Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Εφόσον ο ένας υπουργός (Πάνος Καμμένος) είπε ότι δεν το είπε ποτέ, ο άλλος υπουργός (Χρήστος Σπίρτζης) είπε ότι δεν το άκουσε και τα υπόλοιπα 48 μέλη του υπουργικού συμβουλίου δεν παίρνουν καμία θέση, τότε ένα είναι το λογικό συμπέρασμα:
O μέχρι πρότινος στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Κοτζιάς λέει ψέμματα, ισχυριζόμενος και μάλιστα δημόσια πως εντός του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Καμμένος είπε πως ο Σόρος χρηματοδοτεί την κυβέρνηση. Μέση λύση σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να υπάρχει.
Είτε ο κ.Κοτζιάς λέει ανακρίβειες και ψεύδη είτε ο κ. Καμμένος μίλησε για τον κ. Σόρος. Και οι δίκιο δεν μπορούν να έχουν δίκιο. Σε κάθε περίπτωση πάντως κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το τι ακριβώς έχει συμβεί, άρα οποιοδήποτε συμπέρασμα είναι βεβιασμένο. Όμως οτιδήποτε και αν συμβαίνει είναι πρόδηλο πως η συγκεκριμένη εικόνα εκθέτει το υπουργικό σχήμα στο σύνολό του.
Όχι μόνο τους άμεσα εμπλεκόμενους , τον τέως υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Άμυνας, αλλά συνολικά όλους τους υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς που ήταν παρόντες στην συνεδρίαση. Μία συνεδρίαση, που ακόμα και δέκα μέρες μετά ρίχνει βαριά την σκιά της στην λειτουργία της κυβέρνησης. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα κυβερνητικό σχήμα , του οποίου ο τρόπος που λειτουργεί πάνω στο θέμα των καταγγελιών του Νίκου Κοτζιά θυμίζει έντονα το παλιό γνωστό παιχνίδι της “κολοκυθιάς”.
Ο καθένας λέει το δικό του, δίνοντας τη δική του εξήγηση και ερμηνεία για κάτι, για το οποίο έχουν θα έπρεπε να έχουν όλοι άποψη αφού ήταν όλοι παρόντες. Ο ένας όμως λέει ότι δεν ήξερε, ο άλλος δεν άκουσε και πάει λέγοντας....
Στο σημείο αυτό όμως, τίθεται ένα ακόμα ερώτημα.
Σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκή χώρα στη περίπτωση που ένας υπουργός έβγαινε με δημόσια δήλωσή του και έλεγε πως ένας συνάδελφός του στο υπουργικό συμβούλιο είχε πει κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού πως κάποιος μεγαλοεπενδυτής χρηματοδοτούσε την κυβέρνηση, η δικαιοσύνη θα ενεργούσε με άμεσο τρόπο, επιδιώκοντας τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Το λιγότερο που θα έκανε δηλαδή κάποιος λειτουργός της δικαιοσύνης θα ήταν να καλέσει τους εμπλεκόμενους και να ζητήσει λεπτομέρειες, στο πλαίσιο έρευνας. Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Την ίδια ώρα στην αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνουν αποφασισμένοι να επιμείνουν στο θέμα αυτό, επιδιώκοντας να βάλουν στο κέντρο του κάδρου των ευθυνών τον ίδιο τον πρωθυπουργό. “Καθημερινά θα μετράμε τις μέρες αφωνίας του κ. Τσίπρα για το ζήτημα των καταγγελιών Κοτζιά” λέει συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη στο liberal.gr. Στη φράση αυτή αποτυπώνεται η στρατηγική της ΝΔ, η οποία θα επιμείνει παράλληλα και στην ανάγκη δημοσιοποίησης της εννεασέλιδης επιστολής παραίτησης του κ. Κοτζιά.
Μάλιστα θα προσπαθήσει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο, το οποίο διαθέτει προς αυτή την κατεύθυνση. Ήδη ο αναπληρωτής τομεάρχης δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης πήγε στον Άρειο Πάγο ζητώντας δικαστική παρέμβαση, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, κίνησε τη διαδικασία κατάθεσης εγγράφων στην Βουλή αξιώνοντας να δουν οι βουλευτές την επιστολή παραίτησης του κ. Κοτζιά. “Είτε ο ίδιος, είτε ο πρωθυπουργός έχει υποχρέωση να την καταθέσουν στη Βουλή” αναφέρει το σκεπτικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.