Πορεία προς τον λαό με το βλέμμα στο παρελθόν!

Πορεία προς τον λαό με το βλέμμα στο παρελθόν!

Άλλη μια πορεία προς τον λαό ξεκίνησε – αυτή τη φορά από το Περιστέρι – ο κ. Τσίπρας. Το κάνει συστηματικά από το 2013, διαλέγοντας κάθε φορά… διαφορετική πόλη! Σε όλες αυτές τις «πορείες» του, υπόσχεται τα πάντα στους πάντες. Αλλά όλοι γνωρίζουν, το έχουν νιώσει στο πετσί τους, πως όταν βρέθηκε στην εξουσία, η μοναδική πορεία που ακολούθησε ήταν η πορεία προς το τρίτο μνημόνιο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε εδώ και καιρό την πορεία προς τον λαό, παρουσιάζοντας το εναλλακτικό και ριζοσπαστικό του πρόγραμμα», φώναξε στις 17 Ιουνίου 2013, στην ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα. Και τότε δήλωνε πως «η κυβέρνηση υπονομεύει τη δημοκρατία». Και ζητούσε «να απαλλαγεί ο τόπος από την ακροδεξιά βαρβαρότητα»!

«Λαέ της Αθήνας, κοντοζυγώνει η πιο μεγάλη ώρα. Για την κυβέρνηση της αριστεράς, της εθνικής ανάτασης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αντίστασης στην ξένη επιβουλή και της μάχης για μια Ελλάδας της προόδου. Για τη δημοκρατία. Για τη δουλειά. Για την αξιοπρέπεια». Αυτά φώναζε ο κ. Τσίπρας από το Σύνταγμα τον Ιούνιο του 2013.

Από τη «Δραπετσώνα του ονείρου»

Και ακολούθησαν διάφοροι «σταθμοί» της «μεγάλης πορείας»:

Πορεία προς τον λαό από την Δραπετσώνα, στις 3 Ιουνίου 2013. Τη Δραπετσώνα «του αγώνα και της περηφάνιας, τη Δραπετσώνα του ονείρου», όπως είχε πει. Εκεί είχε παρουσιάσει τον «χάρτη αξιοπρεπούς διαβίωσης». 

Οι υποσχέσεις Τσίπρα από την Δραπετσώνα έπεσαν βροχή:

«Κάναμε καθαρό ότι το δικό μας χρέος δεν είναι στους τραπεζίτες και στα μεγάλα funds. Το δικό μας χρέος είναι απέναντι στους άνεργους, στους ανασφάλιστους, στους νεόπτωχους. Σε αυτούς πρώτα χρωστάμε και μετά στους δανειστές. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πρώτα θα πληρώνονται οι συντάξεις και οι μισθοί. Πρώτα θα εξασφαλίζεται φαγητό, νερό, ρεύμα και φαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανθρώπους και μετά θα ξεπληρώνουμε τους τόκους, τα πανωτόκια και τους τοκογλύφους.

Δεσμευόμαστε για τη νέα «σεισάχθεια». Τη διαγραφή χρεών και απαγόρευση πράξεων αναγκαστικής είσπραξης για όσους διαβιούν κάτω από το όριο φτώχειας, τη μερική διαγραφή χρεών σε ποσοστό αντίστοιχο με τη μείωση του εισοδήματος κατά τα χρόνια του Μνημονίου.

Δεσμευόμαστε για την ανακούφιση από φορολογία και χρέη προς το κράτος. Καμιά φορολογική υποχρέωση και κανένα χαράτσι για οικογένειες χωρίς εισόδημα. Δεσμευόμαστε για απαγόρευση πλειστηριασμών και κατασχέσεων πρώτης κατοικίας.

Για εγγυημένη πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά πρώτης ανάγκης. Για την κάλυψη των αναγκών σε διατροφή των πιο φτωχών στρωμάτων. Για τη διασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους. Για την πλήρη δωρεάν εμβολιαστική κάλυψη και το συστηματικό ιατρικό έλεγχο όλων των παιδιών».

(Και όταν βρέθηκε στην εξουσία, επέβαλε κάθε λογής χαράτσια, υποθήκευσε το σύνολο της δημόσιας περιουσίας και έφερε τα ξένα funds – που στο Περιστέρι ξαναθυμήθηκε ότι είναι τα «κοράκια της καταστροφής» - και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς).

Ναύπλιο, Βόλος, Καβάλα…

Μετά ξαναξεκίνησε ο κ. Τσίπρας την πορεία του προς τον λαό, αυτή τη φορά στις 10 Ιουνίου 2013, από το Ναύπλιο! Εκεί υποσχέθηκε ότι το μνημονιακό κράτος «με τον ΣΥΡΙΖΑ θα τελειώσει»!

Επόμενο ξεκίνημα της πορείας του κ. Τσίπρα προς τον λαό ο Βόλος, στις 13 Ιουνίου 2013. Εκεί παρουσίασε τις θέσεις του για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Η πορεία προς τον λαό συνεχίστηκε στις 20 Ιουνίου 2013, αυτή την φορά από την Καβάλα, «την πόλη των εργατικών αγώνων», όπως είπε. Θέμα του, η καταπολέμηση της ανεργίας.

Και συνέχισε τα ίδια και το 2014. 

Η κατάληξη της πορείας προς τον λαό του 2013 και του 2014 είναι γνωστή.

Από την Κρήτη και την Πάτρα…

Λίγο πριν από τις ευρωεκλογές και τις εκλογές του 2019, ο κ. Τσίπρας ξανάρχισε την πορεία προς τον λαό. Αυτή την φορά από το Ηράκλειο της Κρήτης.

«Δεν πέρασαν 20 μέρες από τότε που ξεκίνησα αυτή τη μεγάλη πορεία προς τον λαό, τη μεγάλη καμπάνια των ευρωπαϊκών εκλογών. Και την ξεκίνησα από εδώ, από το Νομό Ηρακλείου, από το Γουδέτσι. Σε 20 μέρες άλλαξαν τα πάντα σχεδόν στη πατρίδα μας. Το κλίμα άλλαξε», βροντοφώναζε στις 23 Μαΐου 2019.

Οι εκλογές χάθηκαν παρά τις αλλεπάλληλες πορείες. Και τον Οκτώβριο του 2019, ο κ. Τσίπρας έδωσε νέα εκκίνηση σε νέα πορεία προς τον λαό. Αυτή τη φορά από την Πάτρα.

«Το σύνθημά μας είναι «πάρτε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας», διακήρυξε στις 15 Οκτωβρίου 2019 από την Πάτρα. Όπως είχε πει, «ξεκινάμε αυτή τη μεγάλη πορεία προς τον λαό, από πού αλλού: από το μεγάλο κάστρο της Δημοκρατίας και της Προόδου. Από την Αχαΐα, από την Πάτρα».

Και τώρα από το Περιστέρι…

Τώρα, πριν από τις εκλογές του 2023, η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς τον λαό ξεκίνησε από το Περιστέρι. Από το Δημοτικό Γυμναστήριο «Ανδρέας Παπανδρέου». Και συνεχίστηκε στην Πάτρα. Πάλι με μπόλικο… Ανδρέα Παπανδρέου!

Με λίγα λόγια η πορεία προς τον λαό του κ. Τσίπρα, είναι μια πορεία προς το παρελθόν.

Οπότε, δεν θα βρίσκονται στη Βουλή για να ψηφίζουν, αλλά θα πορεύονται προς τον λαό, μοιράζοντας πολύ περισσότερες υποσχέσεις από ό,τι το 2013, το 2014 και το 2019.

Ο Μουσσολίνι και η πορεία προς τη Ρώμη

Όλοι οι αυταρχικοί ηγέτες και όλα τα αυταρχικά καθεστώτα επικαλούνται τον λαό και περιφρονούν το κοινοβούλιο. Μετά την δολοφονία του Ματεόττι, οι σοσιαλιστές βουλευτές εγκατέλειψαν την Βουλή και συγκεντρώθηκαν στον Λόφο του Αβεντίνο – έναν από τους επτά λόφους της Ρώμης – δημιουργώντας την περίφημη Βουλή του Αβεντίνο. Προς μεγάλη ικανοποίηση του… επίσης σοσιαλιστή Μουσσολίνι!

Ο οποίος είχε οργανώσει την περίφημη Πορεία προς τη Ρώμη!

Λογικό, αφού τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, αν και συχνά διαφορετικά μεταξύ τους, έχουν ένα βασικό κοινό σημείο: Την οργάνωση των μαζών για να οδηγηθούν και να βαδίσουν στις χωρίς τέλος επαναστάσεις.

Γι’ αυτό και στην Ιταλία, το 1926, μετά την κατάργηση του κοινοβουλίου, αυτό αντικαταστάθηκε από την Βουλή των Συντεχνιών. Εκεί, στις συντεχνίες, μπήκαν οι μελανοχίτωνες και πήραν τον έλεγχό τους.

Στο διάστημα μεταξύ του 1922 και του 1925 – και ενώ ακόμη υπήρχε κάποιου είδους κοινοβουλευτική λειτουργία – ο Μουσσολίνι προχώρησε στον εκφασισμό της «κοινωνίας» και του κράτους, ενισχύοντας την εκτελεστική εξουσία και αποδυναμώνοντας το κοινοβούλιο. Έως ότου το αντικατέστησε με το «Μεγάλο Συμβούλιο του Φασισμού», από το οποίο περνούσαν όλα τα νομοσχέδια και στο κοινοβούλιο πήγαιναν για τυπική κύρωση.

Το καθεστώς του Μουσσολίνι δεν επιβλήθηκε μέσα σε μια νύχτα. Μετά την Πορεία προς τη Ρώμη, έγιναν δυο φορές εκλογές πριν καταργηθεί το Κοινοβούλιο. Στις εκλογές του 1924, οι φασίστες κέρδισαν 403 έδρες και η αντιπολίτευση μόλις 106.

Κάθε άλλο παρά τυχαία, ο Αριστοτέλης, στα «Πολιτικά», είχε με ακρίβεια φιλοτεχνήσει το πορτρέτο του τυράννου:

«Μπορούμε να ισχυριστούμε πως οι περισσότεροι τύραννοι προήλθαν από τους δημαγωγούς, αφού κέρδισαν την εμπιστοσύνη του λαού, κατηγορώντας τους προνομιούχους»…

*Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος