Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Η περίοδος από τον Σεπτέμβριο και μετά δεν θα είναι κρίσιμη μόνο για την κυβέρνηση, λόγω εντεινόμενης κοινωνικής δυσαρέσκειας μετά την καλοκαιρινή χαλάρωση, όταν οι πολίτες βρεθούν αντιμέτωποι με τις αυξημένες, φορολογικές και όχι μόνο, επιβαρύνσεις του τρίτου Μνημονίου. Και τουλάχιστον η ηγεσία της ΝΔ όχι μόνο θεωρεί δεδομένο πως θα διαμορφωθούν συνθήκες "πολύ μεγάλης κοινωνικής πίεσης", αλλά προεξοφλεί για το λόγο αυτό πως το αίτημα των πρόωρων εκλογών θα γίνει "απόλυτα πλειοψηφικό" στους πολίτες και αυτό θα οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός πολύ διαφορετικού πολιτικού σκηνικού.
Ο Σεπτέμβριος και εν γένει η περίοδος του φθινοπώρου συνιστά ορόσημο και για την πορεία της ίδιας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία θα κληθεί να δώσει τις σημαντικότερες προγραμματικές εξετάσεις ενώπιον της ελληνικής κοινωνίας.
Οικονομικό πρόγραμμα
Η φετινή ΔΕΘ αναμένεται να σηματοδοτήσει την "ώρα της αλήθειας" για το πρόγραμμα της ΝΔ στην οικονομία, που εκ των πραγμάτων θα αποτελέσει, ελέω συνεχιζόμενης κρίσης, τον βασικότερο πυλώνα της εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρότασης που μπορεί να είναι ήδη γνωστή σε επίπεδο στόχων και γενικών κατευθύνσεων πολιτικής, αλλά θα εξειδικευτεί τότε, στην συμπρωτεύουσα. Και θα αποτελεί στην πράξη την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης με την οποία η ΝΔ θα διεκδικεί έκτοτε την προσοχή, την στήριξη και εν συνεχεία την ψήφο των Ελλήνων πολιτών. Με το επιχείρημα πως διαθέτει πλήρες και ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση.
Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά μάλιστα για "ελληνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση", που θα υπερβαίνει τις δεσμεύσεις του υφιστάμενου Μνημονίου και θα ενσωματώνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που η ίδια θεωρεί όχι μόνο χρήσιμες για τον τόπο, αλλά και απαραίτητες προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση από την οποία θα επιχειρήσει, ως κυβέρνηση, να πείσει και τους θεσμούς να αποδεχθούν μία "νέα μεγάλη συμφωνία". Η οποία θα περιλαμβάνει απτά αποτελέσματα από ελληνικής πλευράς στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών που θα οδηγούν σε ανάπτυξη 4%, με αντίστοιχη αποδοχή από τους εταίρους της μείωσης του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% σε 2%.
Το οικονομικό πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου θα αποτελέσει πάντως σημείο προγραμματικής εκκίνησης για τη ΝΔ, καθώς θα ακολουθήσουν οι άλλες πτυχές του εξειδικευμένου γαλάζιου προγράμματος, το οποίο θα παρουσιάζεται τμηματικά, σε χρόνο που θα επιλέγει κάθε φορά η ίδια η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με γνώμονα την συγκυρία, αλλά και την δική της στρατηγική.
Σε κάθε περίπτωση πάντως πρόκειται για αγώνα δρόμου που απαιτεί "να κινηθεί με ταχύτητα, αλλά όχι με προχειρότητα", όπως λέει χαρακτηριστικά ο αρμόδιος Αντιπρόεδρος, Κωστής Χατζηδάκης.
Η ΟΝΝΕΔ
Από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να δρομολογηθούν και οι διαδικασίες για την "επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ", που στόχος είναι να γίνει πράξη μέσα στο φθινόπωρο, μέσω ενός συνεδρίου που θα διεξαχθεί με "άλλη πολιτική φιλοσοφία και λογική από αυτήν που επικρατούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια" και θα κινείται στο πνεύμα της "διακήρυξης Μητσοτάκη για μία ΟΝΝΕΔ «από την αρχή». Στενοί του συνεργάτες επισημαίνουν πως ακριβώς για να μην αφεθεί περιθώριο σε μηχανισμούς να έχουν τον πρώτο λόγο, υπάρχει προσανατολισμός προς ένα εντελώς καινούργιο σύστημα εκλογής συνέδρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για να κληθεί κάποιος ως σύνεδρος θα χρειάζεται μόνο να είναι Έλληνας πολίτης με εκλογικά δικαιώματα, έως 32 ετών, και να συλλέξει 30 μοναδικές υπογραφές από άλλους νέους με τα ίδια χαρακτηριστικά.
"Με τον απλό και κατανοητό αυτό τρόπο", όπως λένε χαρακτηριστικά, ευελπιστούν στην αξιωματική αντιπολίτευση να προσελκύσουν σημαντικό ενδιαφέρον νέων ανθρώπων "που θέλουν να γίνουν κομμάτι του νέου ξεκινήματος της Νεολαίας". Αλλά κυρίως "ανθρώπους που θέλουν για πρώτη φορά να ασχοληθούν με την πολιτική. Οι δυσκολίες αυτού του στόχου επισημαίνονται και από την γαλάζια ηγεσία που αναγνωρίζει πως οι νέοι άνθρωποι, λόγω και της οικονομικής κρίσης, αποστρέφονται την πολιτική. «Είναι λογικό όταν το δυναμικό αυτό κομμάτι της κοινωνίας δεν βλέπει προοπτική να έχει αρνητική θέση για πολλά πράγματα, ειδικά για την πολιτική. Αυτούς τους νέους πρέπει να φέρουμε στην ΟΝΝΕΔ, στη Νέα Δημοκρατία, στην πολιτική, δείχνοντάς τους έναν άλλον δρόμο», λένε ωστόσο στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.
Την πορεία προς το Συνέδριο αναμένεται να αναλάβει 7μελής Διοικούσα Επιτροπή η οποία θα αποτελείται από έμπειρα στελέχη που όμως δεν θα έχουν δικαίωμα να εκλεγούν σε ηγετική θέση στην ΟΝΝΕΔ την επόμενη μέρα και η ανακοίνωσή της ενδεχομένως να γίνει και την ερχόμενη εβδομάδα. Η Διοικούσα Επιτροπή θα είναι εκείνη που θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις για το Συνέδριο.