Η σχέση του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου ξεκίνησε πολύ πριν τον βράδυ των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015 και την μετέπειτα ανακοίνωση της συγκυβέρνησης. Τους ένωσε η σημαία του αντιμνημονίου, κλείδωσε την ημέρα που ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ψήφισε τον τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για πρωθυπουργό και σφυρηλατήθηκε στη διάρκεια της συγκυβέρνησης. Χθες ο Πάνος Καμμένος είχε μόνο καλά λόγια να πει για τον Αλέξη την ώρα που επιτέθηκε σε όλους και άδειασε τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι κατά τον Πάνο Καμμένο θεσμικός και δεν θα άφηνε να γίνει μπροστά του η συζήτηση που τα "Παραπολιτικά" αποκάλυψαν και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δεν διέψευσε αναφορικά με την προσπάθεια και το επιτακτικό του αίτημα να διωχθεί η διεύθυνση της εφημερίδας. Η διάψευση της συνάντησης στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού ήταν κατηγορηματική.
Οπως και οι αναφορές στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. Δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά. Από την πρώτη στιγμή η σχέση του πρώην πρωθυπουργού με τον κυβερνητικο του εταίρο ήταν στενές. Σε καμία στιγμή δεν εγκατέλειψε τον άνθρωπο που του έδωσε δύο φορές τη θέση του πρωθυπουργού. Σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ στήριζε κάθε θέμα που αφορούσε τον Πάνο Καμμένο και στη Βουλή η κοινοβουλευτική ομάδα ψήφιζε πάντα υπέρ του. Ακόμη και στις περιπτώσεις όπου ετίθετο θέμα άρσης της βουλευτικής του ασυλίας.
Η υπόθεση της συμφωνίας των Πρεσπών ήταν αυτή που έλυσε την επίσημη συνεργασία των δύο πλευρών. Ακόμη και τότε όμως ο Πάνος Καμμένος δεν κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα. Μόνο κάποιες σε βάρος του αιχμές περί αχαριστίας άφησε, αλλά επί της ουσίας έριξε τις ευθύνες στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και σε εξωτερικούς παράγοντες.
Σε όλες τις περιπτώσεις που υπήρξε κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών ο Πάνος Καμμένος έκανε λόγο για αποκαλύψεις. Και κάθε φορά άφηνε εκτός κάδρου τον Αλέξη Τσίπρα βάλλοντας κατά πάντων.
Το ίδιο έπραξε και χθες. Έριξε τα βέλη του κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου διαψεύδοντας μαι συνάντηση και διαλόγους που ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει αρνηθεί επισήμως, αν και είχε την ευκαιρία να το κάνει κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών του παρεμβάσεων.
Με κάθε ευκαιρία ο Πάνος Καμμένος δήλωνε πως η σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα δεν διαταράσσεται, συνδέοντας την μεταξύ τους συνεργασία με την τότε έξοδο από τα μνημονια και την πατάξη της διαφθοράς.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας άδειασε συντρόφους και στελέχη του. Από τον Νίκο Φίλη που βρέθηκε εκτός υπουργείου όταν ο Πάνος Καμμένος δήλωσε πως θα ρίξει την κυβέρνηση αν του το ζητούσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερωνυμος μέχρι τον Νίκο Κοτζιά.
Στην περίπτωση του τελευταίου όλα όσα έγιναν είναι χαρακτηριστικά της σχέσης των δύο ανδρών, με αποκορύφωμα την κρυφή συνάντηση που είχαν τον Οκτώβριο του 2018 στην Λέσχη Αξιωματικών στην οδό Ρηγίλης. Στο γεύμα εκείνο εκτός από τα εδέσματα στο τραπέζι φαγώθηκε και ο Νίκος Κοτζιάς ο υπουργός που υπέγραψε τη συμφωνία των Πρεσπών, τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ που ακόμη και σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας επικαλείται ώς βασικό στοιχείο της εξωτερικής του πολιτικής.
Σε εκείνο το γεύμα ειπώθηκαν πολλά. Φάκελοι έπεσαν στο τραπέζι και δεν αφορούσαν μόνο τον Νίκο Κοτζιά και τον τσακωμό του με τον Πάνο Καμμένο. Υποθέσεις συζητήθηκαν. Άλλωστε οι πληροφορίες ανέφεραν τότε πως ο κάθε αρχηγός είχε στα χέρια του και κάποιους φακέλους. Ουδείς γνωρίζει τι περιείχαν. Οπως και το σύνολο της συζήτησης.
Η ουσία είναι ότι μετά τη συνάντηση ο Νίκος Κοτζιάς στο υπουργικό συμβούλιο που ακολούθησε τον ίδιο μήνα βρέθηκε εκτός υπουργείου. Και κατά δήλωσή του κανένα στέλεχος του υπουργικού συμβουλίου δεν τον υπερασπίσθηκε την ώρα που ο Πάνος Καμμένος έθετε θέμα χρηματισμού του (πάντα σύμφωνα με τα όσα εκ των υστέρων υποστήριξε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών).
Ο δε, τότε πρωθυπουργός δεν έλαβε καν θέση. Αποδέχθηκε μόνο την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά στην οποία και ουσιαστικά εξωθήθηκε. Ο ίδιος μάλιστα έχει δηλώσει πως ενημερώθηκε για τη συνάντηση στη Λέσχη Αξιωματικών και ούτε λίγο ούτε πολύ άφησε να εννοηθεί πως οι εξελίξεις ήταν μετά από αυτό αναμενόμενες.
Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε φορά που ο Πάνος Καμμένος έκανε λόγο για αποκαλύψεις και αλήθειες τα τηλέφωνα έπαιρναν φωτιά με τα δημοσιεύματα να κάνουν αναφορές σε ανησυχία και πανικό που ουδέποτε επιβεβαιώθηκε. Ακόμη και η παραίτησή του από τη συγκυβέρνηση άλλωστε αναμενόμενη ήταν. Και ουδόλως ανησύχησε τον Αλέξη Τσίπρα εκείνη την περίοδο αφού οι βουλευτές των ΑΝΕΛ και στην κυβέρνηση παρέμειναν και ψήφιζαν ότι ερχόταν στη Βουλή με κυριότερη τη σύμβαση που αφορούσε στη συμφωνία των Πρεσπών.
Οι σχέσεις των δύο ανδρών σφυρηλατήθηκαν «δια πυρός και σιδήρου». Με τις ομόφωνες ψηφοφορίες, τις καταγγελίες κατά των πολιτικών τους αντιπάλων και τις αναφορές από το βήμα της Βουλής «στα τέσσερα εσείς» που έκαναν τον Αλ. Τσίπρα να χαμογελά.
Μηνύματα πάντως για να μην υπάρχει και ολοκληρωτικός εφησυχασμός πάντα έστελναν και οι δύο πλευρές δημοσίως. Με άσχετες αναφορές, ακριβώς όπως συνέβη και χθες.