Π. Σταθόπουλος (πολιτικός αναλυτής): Η απλή αναλογική συνέτριψε τον ΣΥΡΙΖΑ!
Shutterstock
Shutterstock

Π. Σταθόπουλος (πολιτικός αναλυτής): Η απλή αναλογική συνέτριψε τον ΣΥΡΙΖΑ!

Η ΝΔ με πάνω από 40% θα έκανε κυβέρνηση και με τεράστια πλειοψηφία, 172 εδρών.  Αν μας δείχνουν κάτι τα αποτελέσματα των εκλογών είναι ότι οι πολίτες με την εκλογική τους συμπεριφορά, εκτός των άλλων, απέρριψαν εντελώς το σύστημα της απλής αναλογικής, λέει στο Liberal ο πολιτικός αναλυτής, Πάνος Σταθόπουλος.

Κρίνοντας το διακύβευμα αυτών των εκλογών, τη συγκυρία, τις προτάσεις που είχαν πέσει στο τραπέζι, το εκλογικό σώμα έδωσε μια εκκωφαντική απάντηση υπέρ του κόμματος, το οποίο εμπιστεύεται να τον κυβερνήσει, εξηγεί ο Διευθυντής του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Το μήνυμα των ψηφοφόρων είναι ότι η προτίμηση του υπέρ του πρώτου κόμματος δεν μπορεί να εμποδίζεται από τα όποια τερτίπια του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής.

Πόσες έδρες θα έβγαζε η ΝΔ αν οι εκλογές αυτές είχαν γίνει με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής αντί για απλή αναλογική;

Η ΝΔ με ποσοστό πάνω από 40% θα έκανε κυβέρνηση και με τεράστια πλειοψηφία, 172 εδρών καθώς η νέα Βουλή θα είναι πεντακομματική. Άλλωστε με το σύστημα του εκλογικού μπόνους της ενισχυμένης αναλογικής, από ποσοστό 40% και πάνω για το πρώτο κόμμα, είναι βέβαιη η αυτοδυναμία του. Αν μας δείχνουν κάτι τα αποτελέσματα των εκλογών είναι ότι οι πολίτες με την εκλογική του συμπεριφορά του απέρριψε εντελώς το σύστημα της απλής αναλογικής.

Δεν μέτρησαν καθόλου για τους ψηφοφόρους οι προτάσεις για «κυβερνήσεις συνεργασίας» που άκουσε να πέφτουν στο τραπέζι, προκειμένου να διασπείρει ποσοστά και έδρες σε μικρότερα κόμματα, τα οποία θα διευκόλυναν ενδεχόμενες συνεργασίες.

Εννοείτε ότι οι προτάσεις από «κυβέρνηση συνεργασίας» και «ανοχής» μέχρι «ειδικού σκοπού» λειτούργησαν ως μπούμερανγκ για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ακριβώς, η απλή αναλογική συνέτριψε τον ΣΥΡΙΖΑ. Κρίνοντας το διακύβευμα αυτών των εκλογών, την συγκυρία, τις προτάσεις που είχαν πέσει στο τραπέζι, το εκλογικό σώμα έδωσε μια εκκωφαντική απάντηση υπέρ του κόμματος, το οποίο εμπιστεύεται να τον κυβερνήσει. Το μήνυμα των ψηφοφόρων είναι ότι η προτίμηση του υπέρ του πρώτου κόμματος δεν μπορεί να εμποδίζεται από τα όποια τερτίπια του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής.

Επομένως, η ψήφος είναι μια απάντηση και για το σύστημα με το οποίο έγιναν οι εκλογές. Κανείς θα περίμενε να είχε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση από αυτές τις εκλογές, αποφεύγοντας μια ταλαιπωρία για τη χώρα, ενός μηνός, μέχρι να αναδειχθεί ο νικητής των εκλογών.

Από πότε είχαμε να δούμε σε εκλογές στην Ελλάδα τέτοια διαφορά;

Διαφορά περίπου 20 μονάδων είχαμε μόνο το 1974, από τις πρώτες εκλογές της μεταπολίτευσης, όταν ο Κ. Καραμανλής είχε συγκεντρώσει 54,37%, έναντι 20,42% του δεύτερου, δηλαδή της Ένωσης Κέντρου - Νέες Δυνάμεις. Έκτοτε δεν έχει ξαναυπάρξει μετά τις πρώτες εκλογές της μεταπολίτευσης. Ταυτόχρονα, είναι πολύ σπάνιο να βλέπουμε τόσο μεγάλη αύξηση των ποσοστών ενός κόμματος που ήδη κυβερνά.

Η αύξηση των ποσοστών μιας κυβέρνησης είχε ξανασυμβεί το 2000, όταν το ΠΑΣΟΚ πήρε περισσότερο έναντι των εκλογών του 1996, ωστόσο περισσότερο είχε πάρει και το δεύτερο κόμμα, η ΝΔ, η οποία έχασε τις εκλογές για σχεδόν μια μονάδα. Δεν ξαναθυμάμαι να ανεβάζει μια κυβέρνηση τα ποσοστά της και η αντιπολίτευση να χάνει 11,5 ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί πραγματικό «σεισμό»!

Έχει ωριμάσει τόσο πολύ η ελληνική κοινωνία που δεν θέλει περιπέτειες; Είναι τα αυτογκόλ του ΣΥΡΙΖΑ ειδικά προς το τέλος της προεκλογικής περιόδου; Που αποδίδεται αυτά τα αποτελέσματα;

Αποκάλεσα τα αποτελέσματα σεισμό και τα συνδυάζω με κάποιες άλλες εκλογές, διπλές μάλιστα, εκείνες του Μαΐου και Ιουνίου 2012, όπου επίσης είχαμε μιλήσει για «σεισμό» για το τότε κομματικό σεισμό. Στην ουσία, ο νέος αυτός «σεισμός» τείνει να επαναφέρει τα πράγματα εκεί που περίπου ήταν την προηγούμενη δεκαετία. Όπως ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από μια δεκαετία καβάλησε το ρεύμα της οργής για να παίξει το ρόλο ενός κόμματος εξουσίας, έτοιμο να κυβερνήσει, με διαφορετική ρότα από εκείνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τώρα προφανώς εγκαταλείπεται από το εκλογικό σώμα.

Και αυτό, καθώς και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ επί μια 4ετία είχε εγκαταλείψει την πολιτική, αντιπολιτευόταν ακραία την κυβέρνηση, επιχειρούσε να την παρουσιάσει ως τη χειρότερη που έχει ποτέ γνωρίσει ο τόπος, κατήγγειλε τα πάντα, γεγονός που ήταν τόσο αναξιόπιστο ακόμη και για τους οπαδούς του. Μιλούσε τη γλώσσα του παραλογισμού, έλεγε στον κόσμο της Αριστεράς πράγματα, τα οποία ούτε ο ίδιος μπορούσε να δεχθεί. Αυτό τιμωρήθηκε.

Κλείνει οριστικά ένας πολιτικός κύκλος;

Μαζί και με την είσοδο στη Βουλή του Βαρουφάκη, κλείνει ένας πολιτικός κύκλος. Χάνει συνολικά η λογική που διέπει τον ΣΥΡΙΖΑ και το Μέρα 25. Κλείνει σαφώς αυτός ο κύκλος. Είναι βέβαιο ότι οι επόμενες εκλογές έχουν διαφόρων ειδών εκπλήξεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν το νέο κομματικό σύστημα της χώρας. Σε αυτό το νέο τοπίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ξαναπαίξει ρόλο παρόμοιο με αυτόν της τελευταίας δεκαετίας.

Ένα σύστημα, όπου θα ενισχυθούν λογικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία μπορούν να πάρουν ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο το ΠΑΣΟΚ, και το ΚΚΕ θα ανεβάσουν ενδεχομένως τα ποσοστά τους, ενώ πιθανώς να δούμε την Πλεύση Ελευθερίας να μπαίνει στην Βουλή. Η ελληνική κοινωνία επιστρέφει στην κοινή λογική, τελείωσαν οι παραλογισμοί και τα παραμύθια.