Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος

Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Πολύ χειρότερη από εκείνη του Μαΐου χαρακτηρίζουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο eurogroup του Λουξεμβούργου μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

«Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο liberal.gr μόλις δημοσιοποιήθηκε το κείμενο της συμφωνίας. Σύμφωνα με στέλεχος που παρακολουθεί την πορεία της διαπραγμάτευσης η ελληνική κυβέρνηση δεν πήρε τίποτα πιο ουσιαστικό, από όσα είχαν ήδη διατυπωθεί στην πρόταση της 22ας Μαΐου, ενώ αντίθετα προχώρησε σε πολύ σκληρές παραχωρήσεις, σε σχέση με το κείμενο του Μαΐου, έχοντας μάλιστα χάσει και τρεις εβδομάδες, σημαντική περίοδο για μία οικονομία που παλεύει να σταθεί στα πόδια της.

Στην Πειραιώς επιμένουν ότι η ελληνική κυβέρνηση τον προηγούμενη μήνα ψήφισε ένα πολύ σκληρό πακέτων μέτρων, το οποίο τότε χαρακτηρίζει μάλιστα ως «διαβατήριο» για τη ρύθμιση του χρέους. Τελικά ένα μήνα μετά, έμειναν τα δυσβάσταχτα μέτρα στους έλληνες πολίτες και η όποια διευθέτηση του χρέους μετατέθηκε για το τέλος του προγράμματος, όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν που ακολούθησε την συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών.

Τεράστιο ζήτημα εγείρεται, σύμφωνα με γαλάζια στελέχη και στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, αφού σύμφωνα με το σχετικό κείμενο, η Ελλάδα έχει αποδεχτεί πλεονάσματα ύψους 3,5% μέχρι το 2022 και από το 2023-2060 πλεονάσματα 2% και πάνω. Με άλλα λόγια περιγράφεται μια λιτότητα διάρκειας 43 χρόνων. «Ποια οικονομία μπορεί να αντέξει μία τέτοια συμφωνία;» αναρωτιούνται στη ΝΔ που επισημαίνουν και την πολύ χαμηλή δόση που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, από τα 8,5 δισ. ευρώ που θα λάβει η χώρα σε δόσεις, μόλις τα 800 εκατομμύρια ευρώ θα πάνε στην πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, στοιχείο που αποδυναμώνει την προσπάθεια ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας. Αν κάποιος διαβάσει προσεχτικά το κείμενο της συμφωνίας θα δει ότι δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ γίνεται ξεκάθαρο ότι τα όποια μέτρα για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους παραμένουν αόριστα, ασαφή και όπως τονίζεται θα εξειδικευτούν μετά το τέλος του προγράμματος.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τελευταία παράγραφος της συμφωνίας, όπου γίνεται αντιληπτό ότι η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές μέχρι να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα, όταν και θα λάβει υποστήριξη από το eurogroup προκειμένου να κάνει την κίνηση εξόδου προς τις αγορές.

Όπως αποκαλύπτεται μέσα από μια προσεχτική ανάγνωση, το ανακοινωθέν δεν είναι τίποτα άλλο από ένα προϊόν έντονων διεργασιών και ισορροπιών, το οποίο αφήνει ικανοποιημένους τόσο τον Αλέξη Τσίπρα όσο και τον Wolfgang Schaeuble.

Από τη μία πλευρά, ο έλληνας πρωθυπουργός αποδέχθηκε τα πάντα προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία και από την άλλη ο γερμανός υπουργός Οικονομικών μεταθέτει όλη τη συζήτηση για μετά το τέλος του προγράμματος, άρα για μετά το τέλος των γερμανικών εκλογών.

Πρόκειται για μία κατάσταση win win μεταξύ Τσίπρα - Schaeuble, αφού και οι δύο βγαίνουν κερδισμένοι. Μοναδικός χαμένος η ελληνική οικονομία και οι επόμενες γενιές, αφού προφανώς και θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι στην προσπάθεια να πιάσουν υψηλά πλεονάσματα. Όπως μάλιστα μεταφέρουν γαλάζιες πηγές, ο κ. Τσίπρας μπροστά στην εμμονή του να παραμείνει στην πρωθυπουργία δεν δίστασε να υποθηκεύσει τη χώρα, με μοναδικό αντάλλαγμα αόριστες διατυπώσεις.

(φωτογραφία: SOOC)