Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Την παράταση των ευεργετικών διατάξεων για τη υπό όρων απόλυση από τις φυλακές (νόμος Παρασκευόπουλου) αποφάσισε η κυβέρνηση, παρά τις επικρίσεις που έχει δεχθεί. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση παρατείνεται μέχρι τις 28.8.2019 η προθεσμία απόκτησης από τους κρατούμενους που εκτίουν συγκεκριμένες ποινές, καθώς και τους κρατούμενους που εκτίουν ποινή περιορισμού σε ειδικό κατάστημα κράτησης, για τη χορήγηση της υπό όρων απόλυσης αυτών.
Για να δικαιολογήσει η κυβέρνηση την νέα παράταση, αναφέρει στην αιτιολογική έκθεση ότι ο αριθμός των κρατούμενων την 1η Σεπτεμβρίου του 2018 ήταν 10.250 ενώ οι συνολικά διαθέσιμες θέσεις στα καταστήματα κράτησης ανέρχονταν σε 9.935. «Ιδιαίτερα μάλιστα η υπερφόρτωση των κλειστών φυλακών (τύπου Α και Β) είναι μεγάλη, καθώς σε 7.960 θέσεις κρατούνται 8.909 κρατούμενοι, δηλαδή 1000 παραπάνω», τονίζεται, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι σε περίπτωση που ο νέος Ποινικός Κώδικας έρθει πριν την λήξη της νέας παράτασης προφανώς η ισχύς των εν λόγω διατάξεων θα παύσει.
Υπενθυμίζεται ότι με τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου ελεύθερος αφέθηκε το 2016 ο βαρυποινίτης Βασίλης Στεφανάκος, ο οποίος είχε καταδικαστεί για ηθική αυτουργία σε δολοφονία αλλά και για την απόδραση των Ριζάι - Παλαιοκώστα από τον Κορυδαλλό και αποφυλακίστηκε έχοντας εκτίσει οκτώ χρόνια από τα συνολικά 21 που του είχαν επιβληθεί. Επίσης, με τον νόμο Παρασκευόπουλου είχαν αποφυλακιστεί επίσης σεσημασμένοι κακοποιοί οι οποίοι είχαν εισέλθει σε σπίτι στο Παλαιό Φάληρο. Ένας εξ αυτών είχε καταφέρει να διαφύγει αφού παρέμεινε 14 ώρες κρυμμένος σε ντουλάπα.
Αυστηρότεροι όροι για αποφυλακίσεις λόγω αναπηρίας
Μετά την αποφυλάκιση του Α. Φλώρου της Energa και την αποκάλυψη ότι αποφυλακίστηκε και με την χρήση πλαστών εγγράφων, το υπουργείο δίνει τη δυνατότητα στο δικαστικό Συμβούλιο που ενέκρινε την απόλυση κρατουμένου να την ανακαλέσει οποτεδήποτε, αν διαπιστωθεί ότι βασίστηκε σε πλαστά έγγραφα. Επίσης η τροπολογία περιλαμβάνει και υποθέσεις που αφορούν παλαιότερες περιπτώσεις με πλαστά έγγραφα.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται πως στην τροπολογία «επέρχονται διορθώσεις και συμπληρώσεις στη διάταξη του άρθρου 110Α του Ποινικού Κώδικα και ενισχύεται ο ρόλος του δικαστή, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα κατάχρησης με επίκληση της αναπηρικής ιδιότητας για την αποφυλάκιση. Αφενός καθίσταται δυνατό να διατάσσεται πραγματογνωμοσύνη, ακόμα και αν υπάρχει πιστοποίηση ΚΕΠΑ, αφετέρου γίνεται δυνατή η ανατροπή, οποτεδήποτε, αποφάσεων που έχουν κάνει δεκτές αιτήσεις αποφυλάκισης για λόγους υγείας, αν αυτές στηρίχθηκαν σε ψευδή ή πλαστά στοιχεία».
Αναλυτικά η τροπολογία εδώ