Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Τους αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγαννίδη, Αγγελική Αλειφεροπούλου και την Πηνελόπη Ζωντανού προέκρινε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για την πλήρωση της θέσης του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Ειδικότερα, ο κ. Τσαλαγιαννίδης έλαβε 14 ψήφους, η κυρία Αλειφεροπούλου 4 ενώ η κυρία Ζωντανού πήρε 7 ψήφους.
Να σημειωθεί ότι στην τέταρτη θέση με 2 ψήφους έλαβε η Δήμητρα Κοκοτίνη, τη στιγμή που η Ειρήνη Καλού δεν συγκέντρωσε καμία θετική ψήφο. Το ίδιο συνέβη και με τον Γιώργο Λέκκα.
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι τόσο η κυρία Κοκοτίνη, όσο και η κυρία Καλού, που ήταν οι προηγούμενες επιλογές του Αλέξη Τσίπρα για την ηγεσία του Αρείου Πάγου, αρνήθηκαν να παρουσιαστούν ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων.
Με επιστολή τους σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν ότι δεν «υπήρξε οποιαδήποτε αιτιολόγηση που να εξηγεί και να τεκμηριώνει τη μη υπογραφή των προεδρικών διαταγμάτων. Κατά τους ίδιους στις ίδιες επιστολές ανέπτυξαν επίσης το «νομικό σκεπτικό για ποιο λόγο αυτή η διαδικασία έχει μια σειρά από θεσμικά προβλήματα», εκτιμώντας ότι «θα έπρεπε το υπουργικό συμβούλιο να αιτιολογήσει γιατί δεν συνέχισε τη διαδικασία από εκεί που διεκόπη»!
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για ευτελισμό της διαδικασίας, καθώς -κατά τους ίδιους- έλειπαν από τους έξι δικαστικούς που είχαν κληθεί για ακρόαση οι 4 (Οι δύο για τους λόγους που προαναφέρθηκαν και οι κκ Αλειφεροπούλου και Λέκκας επικαλέστηκαν προσωπικό κόλλημα).
«Θεωρούμε ότι η διαδικασία αυτή είναι μια θεσμική παραδοξότητα δεν υπήρξε ουδεμία αιτιολόγηση για τη μη υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων για τη διαμόρφωση των οποίων είχαν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες σύμφωνα με το Σύνταγμα», τόνισαν στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, χαρακτήρισαν παράδοξο ότι «τα 2/3 των ανωτάτων δικαστικών που είχαν προταθεί απουσίαζαν ενώ ήταν γνωστό στον Υπουργό Δικαιοσύνης το κόλλημα αυτό αποτελεί ευτελισμό της διαδικασίας». Ξεκαθάρισαν, πάντως, ότι η στάση τους (ψήφισαν λευκό) «δεν αποτελεί προσωπική αιχμή κατά των συγκεκριμένων δικαστών».
Απαντώντας ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Σταύηρος Καλαφάτης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση «αποκαθιστά τη θεσμική τάξη και στο ζήτημα της δικαιοσύνης».
«Ο ΠτΔ δεν είχε υπογράψει τα σχετικά προεδρικά διατάγματα και η κυβέρνηση δεν έκανε θεσμική βουτιά στην επετηρίδα και κινήθηκε με όρους αξιοκρατίας», υπογράμμισε επίσης.
Αύριο θα συνεδριάσει η Διάσκεψη προκειμένου να επιλεγούν τα πρόσωπα που θα προταθούν για τη θέση του Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας.
Σημειώνεται πως οι προτάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων θα κατατεθούν στο υπουργικό Συμβούλιο που θα κάνει και την τελική επιλογή την οποία θα πρέπει να εγκρίνει, ψηφίζοντας το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.