Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Τους αντιεισαγγελείς Βασίλη Πλιώτα, Χαράλαμπο Βουρλιώτη και Δημήτρη Δασούλα προέκρινε η Βουλή για την πλήρωση της θέσης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ειδικότερα, ο κ. Πλιώτας έλαβε 14 ψήφους ενώ ο κ. Βουρλιώτης 7 και, τέλος, ο κ. Δασούλας 5.
Τώρα τον λόγο θα έχει το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα κληθεί να επιλέξει το πρόσωπο που θα αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα η συζήτηση ήταν σε ήπιους τόνους, ενώ στη Διάσκεψη βρέθηκαν 3 από τους 6 ανώτατους δικαστικούς, καθώς οι άλλοι 3 είχαν είτε ζητήματα Υγείας είτε ανηλλειμένες υποχρεώσεις.
Όπως ενημέρωσε ο κ. Τασούλας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες αρκετοί από τους δικαστικούς τόνισαν ότι υπήρχε σεβασμός στην αρχαιότητα σε σχέση με αυτούς που κλήθηκαν. Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ τόσο για τη θέση του Προέδρου όσο και του Εισαγγελέα ακολούθησαν την επετηρίδα, την στιγμή που στην προηγούμενη διαδικασία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει βουτιά.
Οι ανώτατοι δικαστικοί ρωτήθηκαν, επίσης, για τη διαδικασία που ακολούθησε η νέα κυβέρνηση, λέγοντας ότι όσα έγιναν δεν αφορούν την εκτελεστική εξουσία (δηλαδή τους ίδιους) αλλά τη νομοθετική.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε όπως και χθες στο λευκό, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο μετά τη λήξη της Διάσκεψης να επαναφέρει το ζήτημα της μη ακρόασης από την Επιτροπή ΔΕΚΟ του νέου Προέδρου της ΔΕΗ. «Θέσαμε και η κυβέρνηση αρνήθηκε να φέρει στην αρμόδιο επιτροπή τον προτεινόμενο Πρόεδρο τη ΔΕΗ, που διορίστηκε κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής χωρίς ακρόαση και γνωμοδότηση. Η ΝΔ είναι βαρύτατα εκτεθειμένη», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε για «αντιθεσμικές πρακτικές που αντιφάσκουν τις δημοκρατικές διαμηνύσεις της κυβέρνησης».
Να σημειωθεί, ότι όπως είπε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Πρόεδρος της Βουλής μετά τον νόμο που ψηφίστηκε το 2016 ούτε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Μανώλης Παναγιωτάκης είχε έρθει στη Βουλή.
«Εκτίμησαν ότι ο νόμος του 2016 επειδή είναι μεταγενέστερος του Κανονισμού λύνει το θέμα έτσι», είπε ο κ. Τασούλας, ο οποίος πάντως έχει απευθύνει σχετικό ερώτημα προς τον πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, Κ. Μαυριά.
«Τη δεύτερη φορά που τοποθετήθηκε δεν πέρασε από την επιτροπή της Βουλής και ήταν μετά το νόμο του 2016», προσέθεσε ο κ. Τασούλας.