Θετικά "διαβάζει" η Αθήνα τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ κυρίως σε ότι έχει να κάνει με την Τουρκία. Ως μεγαλύτερο κέρδος η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά την επιλογή του Ταγίπ Ερντογάν να μην βάλει τις αναθεωρητισμό του πάνω στο τραπέζι των συνομιλιών της συμμαχίας. Μία επιλογή που ήρθε παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις του Τούρκου Προέδρου για το αντίθετο, δεσμεύσεις ενώπιον του ακροατηρίου του.
Η κίνηση μάλιστα του κ.Ερντογάν να επιστρέψει στο γνώριμο προκλητικό του χαρακτήρα μετά το τέλος της Συνόδου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου επιβεβαιώνει, όπως επισημαίνει συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, τη στρατηγική του κ.Ερντογάν που ως βασικό της χαρακτηριστικό έχει τη διγλωσσία.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού στέκονται ιδιαίτερα στο σαφές σήμα του Αμερικάνου Προέδρου Τζο Μπάιντεν προς τον Ταγίπ Ερντογάν για σταθερότητα στο Αιγαίο. Μια σαφή παρέμβαση των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας , όπως σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, απόρροια και του πρόσφατου ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αμερική.
Πρόκειται ουσιαστικά για το δεύτερο ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα, μια και έχει προηγηθεί το κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου καταδικάστηκε η τουρκική προκλητικότητα.
Εκτίμηση πάντως της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι το καλοκαίρι θα είναι ήσυχο στο πεδίο με κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν ότι «το 2020 είχαμε κινητικότητα, τώρα δεν έχουμε τίποτα».
Η χώρα μας, πάντως, δε θα σταματήσει να θίγει τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας. Επόμενος σταθμός η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ερχόμενη Τρίτη…
Ειδικά σε ότι αφορά στα τουρκικά F-16 η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι το πράσινο φως για την πώληση περνάει από το κογκρέσο, το οποίο μέχρι σήμερα δε φαίνεται διατεθειμένο να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση.