Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες για τα εθνικά μας θέματα, τις σχέσεις Ελλάδας- Κύπρου, τη λύση του Κυπριακού, τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά και τη Συνθήκη της Λωζάννης, έστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από το υπουργείο Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας των νέων διπλωματών που έλαβε χώρα σημερα, στην οποία παρίστατο μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.
Ο κ. Παυλόπουλος συνέδεσε άρρηκτα τα εθνικά θέματα της Ελλάδας με την Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι «μαζί με τα δικά μας εθνικά θέματα υπερασπιζόμαστε και τα ευρωπαϊκά θέματα, διότι τα ελληνικά εθνικά θέματα είναι και θέματα της Ευρώπης». Γεγονός που «είναι καλό να το αντιληφθεί και η Ευρώπη, διότι η Ελλάδα δεν αγωνίζεται μόνο για το εθνικό της συμφέρον, αγωνίζεται για το συμφέρον ολόκληρης της Ευρώπης» με αποτέλεσμα «και οι απειλές, οι οποίες εκτοξεύονται αυτήν τη στιγμή, αφορούν όχι μόνο τον τόπο μας, αλλά την Ευρώπη».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό και τη Συνθήκη της Λωζάννης, ξεκαθάρισε ότι «εμείς οι Έλληνες έχουμε ένα δόγμα: Δεν διεκδικούμε τίποτε που δεν μας ανήκει. Ποτέ η Ελλάδα δεν υπήρξε μία χώρα που έκανε εκστρατείες κατάκτησης και η μόνη μεγάλη εκστρατεία, του Μ. Αλεξάνδρου, δεν ήταν κατάκτησης, αλλά μία εκστρατεία πολιτισμού περισσότερο».
«Με αυτήν τη νοοτροπία δεν επιδιώξαμε ποτέ να φτιάξουμε αυτοκρατορίες. Μας αρκεί η αυτοκρατορία του πνεύματος που είναι δεδομένη και η αυτοκρατορία της νοοτροπίας των Ελλήνων για ειρηνική συνύπαρξη με όλους τους λαούς», σημείωσε και πρόσθεσε: «Μέσα σε συτό το πλαίσιο, εμείς δεν διεκδικούμε τίποτα που δεν μας ανήκει. Αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε ούτε κατ'' ελάχιστο εκείνο που μας αναλογεί με βάση το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Αυτή είναι η βαση πάνω στην οποία ξεκινάμε».
Ειδικότερα για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «δεν είναι ένα εθνικό ζήτημα Ελλάδας-Κύπρου, είναι ένα διεθνές ζήτημα και ένα κατ'' έξοχην ευρωπαϊκό ζήτημα, όταν η Κύπρος είναι πλήρες και ισότιμο μέλος της ΕΕ και του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης. Και εδώ το μέτωπο είναι αραγές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο, όπως αποδείχτηκε προσφάτως σε ό,τι αφορά τις γραμμές μας, που είναι και ευρωπαϊκές γραμμές».
Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «εμείς επιδιώκουμε τη λύση δίκαιη και βιώσιμη του Κυπριακού, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει πλήρης σεβασμός του διεθνούς και του ευρωπαϊκου δικαίου, διότι χωρίς αυτόν τον σεβασμό δεν πρόκειται περί λύσεως, αλλά περί διάλυσης του όποιου κράτους ήθελε προκύψει». Επεσήμανε, δε, τη σημασία του απόλυτου σεβασμού της έννοιας της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκατίας, όπως θα δημιουργηθεί μετά τη λύση του Κυπριακού, κυριαρχία που θα ανταποκρίνεται πλήρως στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.
«Η έννοια της κυριαρχίας σήμερα διαμορφώνεται με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά για τα κράτη της Ευρώπης και από το ευρωπαϊκό δίκαιο. Είναι η πλήρης και άνευ όρων δυνατότητα κάθε κράτους να υπερασπίζεται την εδαφική του ακεραιότητα και την εθνική του ασφάλεια. Οποιαδήποτε λύση, λοιπόν, δεν μπορεί παρά να σέβεται αυτήν την έννοια της κυριαρχίας, γιατί αλλιώς η λύση αυτή θα παραβίαζε την έννοια της κυριαρχίας και το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και θα δημιουργούσε ένα προηγούμενο εξαιρετικά επικίνδυνο για ολόκληρη της ΕΕ. Γιατί αυτό προϋποθέτει ότι αυτό που θα συνέβαινε σε μία Κυπριακή Δημοκρατία με ελλειμματική κυριαρχία, θα μπορούσε να επαναληφθεί για οποιοδήποτε άλλο κράτος της ΕΕ. Όταν, λοιπόν, εμείς προσέχουμε αυτήν τη θέση, υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία των κρατών της ΕΕ. Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές. Και από τους εταίρους μας», συμπλήρωσε.
«Αυτή η έννοια της κυριαρχίας δεν αποδέχεται, σε καμία περίπτωση, ούτε στρατεύματα κατοχής, ούτε ανέχεται εγγυήσεις. Είναι αδύνατον να γίνει αποδεκτή μία τέτοια λύση, η οποία δεν σέβεται αυτήν την κυριαρχία», σημείωσε για να προσθέσει: «Είναι σαφές ότι επιδιώκουμε τη λύση και τη λύση αυτή εμείς θα την υπερασπιστούμε».
Απαντώντας στις χθεσινές προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει καμία τουρκική δημοκρατία της Κύπρου. Υπάρχει εισβολή και κατοχή. Υπάρχει στρατός κατοχής, αυτό είναι όλο. Δεν υπάρχει καμία κρατική οντότητα. Αυτό λέει το διεθνές δίκαιο, αυτό λέει το ευρωπαϊκό δίκαιο. Και επ'' αυτού δεν υπάρχει αντίρρηση, ή αμφισβήτηση». Επεσήμανε, δε, ότι «δεν διεκδικούμε τίποτα, αλλά δεν παραχωρούμε και τίποτε. Πολλώ μάλλον όταν αυτά προέρχονται και από το καθήκον των Ελλήνων να υπερασπιστούν την Ευρώπη. Γιατί υπερασπιζόμαστε την Ευρώπη, το κύρος και την κυριαρχία της».
Αναφορικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης, ως προς τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, είπε ότι είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, ότι η Συνθήκη της Λωζάννης είναι αναπόσπαστο μέρος του διεθνούς δικαίου και διαβεβαίωσε πως «στα εθνικά θεματα, που είναι και ευρωπαϊκά θέματα, δεν υπάρχουν φαιδρότητες», αν κάποιοι θεωρούν κάτι τέτοιο, αλλά «και αυτές ακόμη πρέπει να αντιμετωπιστούν. Γιατί μπορεί αυτά τα ζητήματα να ξεκινούν με τη μορφή της επιθεώρησης στο διεθνές πεδίο, αλλά αν δεν δώσουμε τη δέουσα προσοχή γρήγορα καταλήγουν σε τραγωδίες».
«Εμείς ο Έλληνες δεν είμαστε διατεθειμένοι να το ανεχτούμε. Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε. Και δεν μπορεί η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου να υποκύπτει σε κανενός είδους σειρήνες λαϊκισμού», τόνισε, σημειώνοντας ότι «και εκείνοι που το πράττουν θα γνωρίζουν ότι ακόμη κι αν στέλνουν τα μηνύματα ότι αυτό λεγεται για εσωτερική κατανάλωση για εμάς δεν είναι θέμα εσωτερικής κατανάλωσης». Όπως ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αναπόσταστο μέρος του διεθνούς δικαίου, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα υφ'' οιανδήποτε εκδοχή να τεθεί εν αμφιβόλω η εφαρμογή της και να υπάρξει ζήτημα αναθεώρησής της. Αυτή η Συνθήκη θα καθορίζει τα σύνορα της Ελλάδας και τα σύνορα της ΕΕ. Οιαδήποτε αμφισβήτησή της, και πολύ περισσότερο παραβίασή της, συνιστά αμφισβήτηση και παραβίαση των συνόρων της Ελλάδας και των συνόρων της ΕΕ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε στην Τουρκία τη φιλική στάση της Ελλάδας σε δύκολες στιγμές απέναντί της, επισημαίνοντας ότι «μόνο μέσα από την ειρηνική συνύπαρξη μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που και οι δύο λαοί έχουμε», αλλά μία ειρηνική συνύπαρξη και φιλία που θα βασίζεται πάνω στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. «Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το διεθνές δίκαιο είναι το δίκαιο του ισχυρού κάνουν ένα μεγάλο λάθος. Αν το αγνοούν ας το μάθουν. Αν δεν το αγνοούν, αλλά θέλουν να το χρησιμοποιούν για δικές τους σκοπιμότητες, δεν θα το ανεχτούμε. Και η ιστορία έχει διδάξει ότι η δύναμη των λαών δεν εξαρτάται από το μέγεθος, εξαρτάται από την αποφασιστικότητά τους και κυρίως από την ενότητά τους. Γι'' αυτό και τούτες τις ώρες η ενότητα πρέπει να είναι αραγής, ιδίως όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοια θέματα», κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ