Αρνητική ήταν τελικά η εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής σχετικά με τις υποθέσει των Γιώργο Σταθάκη και Παύλο Πολάκη.
Πάντως, το μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μόνο αρραγές δεν ήταν, αφού το κόμμα του Πάνου Καμμένου δήλωσε «παρών», ενώ τον υπουργό Οικονομίας «έσωσε» το Ποτάμι που ψήφισε «όχι» αλλά και η Ένωση Κεντρώων ο εκπρόσωπος της οποίας απουσίαζε.
Αντιθέτως, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Χρυσή Αυγή υπερψήφισαν την άρση της ασυλίας του. Σε κάθε περίπτωση, η Ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί σε ονομαστική ψηφοφορία να αποφασίσει εάν ο κ. Σταθάκης θα βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Το αίτημα για την άρση της ασυλίας του Γ. Σταθάκη, έφθασε στη Βουλή εξαιτίας κακοδιαχείρισης των κονδυλίων του Πανεπιστημίου Κρήτης κατά την περίοδο 1996-2004, οκτώ χρόνια πριν την εκλογή του ως βουλευτής. Αυτή τη φορά κατηγορείται (μαζί με άλλους καθηγητές) ότι την περίοδο 2002-2004 με αποφάσεις που είχαν υπογράψει χρέωσαν τον ειδικό λογαριασμό του Πανεπιστημίου αθροιστικά με 1.000.000 ευρώ!
Πιο συγκεκριμένα, τα 260.000 ευρώ αφορούν ασφαλιστικές καλύψεις προς το προσωπικό, που δεν ήταν αναγκαίες να γίνουν, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα έχουν σχέση με την κάλυψη μισθολογικών αναγκών μέσω ενός ειδικού λογαριασμού των ερευνητικών προγραμμάτων, ύψους περίπου 740.000 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο του 2014 ο κ. Σταθάκης είχε αθωωθεί με βούλευμα για την υπόθεση της διαχείρισης πόρων του πανεπιστημίου Κρήτης ως μέλη της Επιτροπής Ερευνών και του Τεχνικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης, ωστόσο πλέον ελέγχεται από την Δικαιοσύνη για «διαφορετικά αδικήματα». «Αφορά δαπάνες μισθοδοσίας, αλλά όχι τις ίδιες», αναφέρει ανώτατη κοινοβουλευτική πηγή. Από την πλευρά της η ΝΔ αναμένεται να ψηφίσει «ναι» στην άρση της ασυλίας του κ. Σταθάκη, αφού όπως τονίζουν «τηρούμε πιστά τον Κανονισμό για φερόμενα αδικήματα που δεν έχουν σχέση με την βουλευτική ιδιότητα». Τονίζεται, δε, ότι πλέον το 80% των αιτήσεων άρσης ασυλίας εγκρίνονται από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.
Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Οικονομίας ισχυρίζεται ότι για παρόμοια αδικήματα είχε αθωωθεί με βούλευμα, ενώ εκείνη την περίοδο η αρμόδια Επιτροπή είχε πει «όχι» στην άρση της ασυλίας του, με την πρώην πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου να διαφοροποιείται και να ψηφίσει «παρών», σε σχέση με τους υπόλοιπους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν καταψηφίσει.
Στην περίπτωση του κ. Πολάκη, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΚΕ, ψήφισαν κατά της άρσης ασυλίας του. Υπέρ της άρσης ασυλίας τάχθηκαν Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή και Ποτάμι, ενώ ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».
Η υπόθεση του κ. Πολάκη αφορούσε την περίοδο που ήταν δήμαρχος Σφακίων, και ελεγχόταν γιατί έδωσε άδεια σε τουριστικό πλοιάριο που δεν ήταν εγκεκριμένο από το νηολόγιο να παραλάβει τουρίστες.
Αλέξανδρος Διαμάντης