Πολυνομοσχέδιο: Ημέτεροι και φίλοι βολεύονται, ενώ ο «κόφτης» παραμονεύει

Πολυνομοσχέδιο: Ημέτεροι και φίλοι βολεύονται, ενώ ο «κόφτης» παραμονεύει

Οι φίλοι και οι ημέτεροι φαίνεται πως δεν θα έχουν «κόφτη» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι με το πολυνομοσχέδιο, που αποτελεί ταφόπλακα για την κοινωνία και την ανάπτυξη, η κυβέρνηση συστήνει τρεις νέες αρχές, την Δημόσια Αρχή Λιμένων και τη γραμματεία για τη Ψηφιακή Πολιτική, όπως επίσης και την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Ο κοινός παρονομαστής των νεοπαγών Αρχών και Γραμματειών είναι το πλήθος των μετακλητών, που δύναται να προσληφθούν αλλά και το (μεγάλο) κόστος, το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες.

Ειδικότερα, στη Δημόσια Αρχή Λιμένων συνίσταται τριάντα οργανικές θέσεις προσωπικού (25 Ι.Δ.Α.Χ. και πέντε ειδικού επιστημονικού προσωπικού) και μάλιστα, όπως αναφέρεται η πλήρωση των θέσεων, μπορεί να γίνει με διορισμό ή πρόσληψη, μετάταξη ή απόφαση κατά τον οριζόμενο. Να σημειωθεί ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχει προσδιορίσει τη δαπάνη, καθώς εξαρτάται από τα πραγματικά στοιχεία και από την έκδοση των σχετικών κανονιστικών πράξεων.

Αντιθέτως, η Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής θα κοστίσει στους Έλληνες 1,6 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, συστήνεται μια θέση μετακλητού υπαλλήλου, προϊσταμένου του Γραφείου Γενικού Γραμματέα, δύο θέσεις διοικητικών υπαλλήλων, για το γραφείο του Γενικού Γραμματέα, πέντε θέσεις ειδικών συμβούλων για το γραφείο του Γενικού Γραμματέα με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου εξάμηνης διάρκειας, οι οποίες δύναται να ανανεώνονται, 14 θέσεις για τη Μονάδα Α' Σχεδιασμού, άλλες 11 θέσεις για την Μονάδα Β' Έργων […], μια θέση για το γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, με γνώσεις σε θέματα ΤΠΕ.

Τέλος, τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια ευρώ θα πληρώσουμε τη λειτουργία του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Σύμφωνα με τα άρθρα 78-91 του πολυνομοσχεδίου δημιουργούνται 79 θέσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και οκτώ νομικοί συνεργάτες, ένας δημοσιογράφος, δύο θέσεις κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (πιθανότατα πρόκειται για καθαρίστριες) κ.ο.κ. Μάλιστα, άλλες 200 θέσεις θα δημιουργηθούν για τα Κέντρα Ενημέρωσης- Υποστήριξης Δανειοληπτών και μάλιστα όπως υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά: «Οι θέσεις που δεν θα καλυφθούν με τις μετατάξεις, μεταφορές, και αποσπάσεις της προηγούμενης παραγράφου καταλαμβάνονται από εξειδικευμένους εξωτερικού συμβούλους, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, και ειδικότερα από πτυχιούχους νομικών ή οικονομικών ή κοινωνικών και πολιτικών επιστημών».

Αλέξανδρος Διαμάντης