Έκκληση σε όσους υπηρέτησαν την παράταξη να επιστρέψουν, έκανε χθες κατά την ομιλία της στην Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ η Φώφη Γεννηματά. Το «υπηρέτησαν» την παράταξη, και όχι απλώς ψήφισαν ή εμπιστεύτηκαν, δείχνει ότι απευθύνεται και σε στελέχη που έφυγαν. Ωστόσο είναι ένα λειψό κάλεσμα με αχνό μήνυμα.
Εάν το μήνυμα περιλάμβανε επωνύμως γνωστά στελέχη που έχουν διατελέσει βουλευτές και υπουργοί, και τώρα βρίσκονται αποστασιοποιημένοι χωρίς να έχουν ενταχθεί σε άλλα κόμματα, θα ήταν ισχυρότερο. Θα σήμαινε μια νέα αρχή, μια επανασυσπείρωση όλων των δυνάμεων.
Και φυσικά αν είχε υπάρξει κάποια προεργασία, κάποια επαφή με τα συγκεκριμένα στελέχη. Έτσι τώρα η έκκληση φαντάζει, ως προσχηματική, ως πυροτέχνημα και πρόθεση απόδοσης ευθυνών: Εγώ τους κάλεσα αλλά αυτοί δεν ανταποκρίθηκαν!
Απομένει αν δούμε αν αυτή η… άφωνη έκκληση, θα βοηθήσει ώστε να γίνει το κόμμα της, όπως οι πολίτες θεωρούν με βάση τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, «εκφραστής της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα και προοδευτικό ανάχωμα απέναντι στη ΝΔ».
Βέβαια ελέγχεται πόσο σοσιαλδημοκρατικό και μετριοπαθές είναι το να ισχυρίζεται ότι «η κυβέρνηση απέτυχε να διαχειριστεί την πανδημία σε όλα τα επίπεδα (τύφλα να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη λαϊκή έκφραση), όπως και το ότι «η κυβέρνηση παραιτείται ουσιαστικά από την ευθύνη και την εντολή που έχει να προστατέψει την υγεία των πολιτών και την κοινωνική ζωή»
Και πως παραιτείται της ευθύνης της η κυβέρνηση; Κατά την κα Γεννηματά, με το να «μεταφέρει τώρα το βάρος αποκλειστικά στους πολίτες. Πάρτε τα self tests και βγάλτε τα πέρα», όπως είπε.
Δηλαδή κατά την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, για τα δωρεάν self tests -και παρότι η ίδια η ονομασία τους προσδιορίζει τον τρόπο χρήσης τους- θα έπρεπε να υπάρχουν καμιά οχτακοσαριά χιλιάδες νοσηλευτές, πίσω από κάθε πολίτη, ώστε «να μην τα βγάζει πέρα μόνος του». Και αυτό θεωρείται νηφάλια σοσιαλδημοκρατική άποψη (και πάλι «τύφλα να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ»).
Η κα Γεννηματά για μια ακόμη φορά διαβεβαίωσε ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα γίνει «συμπλήρωμα σε κυβερνητικά σχήματα» ούτε «θλιβερό δεκανίκι σε κατ' όνομα συγκυβερνήσεις που υλοποιούν πολιτικές μακριά από τις αρχές και την ιδεολογία μας, με λίγες καρέκλες εξουσίας». Θα προχωρήσει στην αυτόνομη στρατηγική με στόχο την Προοδευτική Διακυβέρνηση της χώρας», και ως κυβέρνηση να δώσει «προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα των πολιτών αύριο».
Ακούγεται… εύκολο. Κάποιοι θέλουν να δείχνουν ότι το πιστεύουν. Όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης ας πούμε, που στην συνεδρίαση χαρακτήρισε «αεικίνητη» την Πρόεδρο», επαρκές το πρόγραμμα του κόμματος, και το μόνο που λείπει είναι «μια θρυαλλίδα» ( για να εκτιναχθούν)!
Κάποιοι άλλοι βέβαια έχουν άλλα προβλήματα, όπως π.χ. της ταυτότητας. Ο Γιώργος Καμίνης ρώτησε τους συναδέλφους του βουλευτές (εδώ δεν ταιριάζει η λέξη «συντρόφους»): Γιατί μιλάτε για ΠΑΣΟΚ; Αφού ΚΙΝΑΛ είμαστε! (δεν έχουν καν συνειδητοποιήσει ότι αν το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται στη Βουλή, και αν διατηρείται στο 7-8 %, οφείλεται στην συναισθηματική μνήμη και μόνο, των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ)!
Τουλάχιστον αν κάτι βγήκε από την πολύωρη, αλλά και ήρεμη, συνεδρίαση, είναι πως θα εκλείψει μια εστία τριβής, δυσαρέσκειας και καχυποψίας στο κόμμα, και η οποία αφορούσε την διαδικασία εκλογής Προέδρου.
Η Φώφη διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία θα είναι «ανοιχτή», όπως και όλες οι προηγούμενες από το 2004, χωρίς κλειστά μητρώα και χωρίς απαγόρευση ψήφου σε αυτούς που προσέρχονται να εγγραφούν την ημέρα της ψηφοφορίας. Παράλληλα το καταστατικό θα τηρηθεί κανονικά και η εκλογή Προέδρου θα γίνει το φθινόπωρο. Οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβρη.
Δεν χρειάζεται ούτε πληροφόρηση ούτε μαντική ικανότητα, για να πούμε ότι κάποιοι ένιωσαν ανακουφισμένοι γι’ αυτό. Αν αυτοί είναι πολλοί θα φανεί το φθινόπωρο.