To ρολόι της εξεταστικής επιτροπής είναι συντονισμένο στις 10 το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής, όταν, όπως δείχνουν οι συγκλίνουσες πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί η κατάθεση του Νίκου Ανδρουλάκη. Οι προβολείς όμως στρέφονται αναπόδραστα στην αρχιτεκτονική την οποία εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Οι πληροφορίες παρομοιάζουν την πράσινη τακτική με ένα ιδιότυπο, κοινοβουλευτικό κατενάτσιο, παρότι από τις πρώτες ώρες των εργασιών στο κοντέρ της εξεταστικής αναζητήθηκε η καταλληλότερη λύση για τη διευθέτηση του θέματος που αφορούσε στην παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη στο ανώτατο όργανο της Βουλής. Είναι χαρακτηριστικές είτε οι υπεκφυγές, είτε οι ασαφείς τοποθετήσεις που αποδίδονται στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μέσα και έξω από την αίθουσα των συνεδριάσεων, στις οχλήσεις που δέχονταν για τον προγραμματισμό της κατάθεσης του Προέδρου του.
Όπως περιγράφεται σε δηκτικό τόνο, παρά το έντονο ταπεραμέντο στην υλοποίηση της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ πίσω από τις κλειστές πόρτες, από το πράσινο στρατόπεδο δεν επιδείχθηκε η ανάλογη θέρμη για την τακτοποίηση της σημαντικότερης εκκρεμότητας στη εξεταστική επιτροπή που συστάθηκε μετά από την πρότασή του. Πηγές με γνώση των διεργασιών υποστηρίζουν ότι για τον προγραμματισμό της κατάθεσης του Νίκου Ανδρουλάκη, έγινε σεβαστή η επιβαρυμένη ατζέντα των υποχρεώσεων του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Παράμετρος στην οποία όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, γινόταν συνεχής επίκληση από τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη που εμπλέκονταν στις διαβουλεύσεις.
Κανένα όμως από τα πράσινα μέλη δεν μάρκαρε την ημερομηνία στο καλεντάρι της εξεταστικής επιτροπής. Η πράσινη τακτική δεν μεταβλήθηκε ακόμη και όταν την περασμένη Πέμπτη ουσιαστικά εξαντλήθηκε ο κατάλογος των μαρτύρων. Η συγκεκριμένη εξέλιξη μπορεί να οδήγησε στην επεισοδιακή αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ,αλλά και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Στη δήλωση όμως που ζητήθηκε από τα πράσινα μέλη στην εξεταστική επιτροπή, να καταγραφεί στα πρακτικά της συνεδρίασης, δεν έγινε η παραμικρή νύξη για το θέμα της κατάθεσης του Προέδρου του κόμματος.
Σε αυτό το φόντο, το πράσινο δίδυμο στην εξεταστική επιτροπή για πρώτη φορά στην άτυπη ενημέρωση προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες άνοιξε τα χαρτιά της Χαριλάου Τρικούπη για το ζήτημα. Ευαγγελία Λιακούλη και Δημήτρης Μπιάγκης έδωσαν καθαρή απάντηση ως προς την παρουσία του Προέδρου ΠΑΣΟΚ στην επιτροπή, όμως απέρριπταν το ενδεχόμενο αυτή να σημειωθεί κατά την πρώτη ημέρα των τρεχουσών, εβδομαδιαίων συνεδριάσεων. Η γραμματέας της πράσινης κοινοβουλευτικής ομάδας, παρέπεμπε εκ νέου στις αυξημένες υποχρεώσεις του κ. Ανδρουλάκη, χωρίς όμως και πάλι να υποδεικνύει την ενδεδειγμένη ημερομηνία για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Ανδρουλάκης πάντως, προτού βρεθεί ενώπιον των μελών της εξεταστικής κλιμάκωσε την πολεμική του κατά της κυβέρνησης για το ζήτημα της ενημέρωσής του από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών. Ο κ. Ανδρουλάκης χρεώνει σκοπιμότητα στην πλειοψηφία για την σταθερή παρότρυνση προς το πρόσωπο τους να ενημερωθεί από τις αρμόδιες αρχές: «…θέλουν να με κάνουν να παρανομήσω», ανέφερε.
Ξιφουλκώντας ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι: «Δεν τους ενδιαφέρει ο νόμος. Δεν τους ενδιαφέρει το κράτος δικαίου. Το είπε ο ίδιος ο διοικητής της ΕΥΠ στην εξεταστική επιτροπή. Του λένε ‘’είναι νόμιμο;’’ και είπε ‘’είναι καινοτομία’’. ‘’Και τι θα του πείτε; Δεν ξέρω θα δούμε’’. Αυτά είναι σοβαρά πράγματα; Γιατί τα κάνουν; Γιατί δεν θέλουν να υπάρχει μια επίσημη, νόμιμη ενημέρωση, διότι η νόμιμη ενημέρωση – όπως καταλαβαίνετε – θα ‘ναι και στοιχείο μιας νόμιμης δίκης».
Από αυτήν την δημόσια επωδό του ο κ. Ανδρουλάκη παρέλειψε για ακόμη μια φορά την παράμετρο που αφορά στη διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει τη θεσμική οχύρωση της συγκεκριμένης διαδικασίας, προκειμένου να μην αμφισβητείται η νομιμότητα της.
«Η Κυβέρνηση δεν καλεί κανέναν να παρανομήσει», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Ο κ. Οικονόμου μάλιστα υπενθύμισε στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ότι ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση της αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα: «Έχουμε πει ότι εάν ο κ. Ανδρουλάκης επιθυμούσε να πάει στην ΕΥΠ και να ενημερωθεί για πράγματα που εντός του πλαισίου του νόμου η Υπηρεσία μπορούσε να του πει, σε ό,τι αφορά το θέμα της νόμιμης επισύνδεσής του, η Κυβέρνηση θα ήταν διατεθειμένη, αν χρειαστεί, να κάνει και κάποιες νομικές παρεμβάσεις, ευχαρίστως να τις έκανε, αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα του ζητήματος αυτού», ήταν το μήνυμα με παραλήπτη τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.