Για δουλικότητα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο γενικός γραμματέας της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης αναφορικά με τη στάση που κρατά ο κ. Τσίπρας στο Σκοπιανό.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο SBC, ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός ακολουθεί με δουλικότητα την αμερικανική στρατηγική στο θέμα των Σκοπίων τη στιγμή που οι ΗΠΑ πιέζουν για άμεση λύση για να εξυπηρετήσουν τις πολιτικές και στρατιωτικές τους επιδιώξεις στην περιοχή».
Ο γενικός γραμματέας της ΛΑΕ υποστήριξε πως «το θέμα ανακινήθηκε τώρα με αυτή την βεβιασμένη προσπάθεια για λύση από τους Αμερικανούς. Αυτοί πίεσαν, θέλουν να βάλουν την χώρα στο ΝΑΤΟ, να τακτοποιήσουν νατοϊκά την περιοχή, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις πολιτικές και στρατιωτικές τους επιδιώξεις και επομένως πιέζουν και Ελλάδα και FYROM για άρον άρον λύση, για απομόνωση της Σερβίας και κυρίως για περικύκλωση της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής. Ο κ. Τσίπρας ενδίδει γιατί ακολουθεί πλέον με δουλικότητα την αμερικανική στρατηγική».
Κληθείς να σχολιάσει τη στάση των Σκοπίων στο ζήτημα αυτό, ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε πως «το κεντρικό πρόβλημα με την FYROM, δεν είναι απλώς το όνομα, είναι ο αλυτρωτισμός της, ο οποίος είναι ριζωμένος από την ίδρυση του ομόσπονδου κράτους ως τμήμα της Γιουγκοσλαβίας. Από τότε υπάρχει μια βλέψη, μια επιδίωξη των Σκοπίων για μια ευρύτερη ενσωμάτωση όλης της Μακεδονίας στην επικράτεια τους» για να προσθέσει πως «ο επεκτατισμός δεν είναι κατ' ανάγκη συνυφασμένος με το όνομα κράτους. Βλέπετε η Τουρκία δεν έχει όνομα ούτε Θράκης, ούτε Αιγαίου, ούτε τίποτα και όμως διεκδικεί με απαράδεκτο τρόπο τα μαλλιά της κεφαλής της. Η Αλβανία επίσης δεν έχει όνομα ελληνικό, ούτε διεκδικεί το όνομα της Ηπείρου, και όμως διεκδικεί την Τσαμουριά».
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ερμηνεύοντας τη μεγάλη συμμετοχή που υπήρξε στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για το Μακεδονικό, υποστήριξε πως πρόκειται για μια αντίδραση που δεν περιορίζεται στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά έχει βαθύτερα αίτια.
«Αυτό που είδαμε στη Θεσσαλονίκη δεν ήταν μόνο μια αντίδραση για το θέμα της FYROM. Ήταν μια συνολική αντίδραση απέναντι στο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο και στην κατάσταση που υπάρχει. Ο κόσμος, σε αντίθεση με την υπερσυντηρητική εξέδρα των επισήμων, βρήκε ευκαιρία μέσα από το θέμα της FYROM να διαμαρτυρηθεί, να βγάλει την οργή του, να αντιδράσει απέναντι σε μια συνολική πορεία η οποία είναι αδιέξοδη», κατέληξε ο κ. Λαφαζάνης.