Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συντονιστικού της ΝΔ για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συντονιστικού της ΝΔ για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις

Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, αλλά και η στρατηγική του κόμματος το επόμενο διάστημα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στο Συντονιστικό της ΝΔ που συνεδρίασε την Τετάρτη στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, με το βλέμμα στραμμένο και στη νέα διάσκεψη του ΣτΕ που θα κρίνει την συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά.

Εν αναμονή των εξελίξεων στην υπόθεση αυτή η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει πάντως, δια του εκπροσώπου της, Γιώργου Κουμουτσάκου ότι "όποια και αν είναι η απόφαση του ΣτΕ, η ΝΔ πιστεύει ότι το τηλεοπτικό τοπίο δεν ρυθμίζεται δημοκρατικά και ορθολογικά από το νόμο Παππά" και καθιστά σαφές πως η ίδια ως κυβέρνηση θα τον καταργήσει.

Η στρατηγική της ΝΔ το επόμενο διάστημα αναμένεται να παραμείνει προσανατολισμένη στην προβολή μέσα από περιοδείες και εξορμήσεις σε ολόκληρη τη χώρα των προγραμματικών θέσεων της ΝΔ, οι οποίες διευρύνονται και εξειδικεύονται διαρκώς μετά τη ΔΕΘ, με ταυτόχρονη σκληρή κριτική σε όλα τα πεδία των κυβερνητικών πεπραγμένων. Στο επίκεντρο της αντιπολιτευτικής ρητορικής θα παραμείνει το αίτημα για πολιτική αλλαγή το ταχύτερο, με την επισήμανση μάλιστα κορυφαίων στελεχών ότι αυτό επιβάλλεται όχι "για κομματικούς, αλλά για εθνικούς λόγους", αφού "κάθε μέρα που περνάει το κόστος από την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση μεγαλώνει για τη χώρα και δυσκολεύει η προσπάθεια ανασυγκρότησής της".   

Προγραμματικό πλαίσιο

Με δεδομένη την απόφαση της ηγεσίας της ΝΔ να επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στο θετικό μήνυμα, που η ίδια επιδιώκει να στείλει στην ελληνική κοινωνία σχετικά με την ύπαρξη εναλλακτικής λύσης, που μπορεί να οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση, η έμφαση θα δίδεται ολοένα και περισσότερο στη σταδιακή ενίσχυση του προγραμματικού της λόγου. Έτσι, μετά την παρουσίαση στην Θεσσαλονίκη του διετούς πλαισίου φορολογικών μειώσεων με ταυτόχρονη περικοπή κρατικών δαπανών, αλλά και τις δεσμεύσεις για ταχεία προώθηση γενναίου προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, η ΝΔ εξειδίκευσε ήδη τις προτάσεις της για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ενώ χθες παρουσίασε και δέσμη προτάσεων για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους απέναντι σε τράπεζες, Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία. Όπως τόνισαν τα στελέχη της κινείται στη λογική παροχής μίας "δεύτερης ευκαιρίας" σε νοικοκυριά και βιώσιμες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση, αλλά με ταυτόχρονη στόχευση να αποκαλυφθούν οι "στρατηγικοί κακοπληρωτές".

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθάρισε μάλιστα ότι το ζήτημα αυτό είναι κρίσιμο σε ότι αφορά και την ίδια τη δυνατότητα της ΝΔ να εφαρμόσει ως κυβέρνηση την οικονομική της πολιτική. "Λέμε στις τράπεζες: Εάν κάθεστε και κλωσάτε το πρόβλημα μπορεί να είστε εντάξει με τα χαρτιά σας, αλλά αυτό θα οξυνθεί. Και εμείς ως επόμενη κυβέρνηση δεν είμαστε διατεθειμένοι να πάμε με προσεγγίσεις περί διαγραμμάτων. Αν δεν αντιμετωπιστεί το ζήτημα εξαρχής με τρόπο δραστικό, θα έχει μεγάλο πρόβλημα στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής διότι θα είναι το βαρίδι που θα μας κρατά κάτω", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο πεδίο ανακοινώσεων σε σχέση με το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ θα αφορά στην κοινωνική πολιτική, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η δράση του κόμματος σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης. Ταυτόχρονα αποτελεί σταθερή διαβεβαίωση εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη και η προτεραιότητα που αποδίδει στην αντιμετώπιση της ανεργίας μέσω της ενίσχυσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των ιδιωτικών επενδύσεων.

Νεοφυείς επιχειρήσεις    

Στο πλαίσιο αυτό στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ιδιαίτερα σημαντική και τη συνάντηση που είχε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ με εκπροσώπους νεοφυών επιχειρήσεων, στο επίκεντρο της οποίας  βρέθηκαν τα ζητήματα γραφειοκρατίας, ανταγωνισμού, φορολογίας και εισφορών. 

Πηγές της ΝΔ συνοψίζουν το πεδίο της συζήτησης σε επτά βασικά θέματα: Πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, γραφειοκρατικά εμπόδια στην ίδρυση και λειτουργία επιχείρησης, άμεση ανάγκη μείωσης της φορολογίας και των εργοδοτικών εισφορών, ζητήματα ανταγωνισμού, μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας από προηγμένες οικονομίες, δικαίωμα στη «δεύτερη ευκαιρία» και πτωχευτικό δίκαιο και δημιουργία επιχειρηματικής κουλτούρας στη
νέα γενιά".

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, από την πλευρά των νέων επιχειρηματιών ετέθη ως πρώτη προτεραιότητα η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, καθώς, όπως επισημάνθηκε, "ο εργοδότης που διαθέτει υψηλόμισθους υπαλλήλους τιμωρείται". Τόνισαν επίσης ότι βασικότερος λόγος για τη μη βιωσιμότητα των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων είναι τα καθημερινά γραφειοκρατικά εμπόδια.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε τις προτάσεις της ΝΔ για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% και των μερισμάτων από το 15% στο 5%, ενώ αναφορικά με τη χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι "ένας από τους στόχους πρέπει να είναι η σύνδεση των επενδυτικών ευκαιριών που «γεννούν» οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις ως «κοιτίδες» καινοτομίας με την Ευρωπαϊκή
Τράπεζα Επενδύσεων". Ταυτόχρονα δεσμεύτηκε, όπως αναφέρουν πηγές της Πειραιώς, για μείωση της γραφειοκρατίας, για χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, καθώς και κατάργηση αχρείαστων σταδίων στην διαδικασία έναρξης επιχείρησης. 

Δηλώσεις Αδ. Γεωργιάδη

Η ηγεσία της ΝΔ προτίθεται όμως να κλείσει οριστικά και την εστία εσωκομματικής τριβής που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου, Άδωνι Γεωργιάδη, από τις οποίες πήρε αποστάσεις η Πειραιώς, μέσω του Γιώργου Κουμουτσάκου. Αποστάσεις που σχετίζονται με την συγκεκριμένη αναφορά Γεωργιάδη στα κομμουνιστικά καθεστώτα που προκάλεσε την αντίδραση και του ΚΚΕ και για την οποία ο αντιπρόεδρος της ΝΔ διευκρίνισε πως ο ίδιος δεν ζήτησε απαγόρευση των κομμουνιστικών ιδεών στη χώρα μας, αλλά έκανε αναφορά σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης όπου ισχύουν τέτοιες πρακτικές, επειδή έχουν αρνητικές μνήμες από τα κομμουνιστικά καθεστώτα. Ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε εξάλλου ότι "μπορεί να ήταν λάθος το timing" των δηλώσεων αυτών, αλλά επέμεινε στην ουσία της άποψης ότι πρέπει "να ηττηθεί στην Ελλάδα η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς".

Απόστολος Χονδρόπουλος