Του Γιάννη Κ. Τρουπή
25η Μαρτίου σήμερα και το έθνος γιορτάζει. Η χώρα τιμάει την επέτειο της επανάστασης του 1821 και οι έννοιες της ενότητας και της ανάγκης συνένωσης όλων των υγειών δυνάμεων με στόχο την ανάταξη της Ελλάδας κυριαρχούν. Δυστυχώς όμως όλα αυτά παραμένουν μόνο στα λόγια, τα οποία έρχονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, μέρες σαν και την σημερινή.
Φανταστείτε σε πόσο καλύτερη θέση θα ήμασταν αν το πολιτικό σύστημα στεκόταν ενωμένο, ειδικά αυτή την τόσο κρίσιμη για τα εθνικά συμφέροντα περίοδο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε μία κοινοβουλευτική δημοκρατία η πρωτοβουλία για την συγκρότηση ενός εθνικού μετώπου ανήκει σχεδόν αποκλειστικά στην εκάστοτε κυβέρνηση. Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αυτή που κάνει τις αναγκαίες κινήσεις και επιλογές ώστε να δημιουργηθεί το απαραίτητο κλίμα για να μπορέσουν οι δημοκρατικές δυνάμεις να έρθουν πιο κοντά και να βρουν ένα μίνιμουμ πλαίσιο κοινών δράσεων. Ενα πλαίσιο που εφόσον γίνει πράξη, θα μπορέσει να δώσει νέα πνοή στις εθνικές επιδιώξεις.
Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, παρά το γεγονός ότι η χώρα το έχει απόλυτη ανάγκη. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση κινούνται σε διαφορετικό μήκος κύματος, την στιγμή που η ενότητα στην πράξη και όχι στη θεωρία είναι απολύτως απαραίτητη. Πρόσφατο παράδειγμα τα όσα έγιναν στις Βρυξέλλες από τον πρωθυπουργό από την μία στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ και από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την άλλη στην σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ. Και οι δύο είχαν ως κεντρικό άξονα την ενσωμάτωση στα αντίστοιχα κείμενα συμπερασμάτων, την ανάγκη απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ο στόχος κοινός όμως δεν υπήρξε καμία συνεννόηση. Πόσο διαφορετικά και ασφαλώς πόσο πιο αποτελεσματικά θα ήταν για τα συμφέροντα μας, αν Τσίπρας και Μητσοτάκης προχωρούσαν με κοινό σχέδιο ειδικά σε αυτό το τόσο ευαίσθητο ζήτημα.
Στην ΝΔ υπάρχει εδραιωμένη η αντίληψη πως ο πρωθυπουργός συνειδητά «τορπιλίζει» κάθε προσπάθεια καλλιέργειας ενός κλίματος συνεννόησης με στόχο την συσπείρωσης του κομματικού του ακροατηρίου. Ενισχύει την πόλωση και την τοξικότητα, με στόχο το εκλογικό συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην επιχείρηση αυτή στην Πειραιώς εντάσσουν τον κυβερνητικό χειρισμό του σκανδάλου Novartis, αλλά και την στοχοποίηση στελεχών της αντιπολίτευσης χωρίς την απαραίτητη πολιτική νομιμοποίηση.
Μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Βέλγιο, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους αναφέρθηκε στην έλλειψη του απαραίτητου κλίματος για τη δημιουργία συνθηκών συνεννόησης, την ώρα που τα εθνικά θέματα βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή.
«Το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα συνειδητά ο κ. Τσίπρας το υπονομεύει, προκαλώντας τόσο με τα λόγια όσο και με τις πράξεις του ακραία πόλωση. Έτσι δεν μπορεί να διευκολύνει τη συναίνεση. Υπάρχει κλίμα τοξικότητας, έντασης, πόλωσης και ανελέητης στοχοποίησης των πολιτικών αντιπάλων. Οποιαδήποτε προσπάθεια συναίνεσης είναι εξαιρετικά δυσχερής. Εμείς σε αυτό δεν έχουμε καμία ευθύνη», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Συνομιλητές του προέδρου της ΝΔ υπενθυμίζουν πως το 2016 ο κ. Μητσοτάκης προσήλθε στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας με κεντρικό θέμα τη διαχείριση του μεταναστευτικού. «Αλλα είπαν εντός του Προεδρικού Μεγάρου και άλλα έγιναν», σημείωναν στο liberal.gr οι ίδιες πηγές, ξεκαθαρίζοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη συναίνεσης είναι το να μπουν στην άκρη οι όποιες μικροκομματικές επιδιώξεις.