Οι προθέσεις για μεγάλες εσωκομματικές αλλαγές στην ΝΔ δεν αρκούν

Οι προθέσεις για μεγάλες εσωκομματικές αλλαγές στην ΝΔ δεν αρκούν

Του Αποστόλη Χονδρόπουλου

Τρεις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στη ΝΔ, οι τόνοι ανεβαίνουν. Όχι μόνο επειδή σε τέτοιες εσωκομματικές αναμετρήσεις μην περιμένουμε και μόνο αβροφροσύνες, όπως λέει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά με αφορμή σποτ του Απόστολου Τζιτζικώστα που εκλήφθηκε από τους άλλους υποψήφιους ως unfair σε βάρος Μεϊμαράκη, παρότι ο ίδιος διευκρίνισε πως δεν έχει σκοπό να προσβάλει τον μεταβατικό Πρόεδρο της ΝΔ, αλλά να προβάλει την ανάγκη ρήξης με τις «παλιές νοοτροπίες». Σποτ που μιλά για μάχη ιδεών παραπέμποντας, ατυχώς, σε μάχη γενεών.

 

Η ουσία πάντως παραμένει. Τα αιτήματα για αλλαγή νοοτροπίας, ανανέωση, απαλλαγή από μηχανισμούς, βαρονίες, τζάκια, για αξιοκρατία, αξιολόγηση, όλα αυτά αποτελούν, λίγο- πολύ, κοινή συνισταμένη στην προεκλογική ρητορική όλων των διεκδικητών της ηγεσίας. Κάπως έτσι ονειρεύονται, λένε, τη ΝΔ της επόμενης ημέρας και κάπως έτσι υπόσχονται ότι θα προσπαθήσουν να την κάνουν, με ορίζοντα το συνέδριο του 2016, ώστε να καταστεί ελκυστική σε παραγωγικές κοινωνικές δυνάμεις, στους νέους, σε όσους εν γένει της έχουν γυρίσει την πλάτη.  

Θα είναι ο δρόμος του νικητή στρωμένος με εσωκομματικά ροδοπέταλα; Δε νομίζουμε! Ούτε είναι η πρώτη φορά που ανοίγει στη ΝΔ συζήτηση περί μεγάλων αλλαγών στο εσωτερικό της. Όσοι θυμούνται τις εσωκομματικές εκλογές του 2009 αντίστοιχο ήταν το ζητούμενο. «Άλλαξέ τα όλα», δεν παρότρυναν άπαντες τον Αντώνη Σαμαρά; Και αν στην αρχή επιχείρησε όντως να αλλάξει κάποια πράγματα εντός της ΝΔ, στην πορεία τα περισσότερα παρέμειναν ίδια. Ειδικά από τη στιγμή που η κρίση χτύπησε την πόρτα της χώρας και οι τομές μέσα στο κόμμα πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, για να εγκαταλειφθούν πλήρως από τη στιγμή που η ΝΔ εισήλθε και σε τροχιά εξουσίας.

Οι περισσότεροι μπορεί να μην το γνωρίζουν, αλλά ήδη λειτουργεί στη ΝΔ, βάσει καταστατικού, Επιτροπή  «αρμόδια για την αξιολόγηση των προσόντων και της προσφοράς, καθώς και την ορθολογική αξιοποίηση και την ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού του Κόμματος». Η ύπαρξή της δεν έχει εμποδίσει όλους τους υποψηφίους να εντοπίζουν ως επείγουσα την ανάγκη της αξιολόγησης, αλλά και της ανανέωσης.

Πάμε λοιπόν στην ανανέωση, διαδικασία που υπόσχονται οι πάντες, αλλά δεν εξαρτάται ούτε αυτή μόνο από καλές προθέσεις. Τι ισχυρότερος συμβολισμός ανανέωσης από την προώθηση, επί Αντ. Σαμαρά, του Ανδρέα Παπαμιμίκου στην θέση του γραμματέα της ΠΕ της ΝΔ , αμέσως μετά τη θητεία του στην Προεδρία της ΟΝΝΕΔ; Η παρουσία ενός εκπροσώπου της νέας γενιάς στελεχών στο δεύτερο κομματικό αξίωμα, έκανε κάποια διαφορά;! Όχι και αυτό κάτι δείχνει. Είτε πως νέα πρόσωπα δεν κομίζουν κατ' ανάγκη και νέες ιδέες, είτε πως ακόμη και αν τις κομίζουν δεν μπορούν να τις προωθήσουν δρώντας μέσα σε ξεπερασμένες κομματικές δομές.

Στον γραμματέα της ΠΕ της ΝΔ ανήκει και η πατρότητα της πρότασης για καθιέρωση τάσεων στη ΝΔ. Σε μία συγκυρία που ακούμε όλους τους υποψηφίους να μιλούν για  «τζάκια» και «βαρονίες» και να υπόσχονται πως την επομένη της εκλογής τους δεν θα υπάρχουν στη ΝΔ «καραμανλικοί, σαμαρικοί, μητσοτακικοί», οι τάσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση για ιδεολογική ζύμωση. Αλλά όταν και ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει στο DNA του τις τάσεις αναζητεί τρόπους επαναπροσδιορισμού τους ώστε να μην λειτουργούν ως "κόμμα μέσα στο κόμμα", φαντάζει δύσκολο να βάλει η ΝΔ  στην καθημερινότητά της τέτοιες μορφές εσωκομματικής λειτουργίας. Και από τους υποψηφίους, εάν δεν κάνουμε λάθος, μόνο ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει μιλήσει για τάσεις. 

Αν συνθέσουμε τέλος προτάσεις που έχουν ακουστεί όλο αυτό το διάστημα από τους διεκδικητές της ηγεσίας,  τα μέλη της ΝΔ είναι πολύ πιθανό να καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν Πρόεδρο, ποσοστό υποψηφίων βουλευτών, Νομαρχιακές Οργανώσεις, αντιπροσώπους στο συνέδριο που θα διεξάγεται κάθε ένα ή δύο χρόνια, αντί τριών που ισχύει σήμερα. Καλά να' ναι να ψηφίζουνε! Τι πιο δημοκρατικό; Αρκεί στην πράξη να υποστηριχθεί ώστε να εμπεδωθεί σαν νοοτροπία και να μην ατονήσει με την πάροδο του χρόνου. Και για να συνεννοούμαστε συμμετοχή της βάσης στην κατάρτιση ψηφοδελτίων προβλέπεται ήδη στο καταστατικό της ΝΔ (άρθρο 19). Με την μορφή εισήγησης προς τον Πρόεδρο για έναν ή δύο υποψήφιους  βουλευτές στις μικρότερες και για το ένα πέμπτο των υποψηφίων στις άνω των 12 εδρών εκλογικές περιφέρειες. Θυμάται κανείς να υποστηρίχθηκε αυτή η διαδικασία όταν καταρτίζονταν τα ψηφοδέλτια στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις;  

Ανανέωση, αξιολόγηση, νέες ιδέες, νέες νοοτροπίες,  ελκυστικά ακούγονται όλα αυτά, όποιος και να εκλεγεί Πρόεδρος της ΝΔ θα κριθεί όμως από τις πράξεις! Τέτοιες μάχες είναι διαρκείς και έχει αποδειχθεί πως δεν κερδίζονται από όποιον ξεκινά να της δώσει, αλλά από εκείνον που επιμένει σε αυτές μέχρι τέλους.