Του Γιάννης Κ. Τρουπή
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, την περασμένη Τετάρτη, στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ δεν έγινε απλώς για να γίνει. Με την τοποθέτησή του ενώπιον των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Μητσοτάκης έδειξε ποιος είναι ο μεγάλος του «στόχος». Ποιο είναι το ακροατήριο που θέλει να προσεγγίσει, ποιους επιθυμεί να ακούσει αλλά και θέλει να «τον ακούσουν».
Οποιος παρακολούθησε με προσοχή την παρέμβαση Μητσοτάκη θα παρατήρησε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε ιδιαίτερα καθόλη τη διάρκεια της, στην έννοια της «φτωχοποίησης» του πολίτη, μία έννοια ή οποία πλέον συνάδει απόλυτα με την καθημερινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο μέσος Ελληνας εξαιτίας του Αλέξη Τσίπρα, όπως σημειώνουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.
Στο πλαίσιο αυτό μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του:
«Το 21% των Ελλήνων, ένας στους πέντε συμπολίτες μας, είναι σήμερα φτωχοί. Και το 35% ζει κάτω από τη σκιά της φτώχειας που τους απειλεί. Ένας στους τρεις. Ο κ. Τσίπρας κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και περισσότερους και μετά παίζει θέατρο ότι δήθεν νοιάζεται γι' αυτούς. Αυτή είναι η Ελλάδα που ο κ. Τσίπρας θεωρεί κανονική»,τονίζοντας παράλληλα διόλου τυχαία ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει ήδη συναινέσει στη λήψη νέων μέτρων μέσα στο 2018.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε, δυστυχώς, την Ελλάδα μια χώρα φτωχοποιημένη, απελπισμένη, εξαντλημένη, όπου οι περισσότεροι συμπολίτες μας αγωνίζονται σήμερα να επιβιώσουν οικονομικά. Και παρόλα αυτά – και θέλω να το τονίζουμε και να το επαναλαμβάνουμε όλο – η Κυβέρνηση προσθέτει και νέες επιβαρύνσεις ύψους σχεδόν 2 δις ευρώ και για το 2018. Μας λέει ο κ. Τσακαλώτος "όχι νέα μέτρα για το 2018". Μα έχουμε ψηφισμένα ήδη νέα μέτρα για το 2018» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, περιγράφοντας τα όσα θα συμβούν τους επόμενους μήνες.
Στην Πειραιώς έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η λεγόμενη «μεσαία» τάξη αλλά και οι συνταξιούχοι είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με τους χειρισμούς του κ. Τσίπρα, οι οποίοι τους έχουν οδηγήσει στην οικονομική αφαίμαξη. Δεν είναι ψέμα άλλωστε ότι τόσο οι συνταξιούχοι όσο και η μεσαία τάξη αποτελούσαν μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το προνομιακό ακροατήριο του σημερινού πρωθυπουργού.
Με άλλα λόγια είναι αυτοί που οδήγησαν τον κ.Τσιπρα στην καρέκλα του Μεγάρου Μαξίμου. Ομως οι καιροί αλλάζουν και αυτοί που κάποτε «έπιναν νερό στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ» σήμερα δείχνουν να του γυρνάνε την πλάτη, αφού οι υποσχέσεις έπεσαν στο κενό και η υπερφορολόγηση τους λύγισε.
Στην υπερφορολόγηση στάθηκε ιδιαίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την οποία συνέδεσε μάλιστα ευθέως με το «υπερπλεόνασμα» που ετοιμάζεται να μοιράσει ο κ.Τσίπρας.
Σε αυτό το ακροατήριο λοιπόν απευθύνθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Τετάρτης, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για την εφαρμογή μιας συνολικής στρατηγικής, η οποία θα εξειδικευθεί περαιτέρω στο προσυνέδριο των Ιωαννίνων την ερχόμενη εβδομάδα.
Μία στρατηγική που θα έχει στο επίκεντρό της τους τρόπους αντιμετώπισης της εξαθλίωσης, στην οποία έσπρωξαν οι κυβερνητικοί χειρισμοί την πλειοψηφία της μεσαίας τάξης και όχι μόνο. Ο πρόεδρος της ΝΔ, απευθυνόμενος επί της ουσίας στο ακροατήριο που μέχρι χθες στεκόταν δίπλα στο κυβερνών κόμμα, ξεκαθάρισε ότι το πλεόνασμα προκύπτει από τους αχρείαστους φόρους που επιβάλλει η κυβέρνηση.
«Ο στόχος κάθε σοβαρής κυβέρνησης θα πρέπει να είναι ο περιορισμός και όχι η αύξηση του πλεονάσματος», σημείωσε, διατυπώνοντας τη δική του πρόταση για το πώς θα μπορούσε να γίνει η διανομή :
«Αν υπάρξει οποιοδήποτε υπερπλεόνασμα – που ενδέχεται να υπάρξει λόγω των ανελέητων φόρων – ένα μέρος του πρέπει να κατευθυνθεί στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Αλλά και ένα μέρος του να επιτρέψει στην κοινωνία μέσω επιστροφής φόρων. Και το υπόλοιπο να κατευθυνθεί στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους. Η πρότασή μας είναι πολύ σαφής και πολύ συγκεκριμένη. Ο κ. Τσίπρας, εφόσον υπάρξει υπερπλεόνασμα, να δώσει ένα εφάπαξ βοήθημα σε όλους τους μακροχρόνια εγγεγραμμένους ανέργους του ΟΑΕΔ. Και να δώσει επιτέλους η Κυβέρνηση μία έκπτωση σε όλους τους πολίτες που κατέβαλαν ΕΝΦΙΑ», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, βάζοντας πάλι σε πρώτο πλάνο όσους «φτωχοποίησε» ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε την τοποθέτησή του προς την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, ζητώντας τους να στηρίξουν τα νεότερα στελέχη που μπαίνουν στην πολιτική.
«Θέλω ακόμη να σας ζητήσω να στηρίξετε, όπως εσείς ξέρετε, τα νεότερα στελέχη που τώρα μπαίνουν στην πολιτική. Ξέρετε - και ακούω συχνά και κάποιες επιφυλάξεις για αυτό – η ανανέωση δεν είναι απειλή για ένα Κόμμα, πόσο μάλλον για τους βουλευτές του. Αποτελεί ανάγκη και όρο εκσυγχρονισμού και προόδου. Τολμώ να πω ότι μπορεί να αποτελεί μέχρι και συνθήκη πολιτικής επιβίωσης», ήταν το μήνυμα που έστειλε στους βουλευτές του ο κ. Μητσοτάκης.
Μετά το τέλος της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, το λόγο πήραν δεκατρείς βουλευτές της ΝΔ. Από τις τοποθετήσεις τους μεταξύ άλλων δεν έλειψε η έκφραση προβληματισμού σχετικά με τους όποιους νέους υποψηφίους στις επερχόμενες εκλογές.
Ενας προβληματισμός που έγινε πιο έντονος στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας μετά και την συγκρότηση του λεγόμενου «συμβουλίου των συμβούλων» από τον κ. Μητσοτάκη.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρότι ξεκάθαρα υπέρμαχος της ανανέωσης, φρόντισε να στείλει το δικό του μήνυμα , παίρνοντας το λόγο.
«Δεν είμαι μόνος μου, είμαστε όλοι μαζί», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, καθησυχάζοντας τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, καθιστώντας όμως σαφές ότι και η ανανέωση θα γίνει και η μάχη θα δοθεί από την παρούσα κοινοβουλευτική ομάδα, όταν στηθούν οι κάλπες.
Φωτογραφία: Sooc