Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Πολλά ακούστηκαν και ακόμα περισσότερα γράφτηκαν για το διήμερο επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες. Το γεύμα, το οποίο οργάνωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, με τη συμμετοχή των μισών και πλέον επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτέλεσε μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τον κ. Μητσοτάκη να παρουσιάσει το πρόγραμμά του για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Μία παρουσίαση από την οποία έλειψαν οι αναφορές στο σήμερα και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Κομβικό επίσης ραντεβού ήταν και αυτό με τον Jean Claude Juncker, στη διάρκεια του οποίου επιβεβαιώθηκε το πολύ καλό κλίμα μεταξύ των δύο αντρών. Κεντρικό συμπέρασμα ολοκλήρου του διημέρου στη βελγική πρωτεύουσα ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί τον πλέον αξιόπιστο πολιτικό παράγοντα για τις Βρυξέλλες στην Ελλάδα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σε κανένα σημείο των συζητήσεων επί βελγικού εδάφους δεν υπήρξε αναφορά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δείγμα του ότι ήδη οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ήδη... αλλάξει σελίδα για τη χώρα μας.
Η είδηση πάντως που πέρασε στα ψιλά από τις επαφές Μητσοτάκη, κρύβεται στα όσα απέφυγαν να ζητήσουν οι Ευρωπαίοι από τον πρόεδρο της ΝΔ.
Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές στο παρελθόν που ευρωπαίοι αξιωματούχοι διατύπωναν παραινέσεις ακόμα και ευθείες προτροπές προς τους Ελληνες πολιτικούς, επιδιώκοντας να στρέψουν την συζήτηση σε συγκεκριμένα μονοπάτια.
Το μεγάλο ενδιαφέρον λοιπόν κρύβεται στο γεγονός πως δεν υπήρξε καμία «φιλική παραίνεση» ή έστω υπαινιγμός για το χρόνο εκλογών στην Ελλάδα.
Με άλλα λόγια, κανείς δεν προέτρεψε τον κ. Μητσοτάκη να σταματήσει να ζητά την πολιτική αλλαγή στη χώρα μας, χάριν της πολιτικής σταθερότητας.
Όπως λοιπόν διαπιστώθηκε ουδείς ούτε στο κολλέγιο των επιτρόπων ούτε στα υψηλά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν συντάχθηκε με τη θέση που δημόσια είχε λάβει ο Jeroen Dijsselbloem πριν από μερικές εβδομάδες περί ολοκλήρωσης της τετραετίας από την παρούσα κυβέρνηση.
Η απουσία από την πλευρά της Κομισιόν μίας ίδιας άποψης με εκείνης του απερχόμενου προέδρου του Eurogroup προφανώς και διευκολύνει το σχεδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη να συνεχίσει να επιμένει στην αναγκαιότητα αλλαγής κυβέρνησης στην Ελλάδα.
Είναι προφανές πως «διά της σιωπής» στο συγκεκριμένο θέμα, η Κομισιόν αφήνει στον κ. Μητσοτάκη χώρο να ξεδιπλώσει την τακτική του. Σε αντίθετη περίπτωση ο πρόεδρος της ΝΔ θα βρισκόταν σε δύσκολη θέση, έχοντας απέναντί του, τα στελέχη της Κομισιόν, στοιχείο που θα δημιουργούσε ασφυχτικά μικρό περιθώριο κινήσεων.
Οι επαφές πάντως του κ. Μητσοτάκη επί βελγικού εδάφους την εβδομάδα που μας πέρασε αποτελούν την αρχή μιας «ευρωπαϊκής εκστρατείας» που έχει σχεδιάσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέχρι και το τέλος του χρόνου. Στόχος του η ενίσχυση του πρωθυπουργικού του προφίλ και η ενδυνάμωση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Η συνέχεια θα δοθεί στο Στρασβούργο, στις 13-15 Νοεμβρίου, όταν και θα απευθυνθεί στην ολομέλεια της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ. Παράλληλα, προγραμματίζεται να έχει συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου και σημαντικό στέλεχος του ΕΛΚ, Antonio Tajani, όσο και με τους επικεφαλής των ευρωομάδων. Ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί ακόμα δύο φορές στις Βρυξέλλες μέχρι το τέλος του έτους. Μία με αφορμή εκδήλωση του Ινστιτούτου Bruegel, όπου θα μιλήσει και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Jyrki Katainen, και εξαιτίας εκδήλωσης για την ονομασία αίθουσας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου σε αίθουσα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» και μία για την τακτική σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ.