Οι ολιγάρχες και οι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου που εδώ και μια δεκαετία έχουν αναλάβει τη διαμόρφωση της εικόνας του Πούτιν, ειδικά σε χώρες της ΕΕ βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών με την task force των ΗΠΑ η οποία συνεστήθη με προσωπική εντολή του Τζο Μπάιντεν και φέρει το όνομα Kleptocapture να πιέζει προς την κατεύθυνση της επιβολής κυρώσεων σε άτομα που προς το παρόν δεν έχουν ενταχθεί στις σχετικές λίστες.
Οι εξελίξεις με την εισβολή στην Ουκρανία, η στάση του καθεστώτος Πούτιν και η σφαγή αμάχων στην πόλη Μπούκα φέρνει τη Δύση προ των ευθυνών της με τις ΗΠΑ να πιέζουν πλέον προς πάσα κατεύθυνση για τις κυρώσεις που θα οδηγήσουν σε οικονομική ασφυξία τη ρωσική ολιγαρχία η οποία αφενός στηρίζει τον πόλεμο που διεξάγεται αφετέρου διαμορφώνει ακόμη και σήμερα την προπαγάνδα σε χώρες της ΕΕ αλλά και σε άλλες περιοχές ανά τον κόσμο.
Και μπορεί οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ να θέτουν στο τραπέζι των συζητήσεων το ενδεχόμενο κυρώσεων αναφορικά με το ρωσικό αέριο και τον άνθρακα εν τούτοις η αμερικανική task forse υπό τον εισαγγελέα Άντριου Άνταμς αναζητεί σε όλο τον κόσμο σχεδόν τα δισεκατομμύρια που έχουν σπείρει οι ολιγάρχες και τα οποία πλέον αντιμετωπίζονται από τη Δικαιοσύνη των ΗΠΑ ως συσσώρευση πλούτου μέσα από την κατάχρηση εξουσίας σε ένα κράτος. Ότι δηλαδή έχει συμβεί και στην περίπτωση της Βενεζουέλας όπου έφτασαν στο σημείο να επικηρύξουν από τον πρόεδρο Νικολά Μαδούρο μέχρι πρόσωπα που ηγούνται σε κρατικές και μη επιχειρήσεις.
Μιλώντας στο Reuters την προηγούμενη εβδομάδα ο Άντριου Άνταμς είχε επισημάνει ότι η συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες έχει φτάσει σε σημεία που δεν ανέμενε κανείς ενώ και χώρες που απέφευγαν να διαθέσουν στοιχεία έχουν μπει στη λογική της παροχής πληροφοριών, σημείωνε όμως και τις δυσκολίες που υπάρχουν εξ αιτίας της τακτικής των Ρώσων ολιγαρχών, ειδικά μετά τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί για την Κριμαία. Τακτική που έχει οδηγήσει στην απόκρυψη τεράστιων περιουσιακών στοιχείων
Την ίδια στιγμή μέσα από τις αναφορές του επιβεβαιώνεται η πρόθεση των διωκτικών αρχών να αποκαλυφθούν μέσα από την επιβολή νέων κυρώσεων πρόσωπα που έχουν συνεργήσει στη διάδοση της ρωσικής προπαγάνδας και που ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να παρέχουν έστω κεκαλυμμένα ανάλογες υπηρεσίες με τη χρήση μέσων ενημέρωσης σε χώρες της ΕΕ ή με τη διάθεση ποσών για τη στήριξη διαδικτυακών υπηρεσιών αλλά και παραθρησκευτικών οργανώσεων ή ομίλων φιλίας με τη ρωσική πλευρά.
Κυβερνητικοί ρωσικοί οργανισμοί και επιχειρήσεις στις οποίες μετέχουν Ρώσοι ολιγάρχες βρίσκονται στο μικροσκόπιο και το προσεχές διάστημα αναμένονται εξελίξεις. Μάλιστα σε συνεργασία με τη task force που συστήθηκε από τις Βρυξέλλες, την Europol και την Interpol βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία παρακολούθησης της πορείας των Ρώσων ολιγαρχών από την περίοδο του 1991 και μετά και η ανάδειξή τους σε διεθνείς παίκτες μέσα από τη διαχείριση κρατικών και μη εταιρειών σε όλους τους τομείς. Είτε αφορούν φυσικό αέριο πετρέλαιο άνθρακα και συνολικά τον ορυκτό πλούτου είτε διαφόρων ειδών εμπορεύματα.
Σε επίπεδο ΕΕ έχουν ήδη καταγραφεί όλες οι εταιρείες στις οποίες εμφανώς εμπλέκονται Ρώσοι ολιγάρχες και επιχειρηματίες ακόμη και αν διαθέτουν ποσοστά κάτω του 50%. Κάτι που έχει ζητηθεί και από τις διωκτικές αρχές των ΗΠΑ. Μάλιστα στις Βρυξέλλες τα μηνύματα που έχουν φτάσει είναι σαφή και αφορούν φακέλους και υποθέσεις που ξεχάστηκαν σε συρτάρια αν και αφορούσαν πρόσωπα εμπλεκόμενα με τη Ρωσία και κυρώσεις μετά την επιχείρηση προσάρτησης της Κριμαίας.
Έχει ζητηθεί, δε, τα μηνύματα να μεταφερθούν προς τις χώρες μέλη για την αποφυγή περαιτέρω προβλημάτων μέσα από τη δραστηριότητα των ρωσικών συμφερόντων εταιρειών που εκτιμάται πως εμπλέκονται και με το κομμάτι της προπαγάνδας υπέρ του καθεστώτος Πούτιν. Ακόμη και το μπαράζ των απελάσεων διπλωματών που εξελίσσεται στις χώρες της ΕΕ εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο ενώ η αναζήτηση μέσων που επιχειρούν να πείσουν περί της βασιμότητας των ισχυρισμών Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται.
Είναι ενδεικτικό πως και στη Γαλλία πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη ανάλογη διαδικασία (εκεί η Μαρί Λεπέν εμφανίζεται να στηρίζει τη λογική του καθεστώτος Πούτιν) αφού πλέον τα Μέσα Ενημέρωσης αναζητούν την πορεία της ρωσικής προπαγάνδας την τελευταία δεκαετία κάνοντας λόγο για «ήπια προπαγάνδα» μετά την εισβολή στην Ουκρανία η οποία επικεντρώνεται στη λογική του «Δεν είμαι υπέρ του Πούτιν, αλλά…» ή «Δεν λέμε, ότι είμαστε υπέρ της Ρωσίας, αλλά καταδικάζουμε τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά της Δύσης» ή στο τέλος ότι «επικρίνουμε τα ΜΜΕ που ασχολούνται πολύ με την Ουκρανία και διόλου με την Υεμένη».
Οι αναφορές μεγάλων εφημερίδων όπως η Le Monde και τα περί ήπιας προπαγάνδας θυμίζουν πάντως και τις πρακτικές που ακολουθούνται και στην Ελλάδα ακόμη και από κόμματα που διαθέτουν εκπροσώπηση στη Βουλή...