Την απόφασή του να παραιτηθεί από υπουργός και να αποσυρθεί από την κυβέρνηση, όταν ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή των Σκοπίων, ανακοίνωσε ο Πάνος Καμμένος, θέτοντας ουσιαστικά ένα χρονοδιάγραμμα δεδομένου ότι ο Ζόραν Ζάεφ έχει ανακοινώσει ως ημερομηνία ολοκλήρωσης των διαδικασιών την 15η Ιανουαρίου.
Με τη δήλωσή του αυτή ο Πάνος Καμμένος θέτει νέα δεδομένα. Αν και επί της ουσίας δεν αποτελεί μια νέα θέση που προστίθεται σε άλλες σχετικές με το θέμα, δημιουργεί ερωτήματα αφού θέτει την κυβέρνηση υπό προθεσμία.
Χωρίς να παραγνωρίζεται το γεγονός πως ενδέχεται να αποτελεί ένα ακόμη μήνυμα προς την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, προκαλεί ερωτήματα πώς έρχεται τη στιγμή κατά την οποία το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται να πανηγυρίζει για την τροποποίηση που ενέταξε στις τροπολογίες του Συντάγματος ο Ζόραν Ζάεφ ως προς τα ζητήματα «μακεδονικής μειονότητας».
Πρέπει να αναφερθεί ότι μόλις προχθές οι ΑΝΕΛ εξέφραζαν τη θέση πως θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση όταν η συμφωνία των Πρεσπών έρθει στην ελληνική Βουλή για να την ψηφίσει, κάτι που υπολογίζεται να γίνει περί τα τέλη Φεβρουαρίου με Μάρτιο.
Η νέα αυτή θέση του Π. Καμμένου δημιουργεί άλλα δεδομένα αν δεν υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή και επ'' αυτής. Και αυτό διότι θέτει τη σημερινή κυβέρνηση υπό προθεσμία, αλλάζοντας πιθανότατα τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του τη στιγμή μάλιστα που είναι άγνωστο κατά πόσο δύναται να συμπληρώσει τους 151 βουλευτές για να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.
Βέβαια πρέπει να αναφερθεί ότι η πλειοψηφία αυτή δεν είναι απαραίτητη. Όμως είναι σημαντική πολιτικά δεδομένου πως δεν πρόκειται για μια απλή διακρατική συμφωνία που μπορεί να περάσει με πλειοψηφία επί των παρόντων.
Σε κάθε περίπτωση η νέα αυτή θέση αλλάζει τα δεδομένα. Έρχεται δε να προστεθεί στις πληροφορίες που φέρουν τον Π. Καμμένο και τους Αλ. Τσίπρα να μη διανύουν την καλύτερη περίοδο στις σχέσεις τους για λόγους που όμως δεν είναι γνωστοί και δεν είναι βέβαιο πως αφορούν τη συμφωνία των Πρεσπών.
Πάντως ο Π. Καμμένος κατά την επίσκεψή του στην 1η στρατιά στη Λάρισα και μιλώντας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ήταν σαφής λέγοντας πως «αν συνεχίσει και ψηφιστεί η συνθήκη των Πρεσπών από την μεριά της πΓΔΜ εγώ θα παραιτηθώ από το υπ. Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνοντας και το βάρος αυτής της ευθύνης, θα αποσυρθώ από την κυβέρνηση».
Παράλληλα, ο Π. Καμμένος επανέλαβε πως, μετά τις δηλώσεις Ζάεφ περί «μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας η Συνθήκη των Πρεσπών είναι «νεκρή»:
«Mε τις τελευταίες δηλώσεις φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν τις αλυτρωτικές τους βουλήσεις πράγμα που πιστεύω ότι μπορεί να οδηγήσει ουσιαστικά στην απαξίωση της συνθήκης αυτής που έτσι κι έτσι είναι νεκρή με αυτές τις δηλώσεις που αυτοί κάνουν ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα και να πάμε με ομαλότητα».
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Π. Καμμένος ανέφερε ακόμα σχετικά με τις πρόσφατε δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ ότι ««εγώ χαίρομαι για τις προκλήσεις αυτές γιατί είναι ακριβώς ο χαρακτήρας της ηγεσίας της FYROM. Οι αλυτρωτικές τους, αν θέλετε, συνεχείς προκλητικές δηλώσεις επιβεβαιώνουν αυτούς που έλεγαν ότι δε μπορούν να καλυφθούν με ένα μανδύα μίας συμφωνίας την οποία δε θα τηρήσουν. Χαίρομαι επίσης που ο πρωθυπουργός από το βήμα της βουλής είπε ότι εάν αυτές οι προκλήσεις συνεχιστούν κι αν αμφισβητείται για παράδειγμα η μη ύπαρξη εθνότητας μακεδονικής ή οι αλυτρωτικές τους τάσεις περί μειονότητας, δε θα υπάρξει συμφωνία».
«Για μένα πάγια θέση είναι πως δε μπορώ να δεχθώ καμία συμφωνία που θα περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία και κάλεσα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσει τη θέση του» συνέχισε, προσθέτοντας ότι «είναι δεδομένο ότι αν ω μη γένοιτο αυτή η συμφωνία φθάσει στη βουλή, εγώ δε θα είμαι υπουργός εθνικής Άμυνας και οι ΑΝΕΛ δε θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο κυβερνητικό σχήμα».