Το παιχνίδι πάνω του, όπως συνηθίζεται να λέγεται, παίρνει ο πρωθυπουργός με το όποιο προφανώς κόστος. Ο λόγος για το χειρισμό στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα, το οποίο αποτελεί την μεγαλύτερη εστία λαϊκής αντίδρασης ως προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Η καθαρή επιλογή του κ. Μητσοτάκη να μην κρυφτεί και να μην «βγει επιμελώς από το κάδρο» αυτού του τόσου δύσκολου θέματος αποτυπώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και στην σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με τους αντιπεριφερειάρχες και δημάρχους των νησιών όπου προετοιμάζονται οι κλειστές δομές.
Κατά τη διάρκεια τις συζήτησης αποφασίστηκε ότι ο ίδιος θα επισκεφτεί τις περιοχές οι κάτοικοι των οποίων αντιδρούν στα κλειστά κέντρα,. Πιθανότατα ο κύκλος των επισκέψεων να αρχίσει πολύ σύντομα ακόμα και το Σάββατο με πρώτο σταθμό την Σάμο, ενώ θα ακολουθήσουν η Χίος και η Λέσβος.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή από κυβερνητικής πλευράς ξεκαθαρίστηκε ότι η κατασκευή των κλειστών κέντρων είναι η μόνη λύση και αναλύθηκε το γιατί: Οι κλειστές δομές είναι αναγκαίο να γίνουν στα νησιά διότι η Τουρκία θεωρεί ότι η συμφωνία της με την Ε.Ε. -η οποία υπεγράφη επί ΣΥΡΙΖΑ- της επιτρέπει να μη δέχεται επαναπροωθήσεις από την ενδοχώρα, αλλά μόνο από τα νησιά. Αυτό σημαίνει ότι εάν οι νέες αφίξεις μεταφέρονταν στην ενδοχώρα, η Τουρκία δεν θα δεχόταν καμία επιστροφή. Έτσι όλοι οι μετανάστες θα έμεναν στη χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα θα ενθαρρύνονταν οι μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία να έρθουν στη Ελλάδα. Δεν μπορεί επομένως οι νέες αφίξεις να μεταφέρονται στην ενδοχώρα. Και βέβαια είναι προς όφελος των νησιωτών να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν κλειστές όπως τονίστηκε.
Ο κ. Μητσοτάκης πάντως δεν έδειξε να κλείνει την πόρτα του διαλόγου, αφού σημείωσε ότι είναι ανοιχτός σε προτάσεις, οι οποίες και θα διατυπωθούν στα δημοτικά συμβούλια που θα συνεδριάσεις τις επόμενες ώρες. Εάν κάποιος θα ήθελε να εντοπίσει το νησί στο οποίο μετά και την σύσκεψη της Πέμπτης εντοπίστηκε το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης, αυτή είναι η Χίος. Αντίθετα στην Σάμο φαίνεται πως οι όλες διαδικασίες κινούνται με πιο γρήγορους ρυθμούς γιαυτό και στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το κέντρο εκεί μπορεί να λειτουργήσει και ως μοντέλο για τα υπόλοιπα νησιά.
Το στοιχείο όμως που ενδεχομένως να λειτουργήσει στην κατεύθυνση της γεφύρωσης των διαφορών είναι η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει το βαθμό επιτήρησης των συνόρων με αφορμή και την εξάπλωση του κορονοϊού, με τον πρωθυπουργό να έχει ήδη δώσει τις σχετικές εντολές στο λιμενικό σώμα. Η κίνηση αυτή που είχε πολύ θετικό αντίκτυπο στους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα στο να έρθουν πιο κοντά οι δύο πλευρές. Χρόνος πάντως για χάσιμο δεν υπάρχει , κάτι το οποίο γνωρίζει καλά η κυβέρνηση. Μένει να δούμε το τί τελικώς θα συμβεί μέσα στα επόμενα 24ωρα.