Στεκόμαστε διαρκώς υπέρ της ενότητας του ελληνικού πάνω σε ζητήματα στα οποία δεν χρειάζονται άλλοι διχασμοί, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», σχετικά με το κάλεσμα συγκέντρωσης με κίτρινα γιλέκα στον Λευκό Πύργο για το Μακεδονικό, την ώρα που θα μιλά την Παρασκευή ο πρωθυπουργός στο Παλαί ντε Σπορ.
«Είναι άλλο με πολιτικά επιχειρήματα να διαφωνείς γύρω από ένα θέμα -και υπάρχουν πολλές και σοβαρές διαφωνίες γύρω από τα ζητήματα που αφορούν τη Συμφωνία των Πρεσπών- και είναι άλλο να δημιουργούνται άλλου τύπου αντιδράσεις και εντάσεις. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει δικαίωμα ένας Έλληνας πολίτης να βγει στον δρόμο και να διαμαρτυρηθεί, είτε αυτό αφορά ένα κοινωνικό του δικαίωμα είτε αυτό αφορά ένα άλλου είδους δικαίωμα, όπως να διαμαρτυρηθεί για τα εθνικά θέματα», εξήγησε ο κ.Χρηστίδης.
«Σε κάθε περίπτωση», συνέχισε, «η Χρυσή Αυγή και όλες αυτές οι ακροδεξιές οργανώσεις, δυστυχώς, έχουν ξαναβγεί στο δρόμο εδώ και 7-8 χρόνια, τα αποτελέσματά τους και τις συνέπειες τις γνωρίζουμε, είναι δυστύχημα για τη δημοκρατία μας το γεγονός ότι η δίκη της Χρυσής Αυγής δεν προχωρά με τους ρυθμούς που θα έπρεπε να έχει προχωρήσει και είναι ένα στοίχημα, μια μεγάλη πρόκληση και για τη νεότερη γενιά της πατρίδας, τη γενιά τη δικιά μου, να ξαναεπιστρέψει αυτός ο φασισμός, τον οποίο εκπέμπει με πράξεις της η Χρυσή Αυγή τα τελευταία χρόνια, στο παρελθόν και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δούμε όλοι μαζί, όλα τα πολιτικά κόμμα».
Σε ό,τι αφορά τη στάση του Κινήματος Αλλαγής όταν η συμφωνία των Πρεσπών θα έλθει προς κύρωση στη Βουλή ο κ. Χρηστίδης διευκρίνισε: «Εμείς είπαμε ότι χρειάζεται μία συμφωνία η οποία, εφόσον διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και την ειρηνική συμβίωση με την ΠΓΔΜ, θα ήταν μια συμφωνία που ενδεχομένως θα τη βλέπαμε. Δυστυχώς, αυτό το οποίο είδαμε να έρχεται ως συμφωνία στις Πρέσπες και επιβεβαιώνεται τους τελευταίους μήνες με όλα αυτά που λέει και κάνει ο κ. Ζάεφ, αλλά και πολλοί ακόμα, είναι ότι δεν διασφαλίζονται αυτά τα οποία έπρεπε να έχουν διασφαλιστεί και γι'' αυτόν ακριβώς το λόγο, όταν η συμφωνία έλθει στη Βουλή, όποτε έλθει, το Κίνημα Αλλαγής δεν θα την ψηφίσει, γιατί δεν πιστεύει ότι είναι μία συμφωνία η οποία κλείνει τρύπες, αντίθετα, πιστεύουμε ότι ανοίγει τρύπες και για το σήμερα και για το αύριο».
«Ήδη υπάρχουν κεφαλαιώδη ζητήματα και γύρω από τα εμπορικά σήματα, οι επιχειρήσεις μας ψάχνονται και είναι ένα θέμα που δεν ασχολείται σήμερα κανένας και εμένα προσωπικά δεν μου αρέσει και η εικόνα ενός πρωθυπουργού -του κ.Ζάεφ- ο οποίος αλλάζει τα λεγόμενά του ανάλογα με το ακροατήριο που έχει από κάτω».
Σχετικά με τη στάση της ΝΔ, αλλά και ενδεχόμενη συνεννόηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το Ποτάμι στο θέμα της Συμφωνία των Πρεσπών, ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ σχολίασε: «Η ΝΔ έκανε μια στροφή στη θέση της, που είχε κρατήσει και ως κυβέρνηση το 2008 αλλά και αργότερα λέγοντας a priori ότι εμείς δεν θέλουμε καμία συμφωνία και με κανέναν [...] Το τι θα κάνουν και πώς εξελίσσονται όλες αυτές οι συζητήσεις είναι κάτι που αφορά τους ίδιους [...] Είχαμε ζητήσει να υπάρχει εθνική γραμμή να καθίσουμε όλοι γύρω από το ίδιο τραπέζι».
Ερωτηθείς, εξάλλου, για την ψήφιση από τη Βουλή μέτρων στήριξης κοινωνικών ομάδων και τη μη περικοπή των συντάξεων παρατήρησε: «Η κυβέρνηση δεν χρειαζόταν να υπογράψει κανένα μέτρο για τις συντάξεις το Γενάρη του 2015. Είχαμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που με τις θυσίες του ελληνικού λαού και δύσκολα μέτρα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν βιώσιμο. Εκείνο το 8μηνο του 2015 οδήγησε την κυβέρνηση να φτιάξει αυτό το ασφαλιστικό που έκοψε συντάξεις στους νέους συνταξιούχους [...] διέλυσε τις συντάξεις χηρείας και έχει επιφέρει και μια σειρά αλλαγών για τους επόμενους συνταξιούχους, τους σημερινούς εργαζόμενους με τις ασφαλιστικές εισφορές που πάλι κλήθηκε η κυβέρνηση να τροποποιήσει, ενώ έλεγε ότι ήταν το πιο δίκαιο σύστημα [...] Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δημιουργεί συνθήκες χαμηλών προσδοκιών, δεν είναι το όνειρο μιας προοδευτικής παράταξης οι άνθρωποι να ζουν με μικροεπιδόματα για τρεις και τέσσερις μήνες».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία: intime.news