι σχετικές αποφάσεις για το χρέος θα αποσαφηνιστούν μέσα σε εύλογο χρόνο;
Πόσοι πιστεύουν ότι οι ευρωπαικές κυβερνήσεις θα θελήσουν να δώσουν στην Ελλάδα μια καθαρή διατύπωση για το χρέος, την ώρα που οι πολίτες τους θα προσέρχονται στις κάλπες; Οι απαντήσεις μένει να δοθούν στο επόμενο διάστημα.
Άγνωστη παράμετρος στην όλη εξίσωση παραμένει η στρατηγική που θα θελήσει να ακολουθήσει την περίοδο εκείνη ο πρωθυπουργός, ανάλογα πάντα με τα δεδομένα εκείνης της στιγμής. Εάν αντιληφθεί ότι οι δανειστές δεν του κάνουν το χατήρι, προσφέροντας του ρυθμίσεις που δε θα μπορεί να «πουλήσει» επικοινωνιακά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τότε θα έχει μια ευκαιρία να κάνει την ηρωική έξοδο. Διαφορετικά θα μείνει έχοντας από την μία ψηφίσει τα σκληρά μέτρα και από την άλλη δε θα έχει κανένα ουσιαστικό αντίκρυσμα.
Κομβικό επίσης σημείο αποτελεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2018, διότι εάν οι στόχοι δεν πιαστούν, τότε όλα τα μέτρα πιθανόν να ληφθούν μέσα στο 2019.
Στο πλαίσιο αυτό στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα. Την ερχόμενη εβδομάδα θα πάρουμε μια πρώτη γεύση της σκληρής πολιτικής σύγκρουσης που θα παιχτεί με φόντο τις εξεταστικές.
Η αρχή θα γίνει με την πρόταση στο χώρο της υγείας, όπου η ΝΔ κατέθεσε τη δική της πρόταση για εξεταστική επιτροπή στην υγεία από το 1996-2017.
« Οι συριζαίοι ήρθαν στην εξουσία παριστάνοντας τους αρχάγγελους της κάθαρσης και πιάστηκαν να στήνουν Μ.Μ.Ε. με τα λεφτά της Τράπεζας Αττικής και εγγυήσεις από βοσκοτόπια, να δίνουν το ένα δημόσιο έργο μετά το άλλο στους κουμπάρους τους και να ταξιδεύουν με ιδιωτικά λίαρ τζετ ύποπτων προσώπων. Ας στήσουν όσα σόου θέλουν. Ας είναι, όμως, απολύτως βέβαιοι ότι δεν θα αποφύγουν τον έλεγχο για τα δικά τους πεπραγμένα» σχολίαζαν κομματικές πηγές, συμπληρώνοντας ότι η εξεταστική για την Υγεία θα περιλάβει και την περίοδο Κουρουμπλή, όταν ήταν στο ΠΑΣΟΚ. «Θα περιλάβει και τη διετία 2015-2016 με το καραμπινάτο σκάνδαλο της μη έκδοσης δελτίου τιμών. Αν θέλουν να αποδείξουν ότι δεν έχουν κάτι να κρύψουν, ας εντάξουν και αυτές τις δύο περιόδους και η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται να την υπερψηφίσει» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Στην βεντάλια πάντως των δράσεων που θα αναπτύξει το επόμενο διάστημα η ΝΔ θα είναι και η συνέχιση του διαλόγου με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις
Στελέχη της Πειραιώς σημείωναν ότι «η Νέα Δημοκρατία θέλει έντιμες και ειλικρινείς σχέσεις με όλα τα κόμματα. Εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τη μία μέρα τα καθυβρίζει και την άλλη τα παρακαλάει να στηρίξουν τις μεθοδεύσεις του» και συμπλήρωναν: «Με τα άλλα κόμματα ασφαλώς έχουμε διαφορές. Με άλλα μεγαλύτερες – όπως π.χ. με το ΚΚΕ – με άλλα μικρότερες. Όμως επιδίωξή μας είναι να έχουμε με όλα έντιμες και αξιόπιστες σχέσεις. Το μήνυμα αυτών των συναντήσεων ήταν ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε σε κάποια πράγματα για την πορεία της χώρας» ανέφεραν τα ίδια στελέχη αναφορικά με τις πρόσφατες συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς. Παρά τη βεβαιότητα ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει αυτοδυναμία στις εκλογές, στελέχη της υπενθύμιζαν την πάγια θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι είτε με αυτοδυναμία, είτε όχι, θα ζητήσει τη συνεργασία όλων των δημοκρατικών δυνάμεων που θέλουν να συμβάλουν στην ανασυγκρότηση της πατρίδας μας. Όλων πλην ΣΥΡΙΖΑ.