Οι τέσσερις πληγές του ΣΥΡΙΖΑ και η έννοια της «κωλοτούμπας»

Οι τέσσερις πληγές του ΣΥΡΙΖΑ και η έννοια της «κωλοτούμπας»

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Στην πολιτική πρέπει να είσαι πολύ προσεχτικός σε ό,τι λες, καθώς τα πάντα καταγράφονται. Ακόμα και αν χρειαστεί να αλλάξεις γνώμη και άποψη, απαιτείται προσεχτικός ελιγμός διαφορετικά κινδυνεύεις να χαρακτηριστείς λάτρης της  «κωλοτούμπας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 3 χρόνια έχει μετατοπιστεί «ουκ ολίγες» φορές από τις αρχικές του θέσεις για μία σειρά σημαντικών ζητημάτων. Θα ρωτήσει κάποιος: Δεν είναι δείγμα πολιτικής υγείας ένα κόμμα να αλλάζει και να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα;  

Η απάντηση είναι προφανώς καταφατική, αρκεί αυτή η αλλαγή να μην γίνεται για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους και βεβαίως η στροφή αυτή να μην είναι 180 μοιρών. Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ μόνο το τελευταίο εξάμηνο έχουν παρατηρηθεί  περιπτώσεις που η μεταστροφή και η αλλαγή σε ήδη δημόσιες τοποθετήσεις αγγίζουν τα όρια της πολιτικής «ιδιοτέλειας», με στόχο την παραμονή στην εξουσία. Στο πλαίσιο αυτό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ήδη εντάξει στο σχεδιασμό του την επισήμανση  προς την κυβερνητική πλειοψηφία τουλάχιστον πέντε θεμάτων, στα οποία είτε έκανε πίσω είτε με επίμονο τρόπο «παραποιεί» την πραγματικότητα,όπως σημειώνουν γαλάζια στελέχη:

- «Τον Αύγουστο θα έχουμε “καθαρή έξοδο” από τα Μνημόνια», λένε συνεχώς ο πρωθυπουργός και άλλα κυβερνητικά στελέχη. 

Καμία καθαρή έξοδος από το 3ο Μνημόνιο δεν θα υπάρξει, σύμφωνα με την ΝΔ. «Τον Αύγουστο του 2018 η χώρα μας δυστυχώς μπαίνει σε ένα 4ο αχρείαστο Μνημόνιο το οποίο υπέγραψε η Kυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υποχρεώνοντας τη χώρα σε λιτότητα μέχρι το 2022, λόγω της τραγικής διαπραγμάτευσης που υποτίθεται έκανε επί 10 μήνες για να κλείσει την τρίτη αξιολόγηση», σημειώνει συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη. Οπως υπενθυμίζουν μάλιστα στην Πειραιώς την καθαρή έξοδο διέψευσε και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο. «Καθαρή έξοδος δεν είναι η πιο πρόσφορη έκφραση» είπε με διπλωματική ευγένεια, ενώ στις Βρυξέλλες μιλούν πλέον ανοικτά για ένα νέο «υβριδικό» Μνημόνιο. 

- «Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας δεν θα γίνουν μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ» τονίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το συγκεκριμένο ζήτημα φαίνεται πως θα αποτελέσει σημείο τριβής για μεγάλο διάστημα, κυριαρχώντας και στην πολιτική σκηνή. Στην Πειραιώς τονίζουν ότι  σήμερα δεν υπάρχει καμία οριζόντια προστασία για την πρώτη κατοικία. «Η Κυβέρνηση Τσίπρα κατάργησε το άρθρο 2 του ν. 4224/2013 της Κυβέρνησης Σαμαρά το οποίο προστάτευε πλήρως την πρώτη κατοικία μέχρι του ποσού 200.000 ευρώ. Σήμερα, προστατεύεται από πλειστηριασμό μόνο η πρώτη κατοικία υπερχρεωμένων νοικοκυριών που έχουν υπαχθεί στον "νόμο Κατσέλη". Με απλά λόγια όποιος δεν έχει υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη, το ακίνητο του μπορεί να πλειστηριαστεί ανεξαρτήτως αξίας. Σημειωτέον ότι από τις 170.000 αιτήσεις που έχουν γίνει για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη περίπου οι μισές απορρίπτονται», τονίζουν στην ΝΔ.

- «Η Κυβέρνηση έδωσε κοινωνικό μέρισμα από την υπεραπόδοση της οικονομίας και την πάταξη της φοροδιαφυγής». Είναι μία φράση που αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου κυβερνητικού αφηγήματος. 

Στην Πειραιώς σημειώνουν ότι ο  μύθος του μερίσματος από τη δήθεν υπεραπόδοση της οικονομίας κατέρρευσε πλέον και από τις Βρυξέλλες και υπενθυμίζουν τη δήλωση Κοστέλο: «Τα χρήματα του κοινωνικού μερίσματος δεν είναι καινούργια, αλλά προέρχονται από την υποχρηματοδότηση των κοινωνικών δαπανών το 2017». 

- «Η Κυβέρνηση θα μειώσει του φόρους» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, μία υπόσχεση που προκάλεσε την αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο κ. Τσίπρας που έχει γονατίσει όλους τους Έλληνες στους φόρους και τις εισφορές, ξαφνικά υπόσχεται ως λύση τη μείωση των φόρων. Ας συνεννοηθεί τουλάχιστον με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκη ο οποίος εντόπισε το πρόβλημα της Ελλάδας στη διαχρονική… υποφορολόγηση», ήταν η σκωπτική απάντηση της ΝΔ.