Με το τρικ της αύξησης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΡ επιχειρεί η κυβέρνηση να πετύχει την συναίνεση, την ώρα που η Νέα Δημοκρατία, μέσω του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Νίκου Δένδια δείχνει ότι δύσκολα θα πει «ναι! Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Κύρωση των διορθωτικών τροποποιήσεων της Σύμβασης Έκδοσης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Καναδά δι' ανταλλαγής ρηματικών διακοινώσεων», ο αρμόδιος Υπουργός Νίκος Παπάς προτείνει τα μέλη να αυξηθούν από εφτά σε εννιά!
Αύριο στις 6 το απόγευμα θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας κατόπιν αιτήματος της Νέας Δημοκρατίας, ενώ μόλις αυτή ολοκληρωθεί θα συνεδριάσει και η διάσκεψη των Προέδρων όπου θα συζητήσει το θέμα του ΕΣΡ.
Με άλλα λόγια, κάποια κόμματα να τοποθετήσουν ημετέρους, ώστε τελικά να υπάρξει συμφωνία από τα 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων και η διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών να προχωρήσει. «Αντιλαμβάνεστε ότι σε ένα περιβάλλον πολυκομματικής Βουλής και επειδή εμείς θα είμαστε συνεπείς θεωρούμε ότι η τροπολογία είναι απαραίτητη, ώστε να ενσωματωθούν προτάσεις που προέρχονται από κόμματα της αντιπολίτευσης», ομολόγησε ο υπουργός Επικρατείας, μιλώντας στη Βουλή.
Όμως απέναντί του ο Ν. Δένδιας ύψωσε τοίχος καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για « γύφτικο παζάρι αίσχιστου είδους». «Ο καθένας να έχει τους δικούς του δια της τοποθετήσεων των ημετέρων, αυτό είναι το ήθος της πρώτης κυβέρνησης αριστεράς», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και προσέθεσε: «Αυτή η διάταξη είναι έκθετη. Η ΝΔ σε τέτοιες διατάξεις ντροπής δεν έχει καμία πρόθεση να συναινέσει». Ο ίδιος συμπλήρωσε σε οξύς τόνους: «Τροπολογία σε κύρωση δεν συνηθίζεται. Είμαστε ευθέως αντίθετοι στον τρόπο με τον οποίο εισάγεται σήμερα, είναι και εκπρόθεσμη. Το ευθέως αντικανονικό δεν μπορεί να αποτελέσει το έδαφος από το οποίο θα χτιστεί η συναίνεση. Δεν υφίσταται έκθεση αξιολόγησης».
Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης μόνο η Ένωση Κεντρώων τάχθηκε υπέρ της ψήφισης της τροπολογίας. Ο Βασίλης Καβαδέλλας υποστήριξε: «Η θέση μας είναι θετική, χαιρετίζουμε την διεύρυνση. Ζητούμε στη διεύρυνση αυτή να υπάρχει η δυνατότητα όλων των κομμάτων να έχουν ένα μέλλον γιατί έτσι διασφαλίζεται η δημοκρατικότητα και η αναλογικότητα».
Τον λόγο, πάντως, έλαβε και ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος αποκάλυψε ότι τα κόμματα είχαν ενημερωθεί για τη κατάθεση της τροπολογίας. «Ήταν ενήμεροι οι εκπρόσωποι των κομμάτων εκτός της Χρυσής Αυγής. Αυτό σας το λέω όχι για να σας εγκαλέσω αλλά το λέω για να μην θεωρηθεί ότι αιφνιδιάστηκαν», τόνισε και επιχείρησε να αλλάξει την ατζέντα: «Θα δεχθούμε ότι για τρείς μήνες το νέο τηλεοπτικό τοπίο θα πρέπει να μπλοκαριστεί και να μείνει θόλο και σε ένα βαθμό διαπλεκόμενο». Συμπλήρωσε, δε, επιτιθέμενος προς την ΝΔ, ότι περίμενε από την ΝΔ να καταθέσει ήδη τις δικές της προτάσεις. «Η ουσία είναι ότι έχουμε 2,5 μήνες από την ψήφιση αυτού του νόμου το Σύνταγμα λέει ότι χρειάζεται η αναζήτηση των ευρύτατων συνθέσεων Κάτι τέτοιο είναι δύσκολο με μια οκτακομματική Βουλή όταν δύο κόμματα (ΚΚΕ, Χ.Α.) δεν συμμετέχει αρά από τα 23 μέλη μόνο οι 20 συζητούν και πρέπει να οι 18 να συμφωνήσουνε. Εκτός αν δεν θέλουμε να γίνουν τέτοιες συνθέσεις», κατέληξε.
Από την πλευρά του βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς υπογράμμισε ότι η συζήτηση γίνεται για το πώς θα καλλωπίσουμε ένα σκιάχτρο. «Δεν έχει την αποφασιστική αρμοδιότητα το ΕΣΡ. Γιατί δεν περιμένατε μια μέρα; Αύριο έχουμε Διάσκεψη Προέδρων», επισήμανε, ενώ αναρωτήθηκε με ποια κριτήρια τα μέλη του ΕΣΡ γίνονται 9 και όχι 11 ή 12.
Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου (ΠΑΣΟΚ) σε έντονο ύφος μίλησε για «άκομψη και παιδαριώδη» αντιμετώπιση και έκανε λόγο για πολιτική «αναξιοπιστίας» από πλευράς κυβέρνηση. «Το ζήτημα είναι ότι έχουμε κατεπείγουσα τροπολογία, έχετε καταργήσει τις ανεξάρτητες αρχές και συζητάμε με πιρουέτες», συμπλήρωσε ο ίδιος. Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης σχολίασε ότι το συμπέρασμα είναι πως ότι γίνεται ένας συνωστισμός ενδιαφερομένων και ο αριθμός δεν επαρκεί και έρχεστε να αυξήσετε τα μέλη του Δ.Σ.
Αλέξανδρος Διαμάντης