Μια ανάσα χωρίζει πλέον τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την κρίσιμη απόφαση περί γενικευμένης ή μη καραντίνας στη χώρα. Στο Μέγαρο Μαξίμου ήδη όλα τα δυνατά σενάρια βρίσκονται υπό συζήτηση, με τον πρωθυπουργό να είναι σε ανοιχτή γραμμή με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων για να δώσει, εφόσον χρειαστεί, το πράσινο φως.
Οπως έχει ξεκαθαρίσει σε στενούς του συνεργάτες είναι διατεθειμένος να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να ανακοπεί η εξάπλωση της πανδημίας, ακόμα και αυτά που μπορούν να θεωρηθούν ως ακραία και σκληρά.
Τα βασικά σενάρια λοιπόν περιλαμβάνουν κλείσιμο δρόμων, ενίσχυση των νοσοκομειακών υποδομών αλλά και στοχευμένη συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων με έμφαση στην παροχή ιατρικής φροντίδας. Κομβικό ρόλο σε αυτό το πιθανό υπό διαμόρφωση σκηνικό θα παίξει και η ΕΛΑΣ που θα κληθεί να επιβάλλει το αυστηρό πλαίσιο.
Οπως επισημαίνει καλά πληροφορημένη πηγή στο liberal.gr “όλα εξαρτώνται από το πόσο θα πειθαρχήσουν οι πολίτες στα ήδη εφαρμοζόμενα μέτρα”, επιμένοντας με τον τρόπο αυτό στην έννοια της ατομικής ευθύνης.
Ο κορονοϊός πάντως έχει προκαλέσει τις πρώτες αλλαγές στην κυβερνητική λειτουργία.
Την Τρίτη θα συνεδριάσει για πρώτη φορά με teleconference το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου στα γραφεία τους,παρέχοντας με τον τρόπο αυτό μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δοκιμαστούν και οι ηλεκτρονικές υποδομές.
Ηδη το Μέγαρο Μαξίμου έχει προσαρμοστεί στους ρυθμούς του κορονοϊού. Ο «πρωινός καφές» γίνεται με πολλούς από τους συμμετέχοντες από το σπίτι μέσω skype. Η καθιερωμένη σύσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας γίνεται καθημερινά στις 9.30 με teleconference ενω από το υπουργείο του μετέχει και ο Ν.Χαρδαλιάς. Μην ξεχνάμε επίσης ότι με skype έγιναν και οι συζητήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Με teleconference έγινε και η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενώ με τον ίδιο τρόπο θα γίνει και η συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή 26-27 Μαρτίου.
Σε δοκιμαστική λειτουργία μάλιστα μπήκε από την Παρασκευή και το gov.gr. Μια σειρά από διαδικασίες που έως τώρα απαιτούσαν αυτοπρόσωπη παρουσία σε ΚΕΠ ή Αστυνομικό Τμήμα, στο εξής θα διεκπεραιώνονται πιλοτικά από τον προσωπικό υπολογιστή ή από το κινητό τηλέφωνο χωρίς μετακινήσεις και περιττή γραφειοκρατία.
Πρόκειται για την ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου που υλοποιεί το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση όμως η μεγάλη πρόκληση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι χωρίς αμφιβολία το αν και το πότε θα δώσει το ΟΚ για τα μέτρα τύπου Ιταλίας. Οι μέχρι σήμερα επιλογές του δείχνουν σαφώς την βουλήση του να μπει μπροστά από τις εξελίξεις και να μην έχει απλώς το ρόλο του θεατή. Το τί τελικώς θα συμβεί είναι θέμα χρόνου να το μάθουμε...