Επιβαρύνσεις 5,5 δισ. ευρώ περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός του 2016, που κατέθεσε πριν από λίγο στη Βουλή η κυβέρνηση.
Αδιαφορώντας για την ύφεση, παρά τη βελτίωση των μεγεθών, που επιτείνει την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, επιβάλλει νέους δυσβάσταχτος φόρους σε φορολογούμενους και επιχειρήσεις, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, ενώ βάζει «μαχαίρι» σε δαπάνες 2,3 δισ. ευρώ.
Χαμένοι για μία ακόμη φορά βγαίνουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων και ελεύθεροι επαγγελματίες, που θα δουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται ακόμα περισσότερο, από την άγρια φοροεπιδρομή που εξαπολύει το 2016 η κυβέρνηση.
Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν και πάλι όλες οι φοροαπαλλαγές, οι οποίες σήμερα δίνουν ακόμη ανάσες στα νοικοκυριά και γενικότερα στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προαναγγέλλει ουσιαστικά την κατάργησή τους.
Για πρώτη φορά οι συνταξιούχοι, και με τη σφραγίδα του προϋπολογισμού, οδηγούνται στην εξαθλίωση, αφού ο κυβερνητικός συνασπισμός, υποταγμένος στις εντολές των δανειστών, βάζει μαχαίρι στις δαπάνες των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, πάνω από 1 δισ. ευρώ, και περικόπτει τις συντάξεις κατά 500 εκατ. ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, κάνει λόγο και πάλι για απονομή κοινωνικής δικαιοσύνης και ανακατανομή βαρών, την ώρα που οι αυξήσεις στη φορολογία πλήττουν πρωτίστως και αποκλειστικά τα μεσαία εισοδήματα και τους μη έχοντες.
Τις νέες επιβαρύνσεις επιχειρεί μάλιστα να τις «καμουφλάρει», πίσω από τις ευνοϊκότερες εκτιμήσεις για την ύφεση, που αναμένεται να κλείσει φέτος στο 0,7%, έναντι αρχικού στόχου 2,3%. Το γεγονός όμως αυτό πιστοποιεί και την έλλειψη κυβερνητικού σχεδίου για ανάταξη της οικονομίας, αφού, παρά τη μικρότερη ύφεση, αναγκάζεται να λάβει μέτρα 5,5 δισ. ευρώ.
«Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να συνδυαστεί η δημοσιονομική υπευθυνότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανακατανομή των βαρών», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε σχετική ανακοίνωση, και συνεχίζει: «Στο διάστημα που μεσολάβησε από την κατάθεση του προσχεδίου μέχρι το τελικό σχέδιο υπήρξε μια σημαντική θετική εξέλιξη: η αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων για την οικονομική μεγέθυνση των ετών 2015 και 2016. Με την αυστηρή έννοια, δεν υπήρξε ύφεση το 2015, αφού το ΑΕΠ έμεινε αμετάβλητο. Σε σχέση με την πρόβλεψη του προσχεδίου για ύφεση -2,3% το 2015 αυτό συνιστά εντυπωσιακή βελτίωση. Η ελληνική οικονομία άντεξε διαψεύδοντας τα σενάρια καταστροφής. Η βελτίωση των προβλέψεων για το 2016 είναι μικρότερη αλλά διόλου ασήμαντη. Από το -1,3% κατά τη σύνταξη του προσχεδίου βρίσκεται πλέον -0,7% με αρκετά συντηρητικές εκτιμήσεις».
Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι η χαμηλότερη ύφεση συμβάλλει:
- Στη μείωση του βάρους των δημοσιονομικών παρεμβάσεων κατά περίπου 500 εκατ. Η ετήσια απόδοση των μέτρων, από 6,2 δισ. στο προσχέδιο έπεσε στα 5,7 δισ. στο τελικό σχέδιο. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος θα αποσπάσει 500 εκατ. λιγότερα από την ιδιωτική οικονομία.
- Στην αύξηση των πιστώσεων προς τα νοσοκομεία κατά άλλα 150 εκατ. πλέον των 150 εκατ. που είχαν εξασφαλιστεί από το προσχέδιο. Αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία θα χρηματοδοτηθούν με 300 εκατ. περισσότερα σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό.
- Στην αύξηση των επιστροφών φόρων κατά 180 εκατ. περιορίζοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους πολίτες.
Δείτε αναλυτικά: