Οι πυρκαγιές δεν αντιμετωπίζονται με αόριστη κριτική
Eurokinissi
Eurokinissi

Οι πυρκαγιές δεν αντιμετωπίζονται με αόριστη κριτική

Τις τελευταίες ώρες ζούμε στη σκιά της τραγικής απώλειας των δύο αεροπόρων μας, που έπεσαν προστατεύοντας τις ζωές όλων των Ελλήνων. Τα τραγικά γεγονότα είναι απότοκος των πρωτοφανών καιρικών συνθηκών, αποδεικνύοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ. Ίδιες συνθήκες παρουσιάζονται και σε άλλες χώρες του κόσμου, γεγονός που φανερώνει την έκταση της κλιματικής κρίσης. Ειδικά στη Μεσόγειο το πρόβλημα είναι πιο οξύ και η περιοχή μας είναι πλέον το hot-spot της κλιματικής αλλαγής.

Σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες ο κρατικός μηχανισμός καλείται να αντιμετωπίσει πάνω από 50 πυρκαγιές την ημέρα. Οι τηλεοπτικές εικόνες φανερώνουν τις δυσκολίες, ακόμα και όσους είμαστε αδαείς επί των επιχειρησιακών ζητημάτων. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, υπάρχουν φωνές που είτε ασκούν εύκολη κριτική περί ελλείψεων σε προσωπικό και μέσα, είτε μιλούν για ανυπαρξία του κράτους σε επίπεδο πρόληψης.

Προφανώς και δεν μπορεί να είναι κανείς ικανοποιημένος όταν συμβαίνουν τόσο μεγάλες καταστροφές. Από την άλλη όμως δε γίνεται να μηδενίζουμε όσα έχουν γίνει στην πρόληψη και στην πυρόσβεση.

Σε ότι αφορά την πρόληψη, καταρχάς δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή που δημιούργησε το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, αναβαθμίζοντας μια απαξιωμένη Γενική Γραμματεία. Έτσι σήμερα έχουμε ένα Υπουργείο, με Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο, που σε επιχειρησιακό επίπεδο μας παρέχει τη δυνατότητα να συγκεντρώνουμε την πληροφορία, να κάνουμε καλύτερο συντονισμό και να έχουμε καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει στο πεδίο.

Παράλληλα, η Δασική Υπηρεσία μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση που στοχεύει όχι απλά σε μια ενιαία δασική πολιτική, αλλά και στον καλύτερο συντονισμό της Δασικής Υπηρεσίας με τους υπόλοιπους φορείς.

Από το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτούμε το πρόγραμμα Antinero I & II με στόχο τους εκτεταμένους καθαρισμούς δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων, τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και τη συντήρηση δασικών δρόμων. Παράλληλα εφαρμόστηκαν προγράμματα αντιπυρικής προστασίας για 26 σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους.  

Το 112 υλοποιήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία και έχει συμβάλλει ουσιαστικά στις ασφαλείς εκκενώσεις, παρά το γεγονός πως κάποιοι δεν το θεωρούν και τόσο σημαντικό γεγονός. 

Αλλάξαμε τον ποινικό κώδικα και θεσπίσαμε αυστηρότερες ποινές για τον εμπρησμό, είτε από αμέλεια, είτε από πρόθεση. Τα περιβαλλοντικά εγκλήματα αντιμετωπίζονται ως κακουργήματα. Παράλληλα, έχουμε εξασφαλίσει σχεδόν 2 δις ευρώ πόρους από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, για την αναβάθμιση της πυρόσβεσης με σύγχρονα επίγεια και εναέρια μέσα.

Επίσης φροντίσαμε να δίνουμε κάθε χρόνο περισσότερα χρήματα στους Δήμους (19 εκατ πέρσι, 25 φέτος) για πολιτικές πρόληψης και τέλος, ας μην ξεχνάμε πως στο μεγάλο θέμα της πυρόσβεσης έχουμε αυξήσει τα εναέρια και τα επίγεια μέσα, αλλά και τους πυροσβέστες κατά πολύ σε σχέση με το 2019.  

Το κράτος λοιπόν τα τελευταία χρόνια είναι ενισχυμένο όσο ποτέ. Η αναμέτρηση όμως με τις πυρκαγιές είναι άνιση και η πραγματικότητα δείχνει πως πρέπει να αναπροσαρμόσουμε τα σχέδιά μας στις νέες συνθήκες και να αναζητήσουμε καινούργιες λύσεις. Η κριτική είναι εύκολη, αλλά το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με αόριστες θέσεις. Εύχομαι η προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις και μακάρι η αντιπολίτευση να καταθέσει ουσιαστικές προτάσεις. Οι πολίτες μας κρίνουν όλους αυστηρά.

*του Τάσου Γαϊτάνη, π. Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας