Οι «πληγές» του Τσίπρα και ο φόβος Μητσοτάκη 16 μήνες μετά τις κάλπες

Οι «πληγές» του Τσίπρα και ο φόβος Μητσοτάκη 16 μήνες μετά τις κάλπες

Η χθεσινή μέρα ήταν αφιερωμένη στις δημοσκοπήσεις. Αποτελέσματα δύο διαφορετικών ερευνών δημοσιοποιήθηκαν σε ισάριθμους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ενάμιση χρόνο μετά από τις εθνικές κάλπες και θεωρητικά δυόμισι χρόνια θεωρητικά πριν από τις επόμενες το μεγάλο ενδιαφέρον εστιάζεται όχι στη διαφορά στην πρόθεση ψήφου, αλλά κυρίως στα λεγόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά. 

Εάν λοιπόν κάποιος επιθυμεί να βγάλει κάποια χρήσιμα συμπεράσματα θα μπορούσε να σημειώσει δύο, μετά και τις δύο έρευνες της Metron Analysis και της Pulse. 

- Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το εύρημα πως επτά στους δέκα πολίτες αξιολογούν αρνητικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis για το Μέγκα. 

Στην ίδια δημοσκόπηση  η  πλειοψηφία των ερωτώμενων  (51%) αξιολογεί θετικά την κυβέρνηση και ακόμα θετικότερη (58%) είναι η αξιολόγηση για τον  πρωθυπουργό.  

Είναι προφανές δηλαδή ότι με βάση αυτά τα ποιοτικά στοιχεία ο Αλέξης Τσίπρας δε δείχνει να πείθει στο ρόλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι που επιβεβαιώνει όλους όσοι εκτιμούν το τελευταίο διάστημα ότι η τακτική της στείρας αντιπαράθεσης , χωρίς επιχειρήματα εν μέσω πανδημίας, δεν πιάνει πολιτικά τόπο. 

- Η εικόνα γίνεται ακόμα πιο κακή για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αν παρατηρήσουμε ένα ακόμα ποιοτικό στοιχείο της ίδιας έρευνας. Στην αξιολόγηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 38,6% των ερωτώμενων που δίνουν αρνητική απάντηση σε σχέση με τα πεπραγμένα του κ. Τσίπρα ανήκουν σε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που θα πρέπει να αφυπνίσει τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος θα πρέπει ίσως να επανεξετάσει την στάση του σε μία σειρά βασικών θεμάτων που άπτονται της άσκησης αντιπολίτευσης, μια και αν αποδεχτούμε το εύρημα αυτό αποκαλύπτεται ότι υπάρχει ένα σημαντικό τμήμα του κομματικού του ακροατηρίου που δηλώνει αντίθετο στα όσα έχει πράξει ο κ. Τσίπρας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. 

Ένα βασικό συμπέρασμα σε σχέση με την κυβέρνηση μετά και τις χθεσινές δημοσκοπήσεις είναι ότι ο κορονοϊός αποτελεί την νούμερο ένα απειλή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.  Δύο στους τρεις πολίτες εμφανίζονται απαισιόδοξοι και θεωρούν ότι τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά μας. Το 51% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό, ενώ το 41% εμφανίζεται αρνητικό. Παρόλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης μοιάζει να αντέχει όμως ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος για το τί μέλλει γενέσθαι στην περίπτωση που η πανδημία συνεχίσει να σπέρνει τον τρόμο και μετά την ερχόμενη άνοιξη. Σε μία τέτοια περίπτωση οι εξελίξεις και σε πολιτικό επίπεδο ασφαλώς και θα επηρεαστούν χωρίς να μπορούμε να προσδιορίσουμε την έκταση.